Ana Sayfa Şirketler Toyota’nın Türkiye’de Başarı Hikayesi

Toyota’nın Türkiye’de Başarı Hikayesi

2090
0

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan Toyota Motor Corporation, iştirakleri ile birlikte minivanlardan kamyonlara kadar çok geniş bir yelpazede araç üretimi gerçekleştirmektedir. 2014 yılında, Toyota ve Lexus markası, Daihatsu ve Hino ile birlikte toplam 10.2 milyon adet perakende araç satışı gerçekleştirmiştir. Toyota’nın Japonya dâhil, çok sayıdaki iştiraki ve yan kuruluşlarının yanı sıra, toplam 29 ülke ve noktada, Lexus ve Toyota marka araç ve parça üreten 66 adet kuruluşu bulunmaktadır. Toyota dünya çapında konsolide olarak yaklaşık 339.000 kişiyi istihdam etmekte ve araçlarını 170’ten fazla ülke ve noktada satışa sunmaktadır.

Toyota çevre, küresel ekonomi, kamu ve paydaşları ile yürütülen uyumlu ilişkilerin uzun vadede istikrarlı büyümeye götüren anahtar olduğuna inanmaktadır. Bu sebeple Toyota, daha çevre dostu, daha güvenli ve kullanımı daha keyifli otomobiller üretmek üzere yeni nesil teknolojilere yatırım yapmaktadır.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. (Toyota Türkiye), Toyota’nın Avrupa’da yerleşik araç üretim merkezlerinden biridir. Sakarya ilinde faaliyet gösteren Toyota Türkiye, halen Corolla ve Verso modelinin üretimini gerçekleştirmektedir. Fabrika üretiminin büyük bir kısmı 50’dan fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Bu ülkeler arasında Batı ve Doğu Avrupa’nın yanı sıra, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkeleri de bulunmaktadır. Bugün sahip olduğu yıllık 150.000 adetlik üretim kapasitesiyle Toyota’nın Avrupa’daki en büyük üçüncü üretim tesisi olan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. aynı zamanda Türkiye’nin en büyük otomotiv üreticilerinden biri konumundadır.

Bünyesindeki tüm unsurların katkılarıyla yüksek kaliteli üretim prensiplerine bağlı olan Toyota Türkiye, faaliyetlerine başladığı tarihten bu yana üretim süreçlerinde Toyota Üretim Sistemi’ni (TPS) başarıyla uygulamaktadır.

Toyota Türkiye, 2002 yılında başlayan ihracat faaliyetleriyle birlikte hızlı bir büyüme kaydetmiştir. Şirketin üretimi ve çalışan sayısı, artan yatırımlarla birlikte katlanarak yükselmiştir. Kuruluşundan bu yana yaptığı yatırımların toplam bedeli 1,9 milyar avroya ulaşan Toyota Türkiye’nin 3300 çalışanı bulunmaktadır. Çalışanların % 10’u Japonca, ofis çalışanlarının büyük bir çoğunluğu ise İngilizce bilmektedir.

Toyota Türkiye, 2002 yılından bu yana 21.4 milyar ABD doları tutarında ihracat gerçekleştirmiştir. Şirket kümülatif olarak toplamda 1,3 milyon adetten fazla araç üretmiş olup, üretiminin % 85’ten fazlasını her yıl ihraç etmektedir. Toyota Türkiye, bugün hem Türk otomotiv sektöründe hem de ülke genelindeki diğer sanayiler arasında en büyük ihracatçılar arasında yer almaktadır.

Türkiye, coğrafi konumunun yanı sıra genç, disiplinli ve nitelikli iş gücü ile Toyota yatırımları için “ideal ülke” konumundadır. Türkiye’ye yatırım yapmış olmaktan memnuniyet duyan Toyota, yüksek kaliteli araçlar üretmeye ve ihraç etmeye devam edecektir.

Toyota Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Hiroshi Kato: “Hedeflerimizi, yüksek kaliteli araçlar üreterek ve ihraç ederek gerçekleştirmeyi başardık. Önümüzde, “Türk halkına katkıda bulunmak” olarak tanımladığımız misyonumuzu layıkıyla gerçekleştirmek için verimli yıllar uzanıyor. Başta çalışanlarımız ve tedarikçilerimiz olmak üzere, başarımızda katkısı bulunan herkese teşekkür ederim. Toyota Türkiye, üretim ve ihracat faaliyetleri, yatırımları ve yarattığı istihdam olanakları ile Türkiye’ye katkıda bulunmaktan memnuniyet duymaktadır.”

Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/successstories/Pages/Toyota.aspx

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikDar Mükellef Kurumlara Yapılan Ödemelerden Tevkifat Yapılabilir mi?
Sonraki İçerikDar Mükellef Şirketin Türkiye’de Yaptığı İnşaat İşi Nedeniyle İşyeri Kurulması Gerekli midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz