Ana Sayfa Muhasebe TMS-1’de Değişklik. İşletmenin en az on iki ay sonraya erteleyebildiği yükümlülüklerin uzun...

TMS-1’de Değişklik. İşletmenin en az on iki ay sonraya erteleyebildiği yükümlülüklerin uzun vadeli olarak sınıflandırılması hakkında

468
0

Yükümlülüklerin Kısa veya Uzun Vadeli Olarak Sınıflandırılması (TMS 1’de Yapılan Değişiklikler) 12 Mart 2020 Tarihli ve 31066 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB), Uluslararası Muhasebe Standardı 1 Finansal Tabloların Sunuluşu’nda (UMS 1) yer alan, yükümlülüklerin kısa veya uzun vadeli olarak sınıflandırılmasına ilişkin hükümlerin daha açıklayıcı hale getirilmesi amacıyla 23 Ocak 2020 tarihinde “Classification of Liabilities as Current or Non-current – Amendments to IAS 1 (Yükümlülüklerin Kısa veya Uzun Vadeli Olarak Sınıflandırılması UMS 1’de Yapılan Değişiklikler)”i yayımlamıştır.

Bu değişikliğin temel amacı, yükümlülüklerin finansal durum tablosundaki sunumuna ilişkin hükümlerin açıklanması amacıyla UMS 1’de değişikliklerin yapılmasıdır. Bu çerçevede temel olarak işletmenin en az on iki ay sonraya erteleyebildiği yükümlülüklerin uzun vadeli olarak sınıflandırılmasına ilişkin ek açıklamalar getirilmiş ve yükümlülüklerin sınıflandırılmasıyla ilgili diğer hususlara açıklık getirilmiştir.

Bu kapsamda, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına uyum sağlanmasını teminen söz konusu değişiklik, Yükümlülüklerin Kısa veya Uzun Vadeli Olarak Sınıflandırılması (TMS 1’de Yapılan Değişiklikler) başlığıyla 12 Mart 2020 Tarihli ve 31066 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

TMS 1’de yapılan değişiklikler temel olarak aşağıdaki hususları ele almaktadır:

•      Yükümlülüklerin sınıflandırılmasında işletmenin yükümlülüğü erteleme hakkının raporlama dönemi sonunda mevcut olması gerektiği hususunun açıklanması.

•      İşletmenin yükümlülüğü erteleme hakkını kullanmasına ilişkin işletme yönetiminin beklenti ve amaçlarının, yükümlülüğün uzun vadeli olarak sınıflandırılmasını etkilemeyeceğinin açıklanması.

•      İşletmenin borçlanma koşullarının söz konusu sınıflandırmayı nasıl etkileyeceğinin açıklanması.

•      İşletmenin kendi özkaynak araçlarıyla ödeyebileceği yükümlülüklerin sınıflandırılmasına ilişkin hükümlerin açıklanması.

Yükümlülüklerin Kısa veya Uzun Vadeli Olarak Sınıflandırılması (TMS 1’de Yapılan Değişiklikler), 1 Ocak 2022 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemlerinde uygulanacak olmakla birlikte erken uygulamaya da izin verilmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yükümlülüklerin Kısa veya Uzun Vadeli Olarak Sınıflandırılması (TMS 1’de Yapılan Değişiklikler)’e ulaşmak için tıklayınız.

 


Kaynak: KGK, Resmi Gazete – 12.3.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÖzel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri 189,8 milyar ABD doları oldu
Sonraki İçerikİş Kanununda Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz