Ana Sayfa Duyurular Toprak, Cam ve Seramik sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Toprak, Cam ve Seramik sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

493
0

Küresel Durum

Toprak, cam ve seramik ürünleri, birçok sektöre ara ürün sağlayan ve tedarik zincirinde önemli yer tutan bir sektördür. Bu sektörler içerisinde inşaat, altyapı, otomotiv, havacılık, sağlık, savunma, enerji gibi sektörler dikkat çekmektedir. Toprak, cam ve seramik ürünler birçok farklı formda ticareti yapılan ürünlerdir. Örneğin seramiklerin kaplama, kompozit gibi farklı şekillerde ticareti gerçekleştirilebilirken seramik, dekoratif kullanımının yanında teknik seramik olarak da kullanılmaktadır.

Çimento, betonda birincil bileşen olarak işlev gören güçlü bir maddedir. Beton yapıların, yolların, köprülerin, otoyolların, setlerin ve birçok yapının kritik bir bileşeni olarak inşaatta temel bir rol oynar. İnşaat ve kentsel gelişimdeki kilit rolü göz önüne alındığında, çimento üretim seviyeleri her yıl artmaya devam etmektedir. 2019 yılı itibariyle her 10 ülkeden 9’unda çimento üretilmektedir. Küresel çimento üretiminin, tüketime paralel olarak, 2018 yılında yıllık bazda yaklaşık yüzde 2 daralmasını takiben, 2019 yılında yüzde 3,2 büyüme ile 4 milyar 120 milyon ton büyüklüğe ulaştığı tahmin edilmektedir. En çok çimento üreten 20 ülke küresel çimento arzının yaklaşık %87’sini tek başına oluşturmaktadır. Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü’ne göre, çimento üretiminin yıllık büyüme oranı %2,5’tir.

Son 10 yılda küresel çimento üretim kapasitesi 1,6 katına çıkarken, küresel çimento talebindeki artış yüzde 20 ile sınırlı kalmıştır. Sonuç olarak, 10 yıl önce yüzde 80’e yaklaşan küresel ortalama çimento kapasite kullanım oranları, bugün yüzde 60’ın altındadır. Dolayısıyla, çimento sektöründeki uluslararası hâkim üretici konumundaki şirketlerde, yatırımların geri dönüşünü ve genel finansal göstergeleri iyileştirmek namına kapasite elden çıkarmaları, birleşme ve satın almalar endüstri eğilimi haline gelmiştir. Bu durum beraberinde, küçülen pazarlardaki büyük aktörler için dışa açılma ve uluslararasılaşma fırsatları getirmektedir.

Küresel çimento tüketiminin ise 2013-2018 yılları arasında yıllık bileşik olarak ortalama yüzde 0,3 daralmasını takiben, 2019 yılında yıllık %2,8 büyüme ile 4 milyar 81 milyon metrik tona (Mt) ulaştığı öngörülmektedir. En çok çimento tüketen 20 ülke küresel çimento talebinin %85’ini tek başına oluşturmaktadır.

Küresel çimento, taş ve seramik sektör büyüklüğü 2019 yılı için 1,9 trilyon dolar olarak ölçümlenmiştir. 2030 yılına kadar cari fiyatlarla yıllık ortalama %6,1 büyüyeceği öngörülen sektörün 2030 yılında 3,7 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Sektördeki en büyük pay sahibi %56 ile Çin olurken, onu %9 ile ABD ve %6 ile Hindistan takip etmektedir. Sektör öngörülerinde Çin’in bu yüksek payını artırarak 2030 yılında toplam küresel üretimdeki hâkimiyetini %62’ye çıkaracağı beklenmektedir.

Küresel cam ve cam ürünleri sektör büyüklüğü ise 2019 yılında yaklaşık 400 milyar dolardır. 2014’ten bu yana yıllık ortalama %2,8 büyüyen sektörün 2030’a kadar nominal olarak yıllık ortalama %7,1 büyüme ile 850 milyar doların üzerinde bir pazar yaratması beklenmektedir. Cam ve cam ürünleri sektöründe de %53’lük payı ile Çin pazar lideri konumunda iken, onu %9 ile ABD, %3 ile Japonya takip etmektedir.

Kaynak:kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türkiye çimento, taş ve seramik sektör büyüklüğü 2019 yılı için 21,5 milyar dolar olarak ölçümlenmiştir. 2030 yılına kadar cari fiyatlarla yıllık ortalama %4,6 büyüyeceği öngörülen sektörün 2030 yılında 35 milyar dolara ulaşması beklenmektedir.

Türkiye cam ve cam ürünleri sektör büyüklüğü ise 2019 yılında yaklaşık 3,4 milyar dolardır. 2030’a kadar yıllık ortalama %5,5 büyüyeceği ve sektörel büyüklüğünü ile 6 milyar doların üzerine çıkaracağı öngörülmektedir.

Türkiye toprak, cam ve seramik ürünleri ihracatı son 4 yıldır artış trende iken, 2019’da toplam ihracat tutarı 3,7 milyar dolara yaklaşmıştır. Sektörde en fazla ihracat yapılan ülkeler %10,5 ile ABD, %9,7 ile Almanya, %6,7 ile İngiltere olmuştur.


Kaynak: kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKişi çalışmayan eşi için asgari geçim indirimi alabilir mi?
Sonraki İçerikReddi miras durumlarında ölen kişinin emekli aylığı yakınlarına bağlanabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz