Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk sanayi ve teknoloji ekosisteminin gücüne güç katacak tarihi bir adım attıklarını belirterek, “Son dönemin en kritik yapısal reformu hayata geçti. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Sanayileşme İcra Komitesi’ni kuruyoruz. Ekonomi tarihimizde böyle bir vizyon ilk defa hayata geçmiş olacak. Sanayimize seviye atlatacak ve ülkemizi geleceğe hazırlayacak kararlar, ilgili bakanlıklarla birlikte alınacak. Kararlarla, kamu alımlarının, yerli üretim öncelikleri doğrultusunda gerçekleşmesini daha sıkı denetleyebileceğiz.” dedi.
Bakan Varank, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla düzenlenen, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Türk Standardları Enstitüsü Başkanı (TSE) Adem Şahin’in katılımıyla gerçekleştirilen çevrim içi seminerde konuştu. Bakan Varank, Kovid-19 salgınıyla kararlı ve sonuç odaklı politikalarla mücadele ettiklerini kaydetti. TSE ile hazırlanan kılavuzlar ve standartlarla, üretimin, hizmetlerin ve eğitimin, hijyenik ve güvenli olarak sürdürülmesine katkı sağladıklarını belirten Bakan Varank, 913 sanayi işletmesinin güvenli üretim, 502 özel okulun da “Okulum Temiz” belgesi aldığını bildirdi.
İçinde bulunulan sürecin standartların önemini hatırlattığını belirten Bakan Varank konuşmasında şunları söyledi:
MASADA BULUNMALIYIZ: Küresel rekabette bir adım öne çıkmak istiyorsak, oyunun kuralları yazılırken o masada bulunmanız lazım. Standart hazırlama sürecinde aktif olmanız, nokta atışı müdahaleleri sürecin en başında yapmanız gerekiyor.
ÜCRETSİZ KATILIM: Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde ayna komitelere katılım belli bir ücret karşılığında yapılırken, biz her paydaşımıza ücretsiz katılım imkanı sağlıyoruz. Biz bu komitelerde başta sanayiciler olmak üzere, üretici birlikleri, tüketici dernekleri, üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve kamu kurumları gibi paydaşların aktif katılımını çok önemsiyoruz.
FARKINDALIK ARTIRILMALI: Hızlı bir teknolojik değişim ve dönüşüm çağında yaşıyoruz. Bu durum küresel standartlara da yansıyor. Türk sanayicisi ve girişimcisi, yeni gelişen teknolojilerde kullanılacak standartların hazırlanması ve takibinde mutlaka yer almalı. Elektrikli otomobiller, akıllı şehirler, akıllı şebekeler, büyük veri, nesnelerin interneti, yapay zeka ve veri merkezlerinin sürdürebilirliği gibi çok kritik alanlarda maalesef ayna komitelerimiz yok. Yenilenebilir enerji ve siber güvenlik gibi alanlardaki ayna komitelere yeterli seviyede aktif katılım sağlanmıyor. Bugünkü toplantımızın bence en kritik çıktısı, farkındalığı daha fazla artırmak olmalı.
KRİTİK YAPISAL REFORM: Son dönemin en kritik yapısal reformu hayata geçti. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Sanayileşme İcra Komitesi’ni kuruyoruz. Yani sanayi ve teknoloji politikalarının bugünü ve geleceği, devletimizin en üst makamı tarafından sahipleniliyor. Ekonomi tarihimizde böyle bir vizyon ilk defa hayata geçmiş olacak.
TÜRKİYE’Yİ GELECEĞE HAZIRLAYACAK KARARLAR: Bu işin sekretaryasını Bakanlığımız üstlenecek. Komitede, sanayimize seviye atlatacak ve ülkemizi geleceğe hazırlayacak kararlar, ilgili bakanlıklarla birlikte alınacak. Burada alınacak kararlarla, kamu alımlarının, yerli üretim öncelikleri doğrultusunda gerçekleşmesini daha sıkı denetleyebileceğiz.
YATIRIMCI ÖNÜNÜ GÖRECEK: Uzun vadeli kamu alımlarını destekleyebileceğiz, böylece sanayide ölçek oluşumunu teşvik edeceğiz. Finansman, gümrük, çevre, altyapı, lojistik ve enerji gibi alanlarda kurumlar arası koordinasyonu hızlandırıp, yatırımcının önünü çok net görmesini sağlayacağız.
GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ: Tedarik zincirlerindeki kritik ürünlerin yerlileşmesini teşvik edip, yurt içi üretim çeşitliliğini zenginleştireceğiz. İmalat sanayi firmalarının sermaye yapılarını güçlendirecek adımlar atacağız. Küresel rekabetin vazgeçilmez bir oyuncusu olacağız. Böylece finansal piyasalardaki dalgalanmalara karşı da güçlü bir bağışıklık sistemi geliştireceğiz.
HİSARCIKLIOĞLU: STANDARTLAR MİLLİ TAKIMINI OLUŞTURACAĞIZ
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Özel sektördeki mühendislerin ve teknik kişilerin standardizasyon sürecinde daha çok yer almalarını sağlamak amacıyla bir çağrıya çıktıklarına işaret ederek, “1000’e yakın gönüllü, standardizasyon süreçlerinde yer almak istedi. Önümüzdeki süreçte ilk olarak bir eğitim vereceğiz, sonrasında mühendislerin ve teknik kişilerin ‘ayna komite’ eşleştirmelerini yapacağız. Yine yetkin kişilerin Türkiye adına yurt dışındaki teknik komitelerde yer almasını sağlayacağız. Böylelikle TOBB ve TSE olarak ‘Standartlar Milli Takımı’nı oluşturmuş olacağız.” dedi.
ŞAHİN: STANDARTLAR HAYATIN HER ALANINDA
TSE Başkanı Şahin bu yıl Dünya Standartlar Günü’nde, hızlı nüfus artışı ve kentleşmenin, sınırlı kaynakların etkin kullanımını desteklemesini sağlamak amacıyla ‘Dünyayı Standartlarla Korumak’ temasına odaklanıldığına işaret etti. Şahin, standartların hayatın her alanında yer aldığını ve küresel ekonomide önemli bir role sahip olduğunu belirterek, “Enstitümüz, uluslararası ve Avrupa standardizasyon kuruluşlarının tam üyesi olarak ilgili paydaşların bu kuruluşlardaki çalışmalarda yer almasında aracılık yapıyor. Avrupa standartlarına yön verilmesinde Avrupa’da en büyük oy gücüne sahip ilk 5 ülke arasında yer alıyoruz.” diye konuştu.
Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.