Yeni bir hayata başlamak, çalışmak ya da emekli olmak için yabancı ülkelerden giderek artan sayıda kişi Türkiye’ye yerleşmektedir. Türkiye, son on dört yıl içinde çarpıcı bir biçimde değişim göstermiş ve bazı alanlardaki modernleşme süreci çok hızlı gerçekleşmiştir.
Eşsiz coğrafi konumu, zengin ve derin tarihi ile değişik kültür ve uygarlıkların beşiği olarak kazandığı ün ile Türkiye, yabancı ülke yurttaşları ve aileleri için ayrıcalıklı bir seçenektir.
Türkiye’nin yeni sakinler bulduğu ülkelerin başında İngiltere, Almanya, İrlanda, Danimarka, Hollanda, Norveç, Avusturya, Belçika, Fransa, ABD ve çeşitli Körfez ülkeleri gelmektedir. Mülkiyet kanunundaki mütekabiliyet esasının kaldırılmasıyla birlikte tüm dünyadan yabancı uyruklu emlak alıcıları ve yatırımcılar Türkiye’de emlak alım-satımı yapabilmektedir.
Emlak sektörünün çok hızlı bir gelişim gösterdiği Türkiye’de, her gelir düzeyine hitap eden konut seçenekleri mevcuttur. Şehir merkezlerinde yer alan apartman dairelerinden, banliyölerdeki müstakil evlere ve geniş hizmetlerin sunulduğu lüks konutlara kadar çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Özellikle büyük şehirlerdeki modern toplu konut projelerinde, şehir yaşamının gereksinimlerini karşılamaya yönelik özel güvenlik, çocuk parkları, spor alanları, sosyal tesisler, otopark ve alışveriş merkezi gibi tüm olanaklar konut sakinlerine sunulmaktadır.
Türkiye’de çalışmak ya da ikamet etmek isteyen yabancıların çalışma ve oturma izni alabilmeleri için gerekli evraklarla birlikte ilgili Türk makamlarına başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Türkiye’de istihdam edilecek yabancıların çalışma iznine ilişkin usul ve esaslar eğitim, ev hizmetleri, sağlık hizmetleri, turizm, havacılık, eğlence sektörleri ve diğer sektörlerin yanı sıra doğrudan yabancı yatırımlar, özellik arz eden doğrudan yabancı yatırımlar, mesleki hizmetler ve irtibat büroları için farklılık göstermektedir. Öte yandan, yabancılara yönelik oturma izinleri Türkiye’deki taşınmaz mülkiyeti durumu ile ticari bağlantı veya iş kurma amaçları esas alınarak düzenlenmektedir.
Türkiye’nin hızla gelişen altyapısı özellikle ulaştırma alanında kendisini göstermektedir. Ülke çapındaki 50’yi aşan havaalanı sayesinde yolcular çoğu destinasyona bir saatten az bir sürede seyahat edebilmektedir. Duble yollar ve otoyollar sayesinde büyük şehirlere kara yolu ile ulaşım oldukça rahattır. Ayrıca, son on yılda hızlı tren projeleri seri bir şekilde hayata geçirilmiştir. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te Türkiye’nin 14 büyük şehrinin hızlı tren hatlarıyla birbirine bağlanması hedeflenmektedir.
Türkiye’de eğitim sisteminde son on yılda çeşitli reform adımları atılmıştır. On iki yıllık zorunlu eğitim ve hızla artan okul sayısı ve eğitim tesisleri en önemli adımlardır. Türkiye’de devlet okullarının yanı sıra çok sayıda özel okul ve vakıf okulu da eğitim vermektedir. Bunlara ek olarak yalnızca yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim görebildiği uluslararası okullar da mevcuttur. Ayrıca İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca gibi önde gelen Avrupa dillerinin yanı sıra Rusça, Japonca ya da Çince gibi dillerde eğitimin verildiği kurumlar da bulunmaktadır.
Türkiye’deki hastaneler; devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler şeklinde sınıflandırılmıştır. Sosyal güvenlik ve sağlık sistemleri esas itibarıyla devlet tarafından düzenlenmekle birlikte özel sağlık sigortası yaptırmak da mümkündür. Türkiye’deki kamuya ait veya özel hastanelerin önemli bir kısmı, altyapı ve uzmanlık itibarıyla uluslararası standartlarda hizmet vermektedir.
Türkiye; hobi, eğlence, kültür ve sanat aktiviteleri bakımından birçok alternatif sunmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde sinema, tiyatro, konser, bale, modern dans, opera ve sergi gibi birçok kültürel aktiviteye katılma imkânı bulunabildiği gibi, ülke genelinde geleneksel eğlence faaliyetleri ve yerel festivaller de giderek daha fazla ilgi görmektedir.
Futbol, basketbol ve voleybol gibi geniş kitlelere hitap eden sporlara ek olarak golf, dağcılık, aletli dalış, rafting, kayak ve yatçılık gibi alternatif spor imkanları da bulunmaktadır.
Farklı uygarlıkların merkezi konumunda bulunan Türkiye, iklimlerin geçiş noktasında yer alması itibarıyla, farklı bölgelerde eş zamanlı olarak farklı aktivitelerin yapılmasına olanak tanımaktadır. Örneğin, bir bölgede kayak yapılırken aynı gün başka bir bölgede denize girmek mümkündür.
Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/turkey/livinginturkey/Pages/Welcome.aspx
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.