Ana Sayfa Duyurular Ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli mal ve hizmet ile işgücü transferindeki uygulama...

Ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli mal ve hizmet ile işgücü transferindeki uygulama esasları belirlendi..

741
0

ÇALIŞMA HAYATINDA ŞEHİRLERARASI MAL VE HİZMET İLE İŞGÜCÜ TRANSFERİNDEKİ UYGULAMA ESASLARI

Koronavirüs salgını ile ilgili alınan tedbirler çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün şehirlerarası seyahatlere kısıtlama getirildiği açıklandı. Buna göre 30 büyük şehir ile Zonguldak iline giriş ve çıkışlar sınırlandırıldı. Sonrasında İçişleri Bakanlığı da bu önlemin uygulamasının esaslarına dair bir genelge yayınladı.  Genelgede iş hayatına yönelik bazı istisnalar getiriliyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO, bu konuda üyelerine bir duyuru yaparak Bakanlığını uygulama esasları hakkında bilgilendirdi. İSO tarafından yapılan duyuru şöyle:

İçişleri Bakanlığı’nca yayımlanan “Şehir Giriş/Çıkış Tedbirleri Ve Yaş Sınırlaması” genelgesi gereğince Büyükşehir statüsündeki 30 ilimiz ile Zonguldak ili için giriş çıkışlarda sınırlamalar getirilmiştir. Bu konu kapsamında iş hayatı ile ilgili bazı istisnalar getirilmiş olup bu hususlara ilişkin uygulama esasları aşağıdaki gibidir;

A-Genelgenin 3-a maddesi: Temel ihtiyaç (gıda/temizlik vb.) malzemeleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler başta olmak üzere tüm ticari faaliyetlerin sürekliliği için gerekli olan ürün ve/veya malzemelerin lojistiği, üretimi ve naklinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar ve araçları; malın cinsi, teslimat yeri/alıcı adresi, teslimat tarihini gösteren taşıma irsaliyesi, teslimat makbuz veya fatura vb. belgeleri ile giriş/çıkış yapabileceklerdir. Belirtilen amaçlarla kısıtlanan illere giriş yapanlar, giriş amacını gösteren belgeler ile 72 saat sonrasına kadar teslim ilinden ayrılarak ilk çıkış iline dönebilecektir.

B-Genelgenin  3-d maddesi hükmü gereğince; çalışma hayatı içerisinde yer alan yönetici, çalışan ya da işyeri sahiplerinin ikamet ve işyerlerinin farklı illerde bulunması durumunda iller arasındaki giriş çıkışları; bu durumları ispatlayan belgeleri (ikamet belgesi, SGK kayıt belgesi) trafik kontrol noktalarında ibraz etmek şartı ile yapabileceklerdir.

Firma sahibi olup SGK kayıt belgesi bulunmayanlar firma ortağı olduğunu belgelemesi (ticaret sicil gazetesi gibi) gerekecektir. Bu kişilerin ikamet belgesi ibraz ederek ikamet ve işyerlerinin farklı illerde olduğunu belgelemeleri gerekecektir.

Çalışma hayatındaki kişilerin ve servis aracı ile transfer olanların trafik yoğunluğundan etkilenmemek ve kontrol noktalarından daha hızlı geçişini sağmak için İstanbul’dan Kocaeli istikametindeki TEM otoyolu üzerinden saat 06:00-09:00 ila 14:30-20:00 aralığında müstakil bağlantı yolu tahsis edilecektir. Bağlantı yolu ile ilgili bilgiler  aşağıda yer almaktadır.

  1. Pendik-Tuzla tersane köprü tarafından gelen araçlar Kurtköy bağlatı yolu Sabiha Gökçen yolundaki Orhanlı-Akfırat  istikametine köprünün üstünden Orhanlı gişelere olan yol bağlantısı.
  2. TEM Sultanbeyli tarafından gelen araçlar aynı köprüden yine aynı yola bağlantı olacaktır.
  3. Sultanbeyli tarafından gelenler Kurtköy gişelerden geçtikten sonra Harmandere bağlantı yolu köprüden Orhanlı-Akfırat katılımı tabelasını takiben Şehit Mehmet Aygün caddesine takiben yine Orhanlı gişeler Kocaeli bağlantısına ulaşılabilir.

Önemli Not 1: Servis aracındaki kişilerin yanlarında ikametgah ve SGK belgelerini bulundurmaları gerekmektedir.
Önemli Not 2: Kocaeli Valiliği tarafından da Kocaeli’den İstanbul’a geliş istikametinde müstakil bağlantı yolu çalışması yapılmaktadır.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı Genelgesi için lütfen linke tıklayınız.

18- 20 yaş arasındaki gençlerle ilgili istisnaları içeren ek genelgede ise özel sektörde çalışanların sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağı ifade edilmektedir.

Buna göre 18-20 yaş arasında olup kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar, özel sektörde düzenli çalıştığını sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarım işçileri, sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak. Sokağa çıkma yasağından muaf tutulanlar istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri göstermek zorunda olacak.

Genelgeye ulaşmak için lütfen linke tıklayınız.


Kaynak: İSO Duyurusu 05.04.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİhracat yaparken gümrükte hangi belgelere ihtiyacımız olacak?
Sonraki İçerikİhracatta gümrük işlemlerine başlamadan önce neler yapmamız gerekmektedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz