Ana Sayfa Çalışma Hayatı Toplu işçi çıkarma, iş yerinde ekonomik, teknolojik, yapısal veya benzeri işletme, işyeri...

    Toplu işçi çıkarma, iş yerinde ekonomik, teknolojik, yapısal veya benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri nedeniyle işçi çıkarılmasıdır

    İşveren, toplu işçi çıkarma kararını en az 30 gün önceden Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne, ilgili işçi sendikasına ve iş yerinde varsa işçi temsilcilerine yazılı olarak bildirmek zorundadır.

    17
    0

    Toplu İşçi Çıkarma

    İş Kanunu (4857 Sayılı Kanun)

    Tanım:

    Toplu işçi çıkarma, iş yerinde ekonomik, teknolojik, yapısal veya benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri nedeniyle işçi çıkarılmasıdır.

    Kapsam:

    İş yerindeki işçi sayısına göre toplu işçi çıkarma sayısı belirlenir:

    20 ile 100 arasında işçi çalıştırılan iş yerlerinde, en az 10 işçinin,

    101 ile 300 arasında işçi çalıştırılan iş yerlerinde, en az %10 oranında işçinin,

    301 ve daha fazla işçi çalıştırılan iş yerlerinde, en az 30 işçinin çıkarılması toplu işçi çıkarma olarak kabul edilir.

    İş Kanunu’nun, 29’uncu maddesi düzenlemesi gereği işyerindeki çalışan sayısının en az 20 olması halinde toplu işten çıkarmadan bahsedilebilir. 20’den az çalışanı olan iş yerleri toplu işçi çıkarma hükmlerine tabi değildir.

    Bildirim Yükümlülüğü:

    İşveren, toplu işçi çıkarma kararını en az 30 gün önceden Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne, ilgili işçi sendikasına ve iş yerinde varsa işçi temsilcilerine yazılı olarak bildirmek zorundadır.

    Bildirimde, işçilerin işten çıkarılma sebepleri, hangi işçilerin işten çıkarılacağı ve işten çıkarılma tarihleri yer almalıdır.

    İşçi Temsilcileri ile Görüşme:

    İşveren, işçi temsilcileri ile işten çıkarmaları önlemek veya azaltmak, işçilerin işten çıkarılmalarının olumsuz etkilerini hafifletmek için görüşmeler yapmak zorundadır.

    Bu görüşmelerde işçi temsilcilerinin önerileri dikkate alınmalıdır.

    İşten Çıkarma Süreci:

    Toplu işçi çıkarma kararı bildirimden 30 gün sonra yürürlüğe girebilir.

    İşten çıkarılacak işçilere iş sözleşmelerinin sona erme tarihinden en az 30 gün önce yazılı bildirim yapılmalıdır.

     

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kanunu

    SGK Kanunu toplu işçi çıkarma konusunda doğrudan spesifik hükümler içermemekle birlikte, işçilerin işten çıkarılmaları halinde SGK’ya bildirim yapılması zorunluluğunu düzenler.

    İşten Çıkış Bildirimi:

    İşverenler, işten çıkarılan her işçi için işten çıkış bildirimini, işçinin işten ayrılma tarihini izleyen 10 gün içinde SGK’ya yapmak zorundadır.

    Bu bildirimde işten çıkış nedeni ve işçinin hizmet süresi gibi bilgiler yer almalıdır.

    İşsizlik Sigortası:

    İşten çıkarılan işçiler, işsizlik sigortası kapsamında işsizlik ödeneğinden yararlanabilirler.

    İşsizlik ödeneği alabilmek için işten ayrılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış ve son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekmektedir.

     

     


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİş kanunundaki yıllık ücretli izin süreleri takvim günü müdür yoksa iş günü müdür?
    Sonraki İçerikLimited şirket ortaklarının şirkete borçlanmasının cezası ve yaptırımı nedir? Ve Cezadan Kim Sorumludur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz