Ana Sayfa Vergi Ticareti yapılan ürünler için GEKAP beyanı verilir mi?

Ticareti yapılan ürünler için GEKAP beyanı verilir mi?

2532
2

Satış ve pazarlaması yapılan ürünlerin teslim aşamasında kullanılan strech, bant, etiket gibi ürünlerden dolayı Geri Kazanım Katılım payı ödeyecek miyiz? Bu ürünler fabrikadan geldiği haliyle hiçbir işleme tabi tutulmadan satılmaktadır.

Ticareti yapılan ürünler için GEKAP beyannamesi verilmez. Kullanılan ambalaj malzemeleri için Beyan verilir. Aşağıdaki metni inceleyiniz. https://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/gekapusulesas-20200210184744.pdf

 


 

Çevre Bakanlığının yeni uygulaması GEKAP ile ilgili beyanlar biz meslek mensuplarının sorumluluğunda mıdır? Bu beyanları her mükellef boş ta olsa zorunlu verecek midir?

GEKAP yönetmeliğinde belirtilen unsurların Kullanılması halinde Gekap beyannamesi verilir. Beyanı gereken unsur varsa beyanname verilir. Beyanname verilmesi halinde daha sonraki ayda veya aylarda işlem yolsa Boş beyanname verilir. Beyanname, GİB e beyan sistemin den bdp programından 340 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan usul ve esaslar doğrultusunda vergi beyannameleri, bildirim ve eklerini elektronik ortamda göndermek üzere aracılık yetkisi bulunan meslek mensupları tarafından gönderilecektir. Aşağıdaki metinde meslek mensuplarının beyannameyi göndermeleri gerektiği belirtilmiştir. https://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/gekapusulesas-20200210184744.pdf

 


 

Otel işletmesi mükellefim var. Odalara konulan ücretsiz şampuan vücut losyonu tek kullanımlık terlikler GEKAP kapsamına girmekte midir? Otel GEKAP beyanı yapacak mı?

GEKAP BEYANNAMESİ verilmeyeceği görüşündeyiz Aşağıda bulunana linkteki metni inceleyiniz. https://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/gekapusulesas-20200210184744.pdf

 


 

Ocak 2020 dönemi poşet (geri dönüşüm kazanım) beyanı verme süresi ay sonu olarak gözükmektedir. Fakat muhasebeciler, avukatlar vs. firmalar bu beyanları vermek zorundalar mı?

Konu ile ilgili duyuru Web sayfamızda mevcuttur. (Aşağıdaki linkte) SMMM, Avukat Poşet beyannamesi vermez. (Boş Beyannamede verilmez) https://archive.ismmmo.org.tr/docs/mevzuat/duyuru/09042019_poset_uygulama_rehberi.pdf

 


 

GEKAP ile ilgili bir sorum olacak, Üretim Yapan Karton Kutu Ambalaj Üreten bir firmayız. Karton Kutuların içine ürünler İlaç veya Şeker Fabrikalarında ürünler doldurulduğundan eğitimlerde GEKAP olmayacağı söylendi, Ancak Bu Kutuları Taşımak için 2 Ambalaj ve 3 Ambalaj İçin GEKAP ödeneceği söylendi, Bizim Ambalaj İçin Kullandığımız Oluklu Koli dediğimiz Taşıma Kolisi, bunları Palet Üzerine koyuyoruz (Tahta palet) etrafını plastik strech sarıyoruz, koli bantı, plastik şerit ve düz durması için köşe koruyucu. Eğitimlerde sadece koli ve palet gösterildi diğerleri dillendirilmedi. Yapmamız gereken nedir? Sadece bu iki ürün koli ve tahta palet hesaplamaya alarak işlemi yapalım mı?

Taşıma amaçlı kullanılan koli, naylon örtü ve palet GEKAP kapsamın da beyan edilmesi gerekir.b


 

 

Karayolu yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmamızın yolculara yapmış olduğu içecek ikramlarında kullandığı karton bardakların Gekap kapsamında beyanı yapılacak mıdır?

Kullanılan plastik ve kâğıt kapların (Bardaklar) Gekap kapsamında beyan edilmesi gerekir


 

Kaşık çatal vb. ürünlerin imalatını yapan müşterim bunları matbaadan yaptırdığı ve üzerine logosunu koyduğu kutulara koyarak toptan satışını yapıyor. Bu firma gekap beyannamesi vermek zorunda mıdır?

Kullanılan kutular ambalaj olarak değerlendirilir ve GEKAP kapsamında beyanname verilmesi gerektiği görüşündeyiz.


 

Yurtdışından hasta bezi ithal eden bir mükellefimiz mevcut bu mükellef için Geri kazanım beyannamesi vermemiz gerekiyor mu? İthal edileceği zaman mı beyan veriliyor yoksa satış yapınca mı?

Bahsettiğini bez için İthalat yapıldığı tarihte GEKAP beyan edilir ve ödenir.


Bir firmamız al-sat tekstil kumaş ticareti yapıyor. Bu kumaşların numune ya da farklı şekillerde kendi logosunun bulunduğu poşetlerde sattığı firmalara gönderiyor bu durumda GEKAP verecek miyiz? (poşetlerden ücret almıyor)

Bedel alınsın veya alınmasın poşet ambalaj malzemesi olarak kabul edildiği için GEKAP beyannamesi verilecektir.


 

Çikolata imalatı yapan bir küçük imalatçımız var, butik çikolatacı diyelim. Bunlar için çikolataların bir ilk ambalajları var birde onların son kutulama paketleme işlemi mevcut burada GEKAP neye göre nasıl vereceğiz acaba?

Son kutulama işlemi için yapılan ambalajlama için kullanılan kutu GEKAP kapsamındadır. Beyanname verilecektir.


 

İşlettiğimiz sinemalardaki mısır kutusu alımlarımız için geri kazanım payı beyannamesi vermek gerekir mi?

Kullandığınız kutular ambalaj kapsamında olduğu için GEKAP beyannamesi verilecektir


 

Şirketimiz Kartondan alış veriş çantası imal edip karton kolilere koyup ihracat yapmaktadır. Bizim GEKAP beyannamesi vermesi gerekmiyor diye biliyorum ama sizin de görüşünüzü almak istiyorum.

İhraç için kullanılan koli, palet gibi unsurlar için GEKAP beyanı verilmez.


 

Yurt dışından matbaa makinası ithal eden firmamız geri kazanım katılım payı beyannamesi vermesi gerekiyor mu? İthal ettiği matbaa makinasının içinde geri kazanım katılım payı yönetmeliğinin ekindeki ürünler listesinde yer alan ürünlerden bazıları bulunmaktadır. (pil, madeni yağ, elektronik kart) fakat firmamız bu malzemeleri değil matbaa makinesini yurtiçine satıyor.

Makine olarak yapılan satış için gekap beyannamesi verilmez. Sadece madeni yağ ve pil akü satışı için beyanname verilir.


 

Perakende oto lastik satıcısıyım gekap mükellefi olmam gerekiyor mu?

Lastik üreticisi veya ithalatçısı GEKAP beyannamesi verecektir. Toptan veya perakende satan mükellef GEKAP beyanı vermez. Ancak hurda olarak alınan daha sonra KAPLAMA yapılan lastikleri satanlar GEKAP beyannamesi verecektir


 

07.02.2020 tarihli Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması hakkında açıklayıcı bilgi istiyoruz. Mali müşavirlerin yapması gereken nedir?

Gerek Çevre ve şehircilik Bakanlığı yönetmeliğinden başka bir belge olmadığı için yorum yapamıyoruz. Yönetmelikteki örnekleri inceleyiniz. Meslek mensuplarının özel olarak yapacağı bir işlem yok. Kapsamdaki ürünlerin kullanan mükelleflerin kullandıkları ürünleri GİB’e beyan bölümünde yer alan POŞET kodlu beyanname gönderilecektir. Beyanname her ayın sonunda verilecek tahakkuk eden payı yine aynı ay sonuna kadar ödenecektir. Aşağıdaki linkteki belgeleri inceleyiniz.


https://www.turmob.org.tr/ekutuphane/detailPdf/a7e9022a-243e-4e0e-ba70-49d3c04305f1/_


 

Üreticiden aldığımız kâğıt kutu ve kolilerin içine ürünlerimizi doldurup toptan olarak satışını yapmaktayız. GEKAP beyannamesi verecek miyiz?

Evet, GEKAP beyannamesi verilecektir.


 

2019/Aralık dönemine GEKAP (geri kazanım katılım payı) genişletilmiştir. Örnek olarak 2020/Ocak ayında ahşap ambalaj alıp mermerlerimizi onun içine koyup sattığımızda ambalaj için ekstra ücret mi talep edeceğim. Ücret alınca bunu beyannamede bildirecek miyim? Ücret ile aldığım ambalajı promosyon ya da ücretsiz müşteriye verdiğimde beyanname verecek miyim? Örnek 2:Şirket aracına lastik aldığımda bunu beyannamede bildirmek mi gerekiyor? Sonuçta o lastik satılmayıp kullanılacak ve ömrü bitince atılacak. Bunlarla alakalı şu kadar rakamı geçince bildirilecek diye sınırlama var mı? Yoksa 1 tane de olsa 1.000 tanede olsa beyannamede bildirilecek mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7.2.2020 tarihli “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar” yayınlanmıştır. Detaylı ve örnekli açıklamalar için aşağıdaki link de bulunan metni inceleyiniz.


https://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/gekapusulesas-20200210184744.pdf


 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bilgi yazısı

GEKAP Usul ve Esasları yayımlanmıştır.

31/12/2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik’in 6 ncı maddesi birinci fıkrasının (c) bendi gereği, Çevre Kanunu’nun ek-1 sayılı listesindeki ürünlere ve bu Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin tanımlayıcı ve açıklayıcı hususlar Bakanlığımızca belirlenmiş olup “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar” 07.02.2020 tarihli ve 34658 sayılı Bakan Oluru ile yayımlanmıştır.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul Ve Esaslar’a erişim için tıklayınız.

Bakanlığımızca yayımlanan bu usul ve esaslar ile geri kazanım katılım payı uygulaması kapsamındaki ürünlerin tanımlanması ve Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik’in genel uygulamalarına ilişkin iş ve işlemler açıklanmaktadır.

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamalarına yönelik beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ayrı bir sistem üzerinden ve yine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar uyarınca gerçekleştirilecektir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geri kazanım katılım payı beyannamesi hakkında duyurusu için tıklayınız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın beyan ve ödeme işlemlerine ilişkin açıklamalarına erişim için tıklayınız.

Geri Kazanım Katılım Payı uygulamasına ilişkin sorularınız için gekap@csb.gov.tr elektronik posta adresi kullanılabilir.

 


Kaynak: İSMMMO – GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGEKAP beyanını Mali Müşavirler mi gönderecek?
Sonraki İçerikTekstilde kullanılan karton kutular için GEKAP beyanı verilir mi?

2 YORUMLAR

  1. Merhaba, Ahşap Ambalaj üretimi yapan bir firmayız. Palet,sandık satışı yapıyoruz. Biz ürünlerin ticaretini yaptığımız için GEKAP vermemiz gerekmiyor diye düşünüyorum.Yorumunuzu alabilir miyim ? teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz