Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) iş birliği ile Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi açıldı. Merkezle Türkiye, çığır açıcı teknolojiler ve sanayinin dijital dönüşümünde odak ülke haline gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa’daki iki örnekten biri olan merkezin faaliyetlerinin, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası tarafından yürütüldüğünü belirterek, “Amacımız, ülkemizi milli teknoloji hamlesi hedefimiz doğrultusunda dördüncü sanayi devrimi ürün ve teknolojilerinin üssü haline getirmektir.” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’yi 4. Sanayi devriminin trendlerini belirleyen ülkelerden biri yapmakta kararlı olduklarını kaydederek, “Geliştirdiğimiz Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemi, niteliğini tahkim ettiğimiz insan kaynağımız, açılışını yaptığımız bu gibi merkezler sayesinde Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Klaus Schwab’ın birer video mesajı ile katıldıkları “Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi”nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağları Genel Müdürü Murat Sönmez’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.
ERDOĞAN, VİDEO MESAJ GÖNDERDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, video mesajında, Dünya Ekonomik Forumu’na bağlı olarak kurulan Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi Ağı’na, Türkiye’nin bu yılın başında katıldığını belirterek, “Avrupa’daki iki örnekten biri olan bu merkezin faaliyetleri, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikamız tarafından yürütülmektedir. Amacımız, ülkemizi milli teknoloji hamlesi hedefimiz doğrultusunda dördüncü sanayi devrimi ürün ve teknolojilerinin üssü haline getirmektir.” ifadelerini kullandı.
“FIRSAT İKLİMİ”
Erdoğan, bu merkezde yapılacak çalışmaların ekonomik ve toplumsal hayata önemli katkıları olacağına inandığını kaydederek, “Dijital dönüşümü ne kadar iyi yönetebilirsek, yeni dönemde kendimizi o kadar güçlü bir yere oturturuz. Elbette her ülkenin bu doğrultuda attığı adımlar ve elde ettiği birikimler vardır. Ama asıl olan, tüm bu birikimlerin uluslararası iş birliğiyle çok daha etkin bir fırsat iklimine dönüştürülmesidir.” dedi.
“PEK ÇOK ALANDA SÖZ SAHİBİ”
Dijitalleşme sürecinde yetişmiş insan kaynağının, en kritik unsur olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, nispeten genç, azimli ve yetişmiş insan kaynağıyla, bu sürece oldukça hazırlıklı girmektedir. Büyük sanayi kuruluşlarımızdan küçük ve orta ölçekli işletmelerimize kadar, yazılımdan donanıma tüm üretim altyapımızın dijital dönüşümünü hızlandırmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde akıllı şehirlerden sınır ötesi veri paylaşımına kadar pek çok alanda söz sahibi olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
“HEDEFLERE ULAŞILMASINA KATKI SAĞLAYACAK”
Türkiye’nin artık bu tür tarihi devrimleri geriden takip eden değil, öncülük eden, önünü açan bir konumda olmasını istediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi’nin, hedeflere ulaşılmasına katkı sağlayacağını ümit ettiğini söyledi.
“YOL HARİTAMIZ HAZIR”
Törene, video konferans yöntemiyle katılan Bakan Varank, Türkiye’ye dijital dönüşüm alanında eşik atlatacak gelişmenin detaylarını paylaşarak, Türkiye’yi kritik teknolojilerin sadece pazarı değil üreticisi haline getirecek yol haritasının hazır olduğunu kaydetti.
“AVRUPA’DA İKİ MERKEZDEN BİRİSİ”
Dijital dönüşümün sağladığı rekabetçilik avantajından maksimum düzeyde faydalanabilmek için güçlü uluslararası iş birliklerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Varank, “Türkiye: Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi, bu noktada kilit bir rol oynayacak. Bakanlığımız, MESS ve Dünya Ekonomi Forumu’nun iş birliğiyle kurulan bu merkez dünyadaki 9; Avrupa’daki 2 merkezden biri tanesi. Burada, kamu, özel sektör, üniversite ve STK iş birliği ile başta sanayimiz olmak üzere dijital dönüşümü hızlandıracak politika çalışmaları ve projeler geliştireceğiz. Dünyadaki eğilimleri ilk elden takip ederek, önde gelen akademisyen, girişimci ve teknoloji şirketleriyle doğrudan bağlantı kuracağız. Merkezimiz hem Türkiye özelinde projeler tasarlayacak hem de yapacağı pilot uygulamalarla, kamuya mevzuat önerilerinde bulunacak.” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE, HEDEFLERİNE ARTIK ÇOK DAHA YAKIN”
Bakan Varank, Teknolojinin Sorumlu Kullanımı projesiyle; yapay zekanın etik kullanımı için temel prensiplerin belirleneceğini kaydederek, “Sanayide Rekabetçilik için Verinin Doğru Paylaşımı projesi ile de sanayiye yönelik verilerin doğru ve zamanlı kullanımıyla ilgili çalışmalar yürüteceğiz. Merkezimizde gerçekleştireceğimiz bu ilk aşama projeler dahi Türkiye’nin 4. Sanayi devrimindeki rolüne büyük katkılar sunacak.” dedi.
“İTHAL ÜRÜNLERİ YURT İÇİNDE ÜRETEBİLECEĞİZ”
Türkiye olarak, tüm adımların Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla atıldığını anlatan Varank, “Sanayimizin teknolojik dönüşümüne hizmet edecek politikaları, destek ve teşvik mekanizmalarını bu vizyonla kurguluyoruz. Kritik teknoloji ürünlerinin, yerli imkânlarla üretilmesi için Ar-Ge’den yatırıma kadar uçtan uca bir destek mekanizması olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programını hayata geçirdik. Bu programla cari açık verdiğimiz ithal ürünleri yurt içinde üretebileceğiz.” diye konuştu.
“TÜRKİYE’Yİ MARKA ÜLKE YAPACAK”
Türkiye’yi 4. Sanayi devriminin trendlerini belirleyen ülkelerden biri yapmakta kararlı olduklarını kaydeden Varank, “Geliştirilen Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemi, niteliğini tahkim ettiğimiz insan kaynağımız, açılışını yaptığımız bu gibi merkezler sayesinde Türkiye hedeflerine artık çok daha yakın. Çığır açıcı teknolojiler ve sanayinin dijital dönüşümünde Türkiye’yi marka ülke yapacak olan bu merkezin, ülkemize, milletimize, Türk sanayicisine, uluslararası ortaklarımıza hayırlı olmasını diliyor, kalın sağlıcakla diyorum.” şeklinde konuştu.
“TEKNOLOJİLERİN YÖNETİŞİMİ”
Dünya Ekonomik Forumu Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı Genel Müdürü Murat Sönmez, “Türkiye, Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı’na katılarak yeni teknolojilerin yalnızca benimsenmesi üzerine değil aynı zamanda bu teknolojilerin yönetişim prensiplerinin insan odaklı, kapsayıcı ve adil olması konusunda da önderlik etme niyetini açıkça ortaya koydu.” ifadelerini kullandı.
“NİTELİKLİ İŞ BİRLİĞİ”
MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Türkiye’nin tüm imalat sektörlerine katma değer sağlayacak böylesine nitelikli bir iş birliğinden büyük bir gurur duyduklarını ifade etti. Akkol, “Bugünkü hamlemizle Dördüncü Sanayi Devrimi’nin bölgesel merkezi konumuna yükseliyoruz. Ülkemiz, dijital dönüşüm ve Dördüncü Sanayi Devrimi’nde de bölgesel güç oluyor.” dedi.
SINIRLAR AŞILACAK
MESS üyeleri bu iş birliği ile Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel ağı sayesinde forum üyeleri ile iş ortaklığı kurup sınırların ötesine geçebilecek. Dünyadaki dijital dönüşüm trendlerini yakından takip etme, küresel şirketlerle iş birliği yapma olanağı bulacak. Dünya Ekonomik Forumu’nun çevrim içi bilgi ağına erişim imkanı ile dünyadaki dijital dönüşüm trendlerini yakından takip edebilecek.
Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.