Ana Sayfa TTK TTK’ya göre defterler kaç yıl saklanması gerekir?

    TTK’ya göre defterler kaç yıl saklanması gerekir?

    16
    0

    Devir aldığım bir şirketin nevi değişikliğini yapacağım. Sermayenin ödendiğine dair rapor yazmam gerekiyor. Ancak sermayenin ödendiği defterlere ulaşamıyoruz. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim?

    TTK’ya a göre defter ve belgeler 10 yıl saklanması gerekir. Defter olmadan raporun yazılmaz.

    Zaman aşımına uğramış olan ve bu nedenle ilgili yıllara ait defter ve dayanak belgelere ulaşılamayan yıllar ile ilgili tespitin nasıl yapılacağına dair ticaret sicil müdürlüğü ile görüşebilirsiniz. 

    Bu gibi fiili imkansızlıklar karşısında uygulamada (teyide muhtaçtır) geriye doğru ulaşılabilen defterlerdeki açılış kayıtlarının, ortaklar pay defterindeki sermaye ödemelerinin, önceki sermaye artırım işlemlerindeki raporlardaki bilgilerin dikkate alındığı da güncel raporlarda bu bilgileirn kullanıldığına rastlanılmaktadır. 


    Ticaret Sicil Tüzüğü’nün ilgili bölümü

    Ç) Esas sermaye artırılmasına ait kararların tescilinde aranacak noktalar:

    Madde 63 – (Değişik : 29/7/1998 – 98/11548 K.)

    Esas sermayenin artırılmasına ait birinci kararın tescili istenildiğinde, memur, daha önce çıkarılmış olan hisse senetlerinin bedellerinin tamamen tahsil edilip edilmediğini ve başka başka imtiyazlar veren hisse senetlerinin sahipleri bulunduğu takdirde onların da artırma kararını kabul etmiş olup olmadıklarını, sermaye artırma kararının uygulanması için yapılan hazırlık işlemlerinin doğru olduğunu bildiren genel kurul kararının tescilinde ise nakdi sermayenin ana sözleşmede ödendiği belirtilen kısmının ödenip ödenmediğini, iştirak taahhütnamelerine ve izahnameye ait hükümlerin yerine getirilmiş olup olmadığını ve ayni sermayenin değerinin biçilmesine ve bu değerin genel kurulca kabulüne, mal devralınması söz konusu ise, bunların değerlerinin biçilmesine ve kabulüne, ayni sermaye koyan ya da işletme veya mal devredenlerin ad ve soyadları ile adreslerinin ve uyruklarının açıkça gösterilmesine ait hükümlerin yerine getirilmiş olup olmadığını, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu yarınca sermaye artırımlarında yatırılması gereken binde iki oranındaki ödemenin T.C. Merkez Bankası nezdindeki hesaba yatırılıp yatırılmadığını, Sermaye Piyasası Kurulu’na tabi anonim ortaklıkların sermaye artırımının tescil taleplerinde kurul kayıt belgesinin olup olmadığını inceler.

    Artırılan sermayeye karşılık ana sözleşmede peşin ödendiği belirtilen paralar banka makbuzları ile belgelenir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖzellikle sayılan sektörler dışındaki tüm mükellefler için 2023 cirosu hangi haddi geçerse e-fatura zorunluluğu oluşur?
    Sonraki İçerikİş yeri kira sözleşmesinde damga vergisini mülk sahibi vergi mükellefi ayrı ayrı mı vermek zorundadır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz