Ana Sayfa Muhasebe Ticari faaliyet gösteren dernek ve vakıf iktisadi işletmeleri kurumlar vergisi mükellefi açmak...

Ticari faaliyet gösteren dernek ve vakıf iktisadi işletmeleri kurumlar vergisi mükellefi açmak zorunda mıdır?

Ticari faaliyet gösteren dernek ve vakıf iktisadi işletmeleri kurumlar vergisi mükellefi açmak zorunda mıdır?

713
0

Vakıf iktisadi işletme mükellefimizin vergi dairesinde Kurumlar Beyannamesi ve Muhtasar Beyannamesi olarak mükellefiyeti bulunmaktadır. 06/2020 döneminde hizmet geliri elde ettiğinden dolayı fatura düzenlemiştir. Bu nedenle ilgili vergi dairesine dilekçeyle döneme ilişkin kdv mükellefiyeti açılmasına dair dilekçe düzenledik. Fakat sicil servisi tarafımıza mükellefiyet kaydımızın açılışta yanlış olduğundan KDV, Geçici ve Ba-Bs mükellefiyetliğimizindi olması gerektiği konusunda dönüş yapmış ve geçmişe dair bildirimleri yapmamızı istemektedir. Bu konuda ortada bir yanlışlık var mı?

Dernek ve Vakıfların iktisadi işletmeleri Kurumlar vergisi mükellefidirler. (KVK MD. 2) İktisadi işletme KV mükelleflerinin vermesi gereken tüm beyanname ve bildirimleri vermek zorundadır. Vergi dairesinin uygulaması doğrudur.

Bir şahıs 2013’te yurtdışından yabancı hisse senetlerini Türkiye’ye getirmiş ve bir bankada tutmaktadır. Bu hisselerini bir derneğe bağışlamak istiyor Derneğe bağışlarken intikal vergisi doğar mı?

Dernek kamuya yararlı statüde ise bağış için veraset ve intikal vergisi ödenmez. Aksi durumda öder.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTürkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına göre 2019 yılının zirvesinde yine TÜPRAŞ yer aldı
Sonraki İçerikTürkiye Mayısta en hızlı toparlanan ilk üç ülkeden biri oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz