Ana Sayfa Vergi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına yapılan bağış indirim konusu yapılabilir mi?

    Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına yapılan bağış indirim konusu yapılabilir mi?

    487
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    E-38418978-125[10-2021/5(İ)]-448746

    22.12.2021

    Konu

    :

    Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına yapılan bağışın indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

     

    Güçlendirme Vakfı Kanunu ile kurulan ve Türk Silahlı Kuvvetlerine doğrudan katkı yapan bir vakıf olduğu belirtilerek; mükellefler tarafından vakfınıza yapılan bağışların tamamının mı yoksa %5’lik kısmının mı vergi matrahından indirilebileceği hususunda Başkanlığımızın görüşü talep edilmektedir.

    5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Safi kurum kazancı” başlıklı 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı aynı maddenin ikinci fıkrasında ise safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.

    Mezkur Kanunun 10 uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasının (c) bendinde, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5’ine (gelir vergisi mükellefleri için kalkınmada öncelikli yörelerde %10’unu) kadar olan kısmının kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilebileceği, (2) numaralı fıkrasında ise bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değerinin esas alınacağı hükmüne yer verilmiştir.

    Öte yandan; 3388 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kanunu’nun 3 üncü maddesinde;

    “Bu Kanunla kurulan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı;

     a) Kurumlar vergisinden (iktisadi işletmeler hariç),

     b) Yapılacak bağış ve yardımlar sebebiyle veraset ve intikal vergisinden,

     c) Yapılacak her türlü muameleler dolayısıyla damga vergisinden, 

    Muaftır. 

    Vakfa yapılacak bağış ve yardımlar; her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Bu bağış ve yardımlar, kurumlar ve gelir vergisi matrahından indirilebilir. 

    Vakıf, bu tarihe kadar Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, Türk Deniz Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlar ile tanınan vergi, resim, harç muafiyet ve istisnalarından da aynen yararlanır.”

    hükümleri yer almaktadır.

    Bu hükümlere göre, vakfınıza gelir ve kurumlar vergileri mükelleflerince yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamının gelir ve kurumlar vergileri matrahının tespitinde indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇalışan personellerimizi çalışma bakanlığına bildirmek zorunda mıyız?
    Sonraki İçerikDoğum izni ve pandemide geçen ücretsiz izinler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz