Ana Sayfa Vergi Türk standartları enstitüsü kurumundan alınan faturadaki KDV indirim konusu yapılır mı?

    Türk standartları enstitüsü kurumundan alınan faturadaki KDV indirim konusu yapılır mı?

    1923
    0

    Türk standartları enstitüsü kurumu vergi usul kanununa tabi değil ve kurumlar vergisinden muaftır. Bu kurumdan alınan hizmet karşılığı kesilen faturanın matrah ve KDV’si şirkette gider unsuru olarak kullanılabilir mi?

    Alınan hizmet ticari kazancın elde edilmesi için gerekli bir hizmet ise elbette gider yazılır.

    Ödenen KDV varsa indirilir.

    Limited şirket olarak bir kiralama firmasından kiraladığımız aracı sözleşme süresi bitmeden iade ettik. Kiralama firması bize sözleşmeden dolayı erken iade tazminatı faturası kesti. Bu faturayı gider kaydedebilir miyiz yoksa kkeg mi olur?

    Bu bir ceza ödemesidir. KKEG olur

    Faturasını 2020 yılına kestiğimiz bir işleme ait alış faturası 2021 yılında gelecek. Bu faturaya 2020 yılında karşılık ayırmamız halinde 4.dönem Geçicide kkeg yazıp 2021 1.dönem geçicide ilave etmemiz mi daha doğru olur?

    2021 yılında gelen faturanın satışı 2020’de yapılmaz. Hukuka aykırı bir işleme yorum yapamayız.

    Bilanço usulüne göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamesinde KKEG’leri nerede bildireceğiz?

    İlgili sayfada bulunan “OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLAR ” Diğer Olağan Dışı Gider ve Zararlar Satırına yazılır. (Gelir tablosundaki KKEG 689 Hs. ) Ayrıca sayfada yer alan alanlara Gelir tablosunda kullandığınız Diğer yazılması gereken ilgili satırlarda yazılacaktır.

    Serbest meslek kazancından dolayı çıkan kardan, gmsi kazancından dolayı zarar çıkmaktadır. Gmsi de gösterilen kira gideri farkını smk kazancından mahsup edebilir miyiz?

    GMSİ da GVK 74. maddeye göre gerçek gider yöntemi seçilmesi halinde maddedeki giderler belgelemek koşulu ile elde edilen Gayrisafi gelirden indirilir veya Götürü gider yöntemi seçilirse %15 oranında gider indirilir. 

    GVK 85 maddeye göre GVK 2. maddesindeki kazanç ve iratlar toplanır. 

    Aynı kanun 88. maddesine göre beyanname üzerinden kâr zarar mahsubu yapılır. 

    İlgili maddeleri inceleyiniz.

    KKEG niteliğinde olan faturalar Ba ile bildirilir mi?

    Ticari Kar/Zarar ile KKEG nedeniyle Mali Kar/Zararın farklı olmasının bir sakıncası var mıdır?

    KKEG’ye attığımız Kasa affı tutarını aktife geri alabilir miyiz?

    Geçici vergi beyan formatına kar/zarar, kkeg ve önceki dönem ödenen vergi yazıldığında hesaplama otomatik…

    Binek araçlara ait KKEG’leri hangi hesapta takip edebiliriz?


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSerbest meslek mensupları düzenleyecekleri makbuzlarda KDV tevkifatı yapmalı mıdır?
    Sonraki İçerikŞirket birleşme ve satın almalarında damga vergisi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz