Ana Sayfa Vergi Türk vatandaşı olmayan birinin Türkiye’de gayrimenkul alımı KDV’den istisna mıdır?

    Türk vatandaşı olmayan birinin Türkiye’de gayrimenkul alımı KDV’den istisna mıdır?

    353
    0

    Şirketimiz Türkiye de gayrimenkul alım satım işi ile iştigal etmektedir. Türkiye de mukim olmayan birinin Türkiye de gayrimenkul alımı sırasında mukime kesilecek faturadaki vergi oranı nedir? Türkiye de mukim olmayan birinin Türkiye’de gayrimenkul alımı-satımı sırasında alım yapan mukim ve satış yapana çıkacak vergiler nelerdir?

    Türkiye de mukim olmayan birinin Türkiye de gayrimenkul alımı sırasında mukime kesilecek faturada KDV hesaplanmaz. KDV istisnası uygulanır. KDVK 13/i

    i) Konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla, Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde belirtilenler hariç olmak üzere çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimleri (Şu kadar ki bentte öngörülen şartları taşımadığı halde istisnanın uygulandığının tespit edilmesi halinde zamanında tahsil edilmeyen vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte alıcı müteselsilen sorumludur. İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin üç yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi şarttır.)

    Söz konusu Gayrimenkullerin daha sonra satışında elde edilecek kazanç değer artış kazancı olarak vergilendirilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇalışma hayatında denkleştirme uygulaması ne demektir?
    Sonraki İçerikHuzur hakkı ödemesinde alt ve üst sınır var mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz