Ana Sayfa Muhasebe Ticari araçların motorlu taşışlar vergisi gider olarak yazılabilir mi?

Ticari araçların motorlu taşışlar vergisi gider olarak yazılabilir mi?

Ticari araçların motorlu taşışlar vergisi gider olarak yazılabilir mi?

1142
0

Şirket aktifine kayıtlı ticari araçların MTV’si gider yazılır mı?

Motorlu taşıtlar vergisi kanununa göre taşıtların vergilendirilmesi ölçütü üç ayrı liste ile sınıflandırılmıştır.

(I)sayılı otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler.

(II)liste minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici, motorlu karavan, panelvan vb. taşıtlar

(IV)sayılı liste uçak ve helikopterlerin vergilendirme ölçütlerini tanımlamaktadır.

MTVK’nu 14. Maddede (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez, denilmektedir.

Buna göre (I) sayılı listede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler için ödenen MTV, yalnızca TAŞIT KİRALAMA faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla aldıkları taşıtlar için gider yazılabilecektir.

(II) sayılı listede yer alan “ticari” olarak adlandırılan minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici, motorlu karavan, panelvan vb. taşıtlar için ödenen MTV’leri gider olarak kabul edilmektedir.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİhracat yapabilmek için devlete hibe edilen ürünler geçici vergide indirim konusu yapılabilir mi?
Sonraki İçerikE-İrsaliye kullanıcıları e-irsaliye mükellefi olmayan kişilere kâğıt ortamında mı düzenlemelidir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz