Ana Sayfa Vergi Trendyol üzerinden perakende satış yapacak firmalar ÖKC kullanmalı mıdır?

    Trendyol üzerinden perakende satış yapacak firmalar ÖKC kullanmalı mıdır?

    1796
    0

    Trendyol internet sitesi üzerinden giyim eşyalarının satışını yapacak kişi için şahıs işletmesi mükellefiyeti tesis edilecektir. 

    1- Nace kodu olarak 47.91.14 (Radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılan perakende ticaret) seçimi doğru mudur? 

    2- Firma sadece internet üzerinden satış yapacaktır dolayısı ile tüm satışları için fatura düzenleyecektir. Gene de tanımda “Perakende ticaret” ibaresi yer aldığı için ÖKC almak zorunda mıdır? Almaz ise vergi dairesine açıklama yapması gerekir mi? 

    3-Mevcut bir site üzerinden satış yapacağı ve kendisi tahsilat yapmayacağı için e-fatura ve e defter olma yükümlülüğü yoktur şeklindeki bilgimiz doğru mudur?

    1-Nace kodu konusunda bilgimiz yok VD’ den bilgi alınız. 

    2-ÖKC kullanmak zorundadır. (Perakende satıştan dolayı) 

    3-Satış limitine göre E Defter ve e fatura kullanılır. (Satış tutarı 5 Milyon)

    Nihai tüketicilerle yüz yüze karşılaşmadan telefon ve internetle yapılan talepler üzerine hatta internet yükleme işleminin belgelendirilmesi hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

    Sayı : 68554973-105[413-2014/1]-23 20/07/2015
    Konu : Müşterilere ve Nihai Tüketicilere Yüz Yüze Ya da Telefon veya İnternetten Yapılan Taleplere İstinaden Satılan İnternet İçin Belge Düzeni.

         İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızın BTK tarafından yetkilendirilmiş servis sağlayıcısı olduğunu, … A.Ş. den toptan aldığınız interneti muhtelif müşterilerinize ve nihai tüketicilere sattığınızı, satışlarınızın ön ödemeli kontör şeklinde olduğunu; nihai tüketicilerle yüz yüze karşılaşmadan telefon ve internetle yapılan talepler üzerine şahsın hattına internet yüklediğinizi, müşterilerinizle yüz yüze görüşerek internet satışı yaptığınızı, bu satışlarınızın aylık veya yıllık şeklinde olduğunu belirterek, bahse konu satış şekillerine göre belge düzeninin nasıl olacağı, yapmış olduğunuz internet satışlarının her bir satış için ayrı ayrı belge düzenlemek yerine gün sonunda tek bir fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

             213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tarif edilmiş olup buna göre faturanın, malı satan / hizmeti veren tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.

             Bu itibarla, şirketinizin … A.Ş.’nin acentesi olması durumunda, acentenizin … A.Ş. adına ve hesabına faaliyet gösterdiği de dikkate alındığında, internet hizmetinin,  … A.Ş. tarafından verildiğinin kabulü gerekir. Bu takdirde, internet hizmetine ilişkin faturanın, … A.Ş.’nin faturası olması ve hizmetin verilmesini müteakip düzenlenip müşteriye verilmesi gerekmektedir.

             … A.Ş. ad ve hesabına faaliyet göstermekte olan acentenizin, yalnızca … A.Ş. alt yapısını kullandığı ve internet hizmetini kendi nam ve hesabına sunduğu hallerde ise nihai tüketiciye verilen hizmetin, acenteniz tarafından verildiğinin kabulü gerekir. Bu takdirde, nihai tüketiciye almış olduğu hizmetin faturasının hizmeti veren acenteniz tarafından düzenlenmesi (acenteniz faturasının verilmesi), acentenize sağlanan alt yapı hizmeti için ise … A.Ş. tarafından fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

             Öte yandan, yapmış olduğunuz internet hizmeti satışları karşılığında gün sonunda “muhtelif müşteriler” ibareli tek fatura düzenleme talebiniz için Bakanlığımız Gelir İdaresi Başkanlığına başvurmanız gerekmektedir.

                Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim 2021 3. dönem geçici vergi beyannamesinde yapılacak mı?
    Sonraki İçerikŞirket kira geliri elde ettiği gayrimenkulü satarsa kurumlar ve KDV vergisi istisnasından faydalanabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz