Ana Sayfa Vergi Tüm Çadır, Karavan ve Kamplardan Konaklama Vergisi Alınır mı?

    Tüm Çadır, Karavan ve Kamplardan Konaklama Vergisi Alınır mı?

    479
    0

    Konaklama Vergisinin Konusu Nedir?

    • Konaklama vergisinin konusunu; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturur. Geceleme hizmetinin; sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmez.

    Tüm Çadır, Karavan ve Kamplardan Konaklama Vergisi Alınır mı?

    • Kampinglerde yer tahsis etmek suretiyle verilen tesiste günlük yatma, barınma ve kalma hizmetleri konaklama vergisinin konusuna girmektedir. Kampinglerde, konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilememektedir.Ancak, kamping (veya herhangi bir konaklama tesisi) bünyesinde kurulmayan çadırlardan ya da bu tesislerde yer tahsis edilmeyen karavanlardan ayrıca konaklama vergisi alınması söz konusu değildir.

    Konaklama Vergisinde Vergiyi Doğuran Olay Nedir?

    • Vergiyi doğuran olay, verginin konusuna giren hizmetlerin sunulması ile meydana gelmektedir.

    Verginin Mükellefi Kimlerdir?

    • Konaklama vergisinin mükellefi, verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir.

    Hangi Hizmetler Konaklama Vergisinden İstisnadır?

    • • Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere,• Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına,verilen hizmetler vergiden istisnadır.

    Konaklama Vergisinin Oranı Nedir?

    • Konaklama vergisinin oranı % 2’dir.

    Konaklama Vergisinin Matrahı Nedir?

    • Konaklama vergisinin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, KDV hariç, her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır.

    Bedelin Döviz Olarak Hesaplanması Durumunda Hangi Kur Esas Alınmalıdır?

    • Bedelin döviz ile hesaplanması durumunda döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilmelidir. Merkez Bankasınca Resmî Gazete’ de ilan edilmeyen dövizlerin Türk parasına çevrilmesinde vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihteki cari kur esas alınmalıdır.

    Konaklama Vergisinde Vergilendirme Dönemi Nedir?

    • Konaklama vergisinde vergilendirme dönemi, faaliyette bulunulan takvim yılının birer aylık dönemleridir.

     Konaklama Vergisinin Beyan ve Ödeme Zamanı Nedir?

    • Her bir vergilendirme dönemine ait konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine beyan edilecek olup beyanname verme süresi içinde ödenecektir.

    Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYurtdışı lisans diplomasına sahip ancak Türkiye’den denklik alamayan personelin ücret gelirinde Ar-Ge istisnası uygulanacak mı?
    Sonraki İçerikEv mobilyalarına ait koltuk döşeme ve tamiri KDV oranları %8 mi olması gerekiyor yoksa %18 mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz