Ana Sayfa Vergi Ticari faaliyetin yanında gayrimenkul kira geliri olanlar bu kira gelirlerini beyannameye nasıl...

    Ticari faaliyetin yanında gayrimenkul kira geliri olanlar bu kira gelirlerini beyannameye nasıl dahil edecek?

    Tevkifata tabi iş yeri kira gelirlerinin brüt tutarı 2023 yılı için 150.000 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar (Beyanname verme sınırı olan 150.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.),bu gelirlerini yıllık gelir vergisi beyannamesine dahil edecektir.

    17
    0

    Yıllık gelir vergisi beyanı ticari faaliyet nedeniyle veriyoruz. Ayrıca 2 gayrimenkul kira gelirimizde mevcut. Bunların dışında %33 hisseli tarla kirasından 12 bin kira gelirimiz var 2023 yılında. Tarla kirasını gelir vergisi beyanına ekliyor muyuz?

    Yıllık GV beyannamesine dahil edilecek gelir unsurların şart rakamları GVK 86. madde sayılmıştır.


    2. KİRA GELİRİNE KONU EDİLEN MAL VE HAKLAR

    Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesine göre kira gelirine konu edilen mal ve haklar şöyledir:

    -Arazi, bina (Döşeli olarak kiraya verilenlerde döşeme için alınan kira bedelleri dahildir.), maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

    -Voli mahalleri ve dalyanlar,

    -Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

    -Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

    -Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar,

    Telif hakları,

    Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,

    Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri.

    Vakfın gelirinden hizmet karşılığı olmayarak alınan hisseler ile zirai faaliyete bilfiil iştirak etmeksizin sadece üründen pay alan arazi sahiplerinin gelirleri gayrimenkul sermaye iradı olarak vergilendirilecektir.


    KİRA GELİRİNİN BEYANI

    Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

    -Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, 2023 yılı için 21.000 TL’lik istisna tutarını (2024 yılı için 33.000 TL) aşanlar,

    -Tevkifata tabi iş yeri kira gelirlerinin brüt tutarı 2023 yılı için 150.000 TL’lik beyanname verme sınırını (2024 yılı için 230.000 TL) aşanlar (Beyanname verme sınırı olan 150.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.),

    -Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2023 yılı için 8.400 TL’lik beyanname verme sınırını (2024 yılı için 13.000 TL) aşanlar,

    yıllık beyanname vereceklerdir.

    Vergi kesintisine ve istisna uygulamasına konu olmayan kira gelirlerinin beyanında (örneğin, kazançları basit usulde tespit olunan mükellefe kiraya verilen iş yerinden elde edilen kira gelirlerinde olduğu gibi), 8.400 TL’lik tutar bir istisna olmayıp, beyanname verme sınırıdır. Bu tutarı aşan bir iş yeri kira geliri olduğunda tamamı beyan edilecektir.

    Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir.

    Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanacaktır.

    Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekmektedir.


    ÖRNEK HESAPLAMA

    Örnek 2: Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde tekstil ürünlerinin alım satımı faaliyetinde bulunan ve bilanço esasına göre defter tutan Mükellef (C)’nin 2023 takvim yılı ticari kazancı 5.000.000 TL’dir. Mükellef, 2023 takvim yılında 500.000 TL Bağ-Kur Primi ve 750.000 TL geçici vergi ödemiştir.

    Mükellefin ayrıca ticari faaliyetinin dışında tevkif yoluyla vergilendirilmiş brüt 500.000 TL mevduat faizi ve repo geliri (Bu gelirler ticari işletmesine dahil değildir.) ile İzmir’de bulunan ve emlak vergi değeri 2.000.000 TL olan apartman dairesinden 150.000 TL konut kira geliri bulunmaktadır. Mükellef, konut kira gelirinde götürü gider yöntemini seçmiştir.

    Mükellef ticari kazancı nedeniyle yıllık beyanname vermek zorunda olup, beyannameye konut olarak kiraya verdiği gayrimenkulden elde ettiği kira gelirini de dahil edecektir. Ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle yıllık beyanname verenler konut kira gelirine ilişkin istisnadan yararlanamayacağından bu gelire mesken istisnası uygulanmayacaktır. Kira gelirinde safi irat hesaplanırken %15 oranındaki götürü gider düşüldükten sonraki kalan tutar beyan edilecektir.

    Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci maddesi hükmü uyarınca, mükellefin 2023 takvim yılında elde ettiği tevkif yoluyla vergilendirilmiş bulunan mevduat faizi ve repo geliri beyannameye dahil edilmeyecektir.

    Mükellefin beyanı aşağıdaki gibi olacaktır:

    Ticari kazanç 5.000.000 TL

    Bağ – Kur primi 500.000 TL

    Safi ticari kazanç (5.000.000 – 500.000) 4.500.000 TL

    Gayrimenkul sermaye iradı (konut) 150.000 TL

    Giderler (götürü) (150.000 X %15) 22.500 TL

    Safi kira geliri (150.000 – 22.500) 127.500 TL

    Beyan edilen gelirler toplamı (4.500.000 + 127.500) 4.627.500 TL

    Vergiye tabi gelir (matrah) 4.627.500 TL

    Hesaplanan gelir vergisi 1.712.400 TL

    Mahsup edilecek geçici vergi 750.000 TL

    Ödenmesi gereken gelir vergisi (1.712.400 – 750.000) 962.400 TL

     


    Kaynak:GİB Rehber, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMobilyalarda KDV oranı %10 mu yoksa %20 olarak mı hesaplanacak?
    Sonraki İçerik2023 Enflasyon düzeltmesinde 180 hesap Defterlere Kayıt Tarihine göre düzeltilecektir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz