Ana Sayfa Vergi Teşvik Belgeli Yatırım Yapanların Diğer Faaliyet Karları İçin Vergi Avantajı Oranı Yükseltildi…

    Teşvik Belgeli Yatırım Yapanların Diğer Faaliyet Karları İçin Vergi Avantajı Oranı Yükseltildi…

    1294
    0

    Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara uygulanacak oran da arttırıldı…
    5520 sayılı KVK’nın 32/A maddesinde şartları belirlenen indirimli kurumlar vergisi uygulamasına göre, genel kural olarak, Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren, yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır.

    Yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarı, bu tutarın yapılan toplam yatırıma bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatırıma katkı oranını ifade etmektedir.

    Diğer yandan, 01.01.2013 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere, yatırıma başlanan tarihten itibaren hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının %50’sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanabilmekte olup, bu oranı da sıfıra indirmeye ve % 80’e kadar arttırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

    Bakanlar Kurulu bu yetkisini, 05.10.2016 tarih ve 29848 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kararı doğrultusunda kullanmış ve söz konusu oranı üst sınır olan %80 olarak belirlemişti.

    6770 sayılı Kanun ile 5520 sayılı Kanun’un 32/A maddesinde yapılan değişiklikle madde metninde “yatırıma katkı tutarının % 50’si” olarak yer alan oran, 01.01.2017 tarihinden “%100” olacak şekilde değiştirilmiştir.

    Güneri GÖZÜAÇIK –YMM
    Modern YMM – İstanbul

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi,  gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTeşvik Belgeli Üretim Yatırımında KDV İadesi Mümkün
    Sonraki İçerikVergide Tarh Ne Demektir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz