Ana Sayfa Duyurular TİM: Türkiye İhracatta İlk Kez 200 Milyar Doları Geçerek Tarih Yazdı

TİM: Türkiye İhracatta İlk Kez 200 Milyar Doları Geçerek Tarih Yazdı

558
0

TİM BAŞKANI GÜLLE: 5 SENE İÇERİSİNDE 300 MİLYAR DOLARA ULAŞACAĞIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Temmuzda Türkiye’nin ihracatı, bayram tatilinin iş günü sayısını düşürmesine rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 10,2 artışla 16 milyar 413 milyon dolara ulaştı. Bu rakam aynı zamanda Cumhuriyet tarihinin en yüksek temmuz ayı ihracatı oldu. İhracat ailesi, son 12 ayda ilk kez 200 milyar doları da geçerek 201 milyar 46 milyon dolarla tarih yazdı. 16 Temmuz’da ise 1,5 milyar dolarla günlük ihracat rekoru kırıldı. 

Geçtiğimiz ay 18 sektör ihracatını artırırken, 2 milyar dolarlık ihracatla Otomotiv sektörü ilk sırada yer aldı. En dikkat çekici artışın gerçekleştiği sektör ise geçtiğimiz yıla göre ihracatını 709 milyon dolar artıran Çelik oldu. Türk bayrağını 213 ülke ve bölgede dalgalandıran ihracatçılar, 128 ülkeye ihracatını artırma başarısı gösterdi. Aralarında Yunanistan ve Portekiz’in de bulunduğu 7 ülkede, aylık ihracat rekoruna imza atıldı.Otomotiv sektörü, İngiltere’ye ihracatını yüzde 63 yükseltti.  Çelik sektörü, İtalya’ya ihracatını 3’e katladı. İstanbul’un Yunanistan’a Kimyevi Maddeler sektörü ihracatı 7 katına çıkarak 80 milyon dolara ulaştı. 52 il ihracatını artırdı; Türk lirası ile açılan beyannamelere göre; 173 ülkeye toplam 4,6 milyar TL’lik ihracat gerçekleştirildi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı da 10 bin 598 oldu.

TİM Başkanı İsmail Gülle “Son 14 yıldır 100 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımızda ilk defa 12 ayda 200 milyar doları geçtik. Böylece sadece 2021 yılı hedefimiz olan 184 milyar doları değil, 2022 hedefi olan 198 milyar doları da aşmayı başardık. Şimdi gözümüzü 2023 hedefine diktik. Mevcut yükseliş ivmemiz gösteriyor ki, en fazla 5 sene içerisinde 300 milyar dolarlık ihracata hep beraber ulaşacağız. Bunu başaracak altyapı ve tecrübeye fazlasıyla sahibiz.Bu anlamda bugün, Türk ihracatı için kritik bir eşiğin aşılmasıdır. Bugün Türk ihracatında, önemli bir dönüm noktasıdır.İhracatımızdaki güçlü artış, hem 2. çeyrekte ülkemizi güçlü bir büyüme rakamına ulaştıracak hem de cari açığın daha da azalmasını sağlayacak” dedi.

Türkiye’nin ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan Türk ihracatçısı, pandemi sebebiyle küresel ticarette yaşanan talep daralmasına ve dünya ekonomilerindeki küçülmeye rağmen her ay ihracat rekorlarını tazeliyor. 2021’in ilk yarısında, ikinci çeyreğinde tüm zamanların rekorlarını kıran ihracat ailesi, temmuzu da rekorla kapattı; son 12 aydaki ihracat rakamıyla tarihî bir başarıya imza attı.

12 ayda 201 milyar 46 milyon dolar ihracat

‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren 61 İhracatçı Birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla temmuz ayına ait dış ticaret verilerini, Ankarada düzenlediği toplantıyla açıkladı. Genel Ticaret Sistemine (GTS) göre temmuz ayında ihracat, bayram ve hafta sonu tatillerinin iş günü sayısını düşürmesine rağmen bir önceki yılın aynı ayı baz alındığında yüzde 10,2 artışla, 16 milyar 413 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların temmuz ayı ihracat rekoru kırdı. İhracat ailesi, son 12 aylık rakamlara göre de ilk kez 200 milyar doları geçti; 201 milyar 46 milyon dolarla tarih yazdı.

“Ağaçlandırma seferberliğiyle geleceğe nefes olacağız”

Toplantıda sözlerine, yaşanan orman yangınlarından ve sel felaketlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan TİM Başkanı İsmail Gülle “Afetlerden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu ülkenin değerlerini dünyayla buluşturan sahadaki neferleri olarak bugün de sahadayız. Yeşil vatanımızı yeniden ağaçlandırmak için başlatmış olduğumuz seferberlikle geleceğe nefes olacağız. İnşallah, zarar gören tüm bölgelerimizi tekrar yeşillendirerek yarınlara güvenle taşıyacağız. İhracat rakamlarımız, ülkemizin yaşadığı bu zor günlerde önemli bir motivasyon kaynağı oldu” dedi.

“Bugün Türk ihracatında, önemli bir dönüm noktasıdır”

Ardından temmuz rakamlarını değerlendiren Gülle, “İhracat ailemiz, rekorlarla kapattığı ilk 6 aydan sonra geçtiğimiz ay da tarihi bir performans gösterdi. Son 14 yıldır, 100 milyar dolar seviyelerinde olan ihracatımız, tarihte ilk kez 12 ayda 200 milyar doları aştı. Küresel ticarette “Güvenilir tedarikçi liman” konumunda bulunan ülkemiz, pandemi sürecinin sonlanması ve

tedarik zincirlerinde yaşanan dönüşümle beraber yükseliş ivmesini sürdürmeye devam edecek. Mevcut yükseliş ivmemiz gösteriyor ki, en fazla 5 sene içerisinde 300 milyar dolarlık ihracata hep beraber ulaşacağız. Bunu başaracak altyapı ve tecrübeye fazlasıyla sahibiz.Bu anlamda bugün, Türk ihracatı için kritik bir eşiğin aşılmasıdır.Bugün, pandemi dönemi ve öncesinde başarıyla tamamladığımız projelerin meyvesini toplama günüdür. Gün, en zorlu dönemlerde dahi bu ülke için üreten, dünyada ayak basmadık tek bir ülke, tek bir bölge bırakmayan ihracatçının günüdür. Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; yüzde 10,2 artışla 16 milyar 413 milyon dolar oldu. Yılın ilk 7 ayında ihracatımız, yüzde 35 artışla 121 milyar 358 milyon dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

“2022 yılını aştık; gözümüzü 2023 hedefine diktik”

Son 12 ayda 201 milyar 46 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefinin de oldukça üzerinde bir rakama eriştiklerini kaydeden İsmail Gülle, “Bu rakamla beraber, sadece 2021 yılı hedefimiz olan 184 milyar doları değil, 2022 hedefi 198 milyar doları da aşmayı başardık. Şimdi gözümüzü 2023 hedefine diktik. Ayrıca tarihimizin en yüksek günlük ihracat rakamları da bu ay içerisinde gerçekleşti. Önce 14 Temmuz’da 1,3 milyar dolarla günlük ihracat rekorumuzu kırdık. 16 Temmuz’da bu rekoru da kırarak günlük ihracatta 1,5 milyar doları aştık. TİM olarak tüm çalışmalarımızın neticesini ihracat rakamlarında görmek bizleri oldukça gururlandırıyor. İhracatımız artıyor, demek ki; doğru yolda ilerliyoruz. İhracatçı sayımız artıyor, demek ki; her kesimde ihracat heyecanını uyandırıyoruz. İhracat birim değerimiz yükseliyor, demek ki; ihracatçılarımız artık markalaşmayla, inovasyonla, tasarımla ürünlerinin katma değerini yükseltiyor. Elde ettiğimiz tüm kazanımlarımızı koruyarak yeni başarılar için daha da kenetleneceğiz. İnşallah, göreve geldiğimizden beri aşmayı başardığımız her ihracat hedefi gibi, 2021 yıllık ihracat hedefini de hep beraber aşacağız. Bu başarıyı mümkün kılan 100 bin ihracatçımızın her birine, bizleri her zaman destekleyen Bakanımıza ve ihracatçılarımızı yol arkadaşı addeden Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Geçtiğimiz hafta açıklanan Merkez Bankası Enflasyon Raporu’na göre; net ihracat dönemlik büyümeye 1,5 puanlık pozitif katkı verdi. Net ihracatın yıllık büyümeye katkısı ise 1,1 puan oldu. İhracatımızdaki güçlü artış, hem 2. çeyrekte ülkemizi güçlü bir büyüme rakamına ulaştıracak hem de cari açığın daha da azalmasını sağlayacak. Bu rakamların neticesinde, her zaman dile getirdiğimiz ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ye bir adım daha yaklaştık” diye konuştu.

“7 ayda ilk defa ihracat yapan firma sayısı 10 bini aştı”

TİM Başkanı Gülle, Anadolu’nun her köşesindeki ihracata duyulan ilginin, temmuz ayında ihracatçı firma sayısına da yansıdığını aktararak şöyle devam etti: Elbette, bu başarıların daim olması için ihracat ailesini daha da büyütmemiz gerekiyor. Çünkü bize göre ihracat, sadece belirli bir kesimin, belirli bir zümrenin uğraşı olmamalı; topyekûn kalkınma amacıyla, küçük-büyük demeden tüm firmalarımızın vizyonu olmalıdır. Bu vizyon doğrultusunda, TİM KOBİ ihracat seferberliğimizi bu ay Diyarbakır’a taşıyarak Diyarbakırlı ihracatçılarımız ve ihracatçı adaylarımızla buluştuk. Tam 1.273 firmamız, bu ay ilk kez ihracat yaparak ailemize katıldı. Bu firmalarımız, 53,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı ise 10 bin 598’e ulaştı.

Otomotiv sektörü, İngiltere’ye ihracatını yüzde 63 yükseltti

Temmuz ayında 18 sektörün ihracatını artırdığına işaret eden Gülle “Bu ay, 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörümüz ilk sırada yer aldı. 1,9 milyar dolara ulaşan Kimyevi Maddeler ikinci, ve 1,7 milyar dolara ulaşan Çelik, üçüncü oldu. 1,7 milyar dolara ulaşan Hazırgiyim dördüncü ve 1 milyar dolarlık ihracata imza atan Elektrik Elektronik sektörümüz beşinci oldu. Sektörel anlamda en dikkat çekici artışlar, geçtiğimiz yıla göre ihracatını 709 milyon dolar artıran Çelik, 339 milyon dolar yükselten Kimyevi Maddeler, 176 milyon dolar artıran Demir ve Demir Dışı Metaller, 109 milyon dolar artıran Mücevher ve

105 milyon dolar artıran Maden sektörlerimizde yaşandı.Ayrıca bu ay, Otomotiv sektörümüz, İngiltere’ye ihracatını yüzde 63 yükseltti. Tam 90 milyon dolarlık artışla, İngiltere’ye 233,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz, Yunanistan’a ihracatını 4 katına çıkardı.89 milyon dolar artışla, 113 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.Benzer şekilde Çelik sektörümüz de, İtalya’ya ihracatını 3’e katladı. 79 milyon dolar artışla, 109 milyon dolar ihracat yaptı. Detaylara bakacak olursak; İstanbul’un Yunanistan’a Kimyevi Maddeler sektörü ihracatı 7 katına çıkarak 80 milyon dolara ulaştı. Gaziantep’in İran’a Hububat Sektörü ihracatı

5 katına çıkarak 52 milyon dolar oldu.Bursa’nın Kanada’ya Çelik sektörü ihracatı

tam 28 kat artışla 40 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuzda ihracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 213 ülke ve bölgede dalgalandırdı. 128 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik” dedi.

Yunanistan ve Portekiz’e aylık ihracat rekoru

En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülkenin; 1,4 milyar dolarla Almanya, 1 milyar dolarla ABD ve 983 milyon dolarla Birleşik Krallık olduğunu aktaran Gülle, “Aralarında Yunanistan ve Portekiz’in de bulunduğu 7 ülkede, aylık ihracat rekoruna imza atıldı. İhracatımızı tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler ise; İtalya (171 milyon dolarlık artış), İspanya (155 milyon dolarlık artış) ve Birleşik Arap Emirlikleri (141 milyon dolarlık artış) oldu” şeklinde konuştu.

Avrupa’nın ihracattaki payı, yüzde 57,1

Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatın yüzde 13 artışla 7 milyar dolarlık bir hacme çıktığını belirten Gülle, şunları söyledi: AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının temmuz ayı ihracatımızdaki payı, yüzde 57,1… Diğer ülke gruplarında, yakın ve Orta Doğu ülkelerine 2,6 milyar dolar, Afrika kıtasının tamamına 1,4 milyar dolar, Uzak Doğu’ya 1,3 milyar dolar ve Kuzey Amerika’ya 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik.

52 il ihracatını artırdı

Temmuzda 52 şehrimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz sırasıyla; 6,8 milyar dolarla İstanbul, 1,3 milyar dolarla Kocaeli ve 940 milyon dolarla İzmir oldu. En dikkat çekici artışlar; İstanbul (786 milyon dolar), Kocaeli (408 milyon dolar), Hatay, (91 milyon dolar) İzmir (69 milyon dolar) ve  Çorum’da (62 milyon dolar) yaşandı.

173 ülkeye TL ile ihracat

Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 173 ülkeye toplam 4,6 milyar TL tutarında ihracat gerçekleştirildi. 6 bin 463 firma, ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti. TİM, ikili ticarette yerli para birimlerinin kullanılmasını desteklemeye devam edecek.
Yine temmuzda, miktar bazında ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artarak, 14,2 milyon ton şeklinde gerçekleşti. İlk 7 ayda ise, yüzde 17,4 artışla 99 milyon tonu aşkın ihracat yapıldı. 2020 yılı ikinci yarısından bu yana artış eğiliminde olan Euro/Dolar paritesi, ihracata bu ay da pozitif yansıdı. Temmuz ayında paritedeki artışın pozitif etkisinin 208 milyon dolar; yılın ilk yedi ayında ise 3,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.Euro/Dolar paritesindeki pozitif görünümün, önümüzdeki aylarda da sürmesi öngörülüyor.


Kaynak: TİM
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuzda 54,0’e yükseldi
Sonraki İçerikKadın İhracatçılar İçin Farklı Sektörlerde UR-GE Projeleri Başlıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz