Ana Sayfa Duyurular TÜBİTAK’a 7 yeni kritik altyapı daha eklendi

TÜBİTAK’a 7 yeni kritik altyapı daha eklendi

549
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK’ın, 7 yeni kritik altyapısının açılışını yaptı. Türkiye’nin teknolojik altyapı ve kabiliyetinin TÜBİTAK araştırma merkezleri ve enstitüleriyle daha da güçlendiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gebze ve Ankara’daki 7 farklı altyapıyı teknoloji ekosistemine kazandıracağız. Bu laboratuvarlar sayesinde ülkemizin 57 yıllık çınarı olan TÜBİTAK’ı, daha bütüncül ve tamamlayıcı bir fonksiyona kavuşturuyoruz.” dedi. Erdoğan, bilimsel araştırmalara ilgi duyan gençlere bir müjdesi olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin adını bilim olimpiyatlarında daha yükseğe taşıyacak TÜBİTAK Fen Lisemiz, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak.” diye konuştu.

TÜBİTAK Mükemmeliyet Merkezleri Açılış Töreni, Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti İstanbul Milletvekili Binali Yıldırım, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir katıldı.

YERLİ ELEKTRİKLİ EKSKAVATÖR

Tören öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK MAM önünde Hidromek firması tarafından üretilen HICON 7W elektrikli şehir ekskavatörünü test etti. Aracın direksiyonuna geçen Erdoğan, “Yerli ve milli üretim aracımız hayırlı olsun. Şu anda satışları hızlandırmamız lazım. Gerek içeride gerek de dışarıda. Bundan sonra bu işin pazarlamasına varım.” dedi. Erdoğan, yakındaki tören alanına da ekskavatör ile gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİNE KAZANDIRACAĞIZ: Ülkemizin teknolojik altyapısı ve kabiliyetleri, TÜBİTAK’ın araştırma merkezleri ve enstitülerinin katkılarıyla her geçen daha da güçleniyor.

Bugün yapacağımız açılışlar inşallah buna yenilerini ekleyecek, Gebze ve Ankara’daki yedi farklı altyapıyı teknoloji ekosistemine kazandıracağız.

TÜRKİYE’DE ÜRETİME KATKI: Ulusal Enerjetik Malzemeler Laboratuvarımız, askeri mühimmatlarda kullanılan ve yurtdışından teminde problem yaşanan malzemelerin ülkemizde üretilebilmesine katkı yapacak.

SÜPER ALAŞIM ÜRETİMİ: Yüksek Sıcaklık Malzemeleri Mükemmeliyet Merkezinde süper-alaşım malzemelerinin üretimi, tamiri ve bakımı gerçekleştirilecek.

TESTLER TEK ELDEN: Biyomalzeme, Biyomekanik, Biyoelektronik 3B Mükemmeliyet Merkezinde yurt dışında yapılan testleri tek bir elden yürütecek, ayrıca biyoteknoloji temelli malzeme ve sistemler geliştireceğiz.

BÜYÜK BÜTÇELİ MOTOR GELİŞTİRME İMKANI: Motor Mükemmeliyet Merkezinde; demiryolu, denizcilik, jeneratör ve özel amaçlı kullanıma uygun motorlar yurt içinde test edilebilecek. Bu sayede hem firmalarımız yurtdışındaki laboratuvarlara para vermekten kurtulacak; hem de büyük bütçeli motor geliştirme projeleri ülkemizde yapılacak.

KALİBRASYON ÖLÇÜMÜ: Fotovoltaik Performans ve Güvenlik Test Merkezimizde güneş enerjisi uygulamalarında kullanılan cihazların kalibrasyonları ve test ölçümleri gerçekleştirilecek. Böylece, yerli üreticilerimize zaman ve maliyet avantajı sağlayacağız.

MİLLİ MÜHİMMAT YAZILIM VE SİMÜLASYONU: TÜBİTAK SAGE Çevresel Test Merkezi sayesinde; silah sistem projeleri başta olmak üzere tüm çevre şart testleri uluslararası standartlarda ülkemizde icra edilecek. Yine SAGE bünyesinde kurduğumuz yeni Ar-Ge Hizmet Binasıyla; milli mühimmatların tasarımı, yazılımı ve simülasyonu alanlarında stratejik çalışmalar yürütülecek.

FEN LİSESİ MÜJDESİ: Bu laboratuvarlar sayesinde ülkemizin 57 yıllık çınarı olan TÜBİTAK’ı, daha bütüncül ve tamamlayıcı bir fonksiyona kavuşturuyoruz. Bilimsel araştırmalara ilgi duyan yetenekli evlatlarımıza bir müjde vermek istiyorum. Türkiye’nin adını bilim olimpiyatlarında daha yükseğe taşıyacak TÜBİTAK Fen Lisemiz, inşallah 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak.

ÖZGÜVEN KAZANDIRDIK: Yıllarca örselenmiş, hayati projeleri iç ve dış rant odaklarınca sabote edilmiş ülkemize yeniden özgüven kazandırdık. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimize ulaşma yolunda, son 18 yılda sıfırdan bir Ar-Ge ve girişimcilik eko-sistemi inşa ettik.

DÜNYANIN İLK ELEKTRİKLİ EKSKAVATÖRÜ: HİDROMEK tarafından geliştirilen yüksek teknolojili bir iş makinesini test etme imkânı bulduk. TÜBİTAK’ın da destekleriyle, 2 senede 120 kişilik bir ekip gecesini gündüzünü bu işe verdi. Böylece, dünyanın ilk elektrikli ve lastik tekerlekli sıfır emisyonlu 7 tonluk şehir ekskavatörü Türkiye’de üretilmiş oldu. Nasıl değişik ülkelerin markaları varsa biz de markamız ile dünyadaki yerimizi alacağız. Kendilerini kutluyorum. Elektrik enerjisiyle işleyen böyle bir ekskavatörün ülkemizin iftihar vesilesi olması bizleri gururlandırmıştır.

AŞI VE İLAÇ PROJELERİ: Özel sektör, üniversite ve devlet işbirliği ile KOVID-19’a karşı aşı ve ilaç geliştirme projelerimizde de önemli mesafe kat ediyoruz. Dünya Sağlık Örgütünün listesinde yerli aşı geliştiren ülkeler arasında, ABD ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer alıyoruz. TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan COVID-19 Türkiye Platformu, 8 farklı aşı ve 10 farklı ilaç projesi yürütüyor.

AŞIDA HAYVAN DENEYLERİ TAMAMLANDI: Aşı çalışmalarımızda iki aşı adayımız hayvan deneylerini başarılı bir şekilde tamamladı. Hatta bunlardan birisi Etik Kurul onayını da alarak insanlar üzerinde klinik çalışma safhasına geldi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’muzun onayının ardından inşallah bu çalışmaları süratle başlatacağız.

BÜYÜK DENEY LABORATUVARI: Gerek aşı ve ilaç çalışmalarını yürüten bilim adamlarımıza, gerekse bu süreçte sorumluluk üstlenen kuruluşlarımıza gereken desteği veriyoruz. Bu amaçla TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde, uçtan uca aşı ve ilaç geliştirilebilmesine imkan veren, büyük deney hayvanları laboratuvarı da dahil olmak üzere ileri seviye bir merkez kuruyoruz.

Törende bir konuşma yapan Bakan Varank, şu mesajları verdi:

HEDEFİMİZ NET: Yol haritamızı 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimiz belirliyor. Hedefimiz çok net: Ülkemizi dünyanın sayılı üretim ve teknoloji üslerinden biri yapmak. Herkeste heyecan uyandıran yeni teknolojiler ve ürünler, bu topraklarda doğup, tüm dünyaya yine bu topraklardan yayılabilir.

ATILIM SAĞLAYACAĞIZ: Milli Teknoloji Hamlesiyle; küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek, katma değerli üretimi geliştirecek, çığır açıcı kritik teknolojilerde atılım sağlayacağız. 2023’e giden bu süreçte kendimize somut hedefler belirledik.

GÖKBEY’İN TÜRBİN KANATÇIĞI: TÜBİTAK sayesinde bugüne kadar çok çarpıcı başarı hikâyelerine imza attık. MAM’da üretilen bu ürün; turboşaft motorlarında kullanılan türbin kanatçığı. Bu kanatçık, milli genel maksat helikopterimiz Gökbey’in motorunda kullanılan en yüksek katma değerli parça. Bu parça olmaksızın, uçaklar ya da helikopterler havalanamaz. Dünyada bu kabiliyete sahip 5 ülkeden birisiyiz. Hâlihazırda TEİ’ye 160 adet teslim ettik.

LAZER ARAYICI BAŞLIK: Bu küçücük kare, SİHA’ların kullandığı akıllı bombaların lazer arayıcı başlık dedektörü. Bu arayıcı başlık sayesinde bombalar, nokta atış yapabiliyor. BİLGEM’de geliştirdiğimiz bu dedektör, savunma sanayimizin kritik bileşenlerinden birisi. Bu dedektörü yurtdışı muadillerine göre çok daha kaliteli ve ucuza üretebiliyoruz.

DÜNYADA İLK KİT: Salmonella Hızlı Tanı Kitini dünyada ilk kez biz geliştirdik, patentini aldık. Kirli su ve yiyeceklerden bulaşan bu bakteri, toplum sağlığı açısından son derece zararlı. Geliştirdiğimiz bu kit, piyasadaki mevcut tanı kitlerine göre çok daha hızlı sonuç veriyor. Çin bize başvurdu, ülkemizden teknoloji transferiyle bu ürünü almak istiyor.

YENİ BAŞARILARI HEDEFLİYORUZ

Törende konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “57. kuruluş yılında, Ar-Ge ve yenilik tabanlı fırsatların yakalanmasında ekosistemimizin paydaşlarıyla birlikte, milli teknoloji hamlemiz çerçevesinde bilim ve teknolojiyle ülkemizin önünü açıyor ve yeni başarıları hedefliyoruz.” dedi.

İKİ ÖNEMLİ ANLAŞMA

Açılış töreninde “TÜBİTAK BİLGEM ile HAVELSAN-Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi Geliştirme Anlaşması”, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar tarafından imzalandı.

“TÜBİTAK MAM ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sekapark-Tıbbi ve Aromatik Bitkisel Ürün Geliştirme Anlaşması”na, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın imza attı.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Bakan Varank tarafından GÖKBEY helikopterinde de kullanılan TÜBİTAK’ın ürettiği ve dünyanın çok az yerinde üretilebilen, yüksek teknolojili motor parçası olan türbin kanadı hediye etti.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Duyurusu
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikFazla veya Yersiz KDV Uygulayanlar bunu beyan etmek zorunda mı?
Sonraki İçerikGelir vergisi mükellefleri eşleri ve çocukları için yapmış oldukları sağlık harcamalarını gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz