Ana Sayfa Vergi Tür değişikliği halinde e-Defter geçişi

    Tür değişikliği halinde e-Defter geçişi

    486
    0

    E-defter ve E fatura mükellefi olan ŞAHIS Firmasını Tür değişikliği yaparak AŞ’ye dönüştürdük. A.Ş. nin E- defter ve E- fatura ya başvurması gerekir mi? Yoksa yeni kurulan bir firma gibi mi hareket etmemiz gerekir.

    VUK 509 sayılı genel tebliği kapsamında;

    “e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu olan mükelleflerin; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler e-Fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.”


    Firmamız tür değişikliğine gidecektir. E-fatura, E-defter ve diğer işlemler için yapmamız gerekenler nelerdir

    Tüzel kişiler için mali mühür temin edilerek sürece başlanmalıdır. 

    Kamu sertifikasyon merkezinden mali mühür temin edildikten sonra e-fatura uygulamasından elektronik ortamda başvuru yapılıp, çalışma yöntemi belirlendikten sonra e-arşiv fatura başvurusu yapılmalı ve e-defter uygulamasına yine elektronik ortamda başvuru işlemleri tamamlanmalıdır.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİlgili dönemde kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmeyen geçmiş yıl zararları izleyen dönemlerde indirim konusu yapılabilir mi?
    Sonraki İçerik31.12.2021 Tarihinde karşılıklı anlaşarak sözleşmesi fesih edilen mükellefin 2021 yılına ait kurumlar vergisi beyannamesini kim vermelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz