Ana Sayfa Vergi Türkiye Sınırlarına Girişi Olmayan Transit Ticaret Kapsamındaki Satışlar İhracat E-Faturası Olarak Düzenlenmeli...

    Türkiye Sınırlarına Girişi Olmayan Transit Ticaret Kapsamındaki Satışlar İhracat E-Faturası Olarak Düzenlenmeli midir?

    3158
    0

    1- TÜRKİYE SINIRLARINA GİRİŞİ OLMAYAN TRANSİT TİCARET KAPSAMINDAKİ SATIŞLAR İHRACAT E-FATURASI OLARAK DÜZENLENMELİ MİDİR?
    HAYIR.
    Sadece Gümrük Çıkış Beyannamesi ile yurtdışına çıkan malın faturası ihracat e- faturası şeklinde düzenlenmeli GÇB ekinde çıkmayan fatura eskisi gibi kâğıt veya gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura olarak düzenlenmelidir.

    2- İHRACAT VE TAX FREE FATURASI DÜZENLEYEN E-FATURA MÜKELLEFLERİ PORTAL YÖNTEMİNİ KULLANABİLİR Mİ?
    Portal yöntemini kullanan ve ihracat veya yolcu beraberi eşya faturası düzenleyen mükellefler uyumlu bir yazılım programı kullanarak yükleme modülü ile ihracat faturası veya yolcu beraberi eşya faturası düzenleyebileceği gibi manuel olarak da GİB Portalı üzerinden bu faturaların düzenlenmesi mümkün hale getirilmiştir. Ayrıca GİB Portalı üzerinde test ortamında ihracat veya yolcu beraberi eşya faturası düzenlenebilir durumdadır. Bununla birlikte GİB Portalı yeterli düzeyde mobilite sağlamadığından ihracat ve yolcu beraberi eşya faturası kapsamında düzenlenecek e-Faturalarda bu yöntem tavsiye edilmemektedir.

    3- SERBEST BÖLGELERDEKİ ŞİRKETLERE DÜZENLENEN E-FATURALAR, ALICI DA E-FATURAYA KAYITLI BİR KULLANICI İSE İHRACAT E-FATURASI OLARAK MI DÜZENLENMELİDİR?
    Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenleyecek, değilse kâğıt fatura düzenlenecektir.

    Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikİhracat İşlemlerinde E-Fatura Dönemi Başladı!!!
    Sonraki İçerikKonsinye İhracat da İhracat E-Faturası Kapsamında mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz