Ana Sayfa Duyurular Teşvik belgesi düzenlenen yatırımların sayısı bir önceki yıla göre %86 arttı

Teşvik belgesi düzenlenen yatırımların sayısı bir önceki yıla göre %86 arttı

281
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teşvik belgesi düzenlenen yatırımların sayısının bir önceki yıla göre yüzde 86 artarak 10 bin 478’e ulaştığını belirterek, “Bu belgelerde öngörülen sabit yatırım tutarı yüzde 45 artarak 249 milyar liraya, istihdam ise yüzde 49 artarak 302 bine ulaştı.” dedi.

Bakan Varank, Kocaeli’nin Dilovası ilçesi Mermerciler Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) gerçekleştirilen “Duraline Alüminyum Profil Sistemleri Temel Atma Töreni”ne katıldı. Yeni fabrika yatırımının alüminyum sektörünün önemli firmalarından olan ve Duraline markası ile faaliyet gösteren “ABB Metal Alüminyum” tarafından gerçekleştirileceğini kaydederek, özetle şunları söyledi:

YÜZDE 80 ARTIŞ: Firmamız başarılı üretim ve ihracat performansını yeni bir yatırımla taçlandırıyor. ABB metal alüminyum, 30 farklı ülkeye yaklaşık 15 milyon dolar ihracat yapıyor. Yıllara sari 100 milyon liraya ulaşması beklenen bu yatırımla da üretimini yüzde 80, ihracat ve istihdamını ise yüzde 75 artırmayı hedefliyor. Türkiye’nin ekonomisine ve geleceğine güvenin bir göstergesi olan bu yatırım kararı dolayısıyla firma yetkililerini tebrik ediyorum.

VİZYONER YATIRIM: Alüminyum, hafifliği, kullanım kolaylığı, iletkenliği ve yüksek korozyon direnci ile talebi giderek artan bir ürün. Bugün dünyada çelikten sonra en çok üretilen malzeme ve giderek büyüyen bir pazarı var. İnşaattan otomotive, havacılıktan savunma sanayiine birçok alanda yoğun bir şekilde kullanılıyor. Talebi görerek bu vizyoner yatırıma imza atan firmamızın bu yatırımın karşılığını hızlı bir şekilde alacağını görebiliyorum.

SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimimiz haziran ayıyla birlikte pandemi öncesi seviyesini hızla yakaladı. Yılın ikinci yarısında bir önceki yıla göre yüzde 9,1 artarak G-20 ülkeleri arasında en ön sıralarda yer aldı. Yüzde 94’ü imalat sanayi ürünlerinden oluşan ihracatımız da 2020 yılının ikinci yarısında bir önceki yıl seviyesini aşmayı başardı.

YATIRIM TALEBİ: En önemlisi ise pandemi koşullarının hâkim olduğu bu dönemde, onca belirsizliğe rağmen yatırım talebi hız kesmedi. Bırakın hız kesmeyi son yılların en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Teşvik belgesi düzenlediğimiz yatırım sayısı bir önceki yıla göre yüzde yüzde 86 artarak 10 bin 478’e ulaştı. Bu belgelerde öngörülen sabit yatırım tutarı yüzde 45 artarak 249 milyar liraya, istihdam ise yüzde 49 artarak 302 bine ulaştı. Temelini attığımız bu tesis de artan yatırım iştahının en somut göstergesi.

TAHMİNLERİ AŞAN BÜYÜME: Sanayi üretimimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 12,3 düzeyinde artış kaydetti. İhracatımız ise ilk dört ayda 68,8 milyar dolara ulaşarak, tüm zamanların rekorunu kırdı. 2021 yılını salgınla mücadeleyi kazandığımız ve orta vadede nitelikli büyüme dönemine girdiğimiz bir yıl olarak değerlendiriyoruz. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yapıyoruz. Yılın ilk çeyreğinde elde edilen bu olumlu tablo bizleri ziyadesiyle motive ediyor. Böyle devam edersek, 2021 yılında da tahminleri aşan bir büyüme performansını yakalayacağız.

İHRACATÇI KONUMUNDAYIZ: İmalat sanayimiz içinde önemli bir yere sahip olan alüminyum üretim sektörünün de bu performansa katkısı büyük. Sektörde bine yakın girişimde 30 bine ulaşan istihdam ve 3 milyar doları aşan bir ihracat söz konusu. Hadde ve ekstrüzyon ürünlerine yönelik yapılan yeni yatırımlar sayesinde dünya pazarlarında rekabet edebilir bir kapasiteye ulaştık. Alüminyum çubuk ve profil ürünlerinde dünyanın dördüncü büyük ihracatçısı konumundayız. ABB Metal Alüminyum firması  da bu alandaki önemli aktörlerden birisi.

ULUSAL EYLEM PLANI: Tesis ettiğimiz yatırımcı dostu iş ortamı ve sunduğumuz cazip desteklerle sektörün her zaman yanındayız. Metal sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşların varsa sorunlarının belirlenmesi ve tabi ki çözümüne ilişkin Metal Sanayi Teknik Komitemiz çalışmalarına devam ediyor. Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesinin, metal sanayi sektörü üzerindeki muhtemel etkilerini fırsata çevirmek istiyoruz. Bu doğrultuda bir ulusal eylem planı ve strateji belgesi hazırlığımız sürüyor. Yakın zamanda tamamlayıp kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz.

ARAŞTIRMA MERKEZİ KURUYORUZ: Sektörün daha katma değerli üretim yapmasını sağlamak temel önceliğimiz. Bu kapsamda test ihtiyaçlarını karşılamak üzere Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bünyesinde “Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi”nin kurulmasını destekledik. Aynı üniversite bünyesinde Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü için bir ortak araştırma merkezi kuruyoruz. Bakanlığımız ve Avrupa Birliğinin 60 milyon liralık eş finansmanı ile kurulan merkez alüminyum sanayinin dijital dönüşümünün hızlandırılması için gerekli altyapı ve teknik desteği sağlayacak.

ÇAĞRIMIZI İLAN ETMEYİ PLANLIYORUZ: 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji belgemizde savunma sanayi için alüminyum, nitelikli çelik ve zırh çeliği üretimini stratejik önceliklerimiz arasına aldık.  Bu ürünlerin de yer alacağı, sektöre uçtan uca destek vereceğimiz Üretimde Yapısal Dönüşüm Hamle programı çağrımızı yakın zamanda ilan etmeyi planlıyoruz.

YATIRIMCIYA ÇAĞRI: Ülkemiz, sahip olduğu nitelikli insan kaynağı, teknolojik yetkinlikler ve altyapı imkanları ile yatırımcılar için oldukça cazip fırsatlar sunuyor. Yerli ve yabancı tüm yatırımcılarımıza tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin ülkemizin sunduğu fırsatları değerlendirin, kapsamlı ve cazip yatırım teşvik sistemimizden istifade edin. Hem siz kazanın hem de ülkemiz kazansın.

Törene, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy ile Dura Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yavuz da katıldı.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEsnaf ve Sanatkarlar İle Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Hakkında Karar Yürürlüğe Girdi
Sonraki İçerikKira geliri (GMSİ) elde ediyorum. Ne zaman beyan etmeliyim?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz