Ana Sayfa Vergi Tercüme bedeli olarak düzenlenecek serbest meslek makbuzundaki stopaj oranı ne olacak?

    Tercüme bedeli olarak düzenlenecek serbest meslek makbuzundaki stopaj oranı ne olacak?

    1246
    0

    Tercüman bedeli olarak serbest meslek makbuzu kesildiğinde stopaj oranı %0 olabilir mi?

    Olamaz. % 20 G.V. stopajı yapılır.


    Özelge: Tercümanlık faaliyetinin ne şekilde vergilendirileceği hk.

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    M
    ükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-GVK-18-6-69

    09/02/2011

    Konu

    :

    2010-GVK-18-6

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, fransızca tercümanlık lisans diplomasına sahip olduğunuz ve tercümanlık faaliyeti ile uğraştığınızı belirterek, söz konusu faaliyetiniz dolayısıyla tarafınıza yapılacak ödemelere ilişkin tevkifat oranı ve katma değer vergisinin ne şekilde hesaplanarak serbest meslek makbuzunda gösterileceği hakkında Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

    193 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65 inci maddesinde; ‘’Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

    Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi ve mesleki bilgiye veya ihtisasa dayananve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” hükmüne yer verilmiştir.

    Aynı Kanunun ‘’Serbest Meslek Erbabı” başlıklı 66 ıncı maddesinde; ‘’Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görevle devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez…..” hükmü yer almıştır.

    Bu çerçevede; tarafınızca yapılacak tercüme faaliyeti dolayısıyla elde edeceğiniz kazancın serbest meslek kazancı hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

    Yine Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde, “Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hâsılat Gelir Vergisinden müstesnadır.

    Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dâhildir.

    Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

    Serbest meslek kazançları istisnasının bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.”  hükmü yer almıştır.

    Öte yandan Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 inci bendinde; yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç); tevkifat yapılacağı hüküm altına alınmış olup, 2009/14592 sayılı B.K.K. ile söz konusu tevkifat oranı;

    a) 18 nci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden  % 17,

    b)  Diğerlerinden % 20 olarak belirlenmiştir.

    Bu açıklamalara göre, tercüme faaliyetinizin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine göre tanımlanan çalışmalar arasında yer aldığının belgelendirilmesi halinde, söz konusu çalışmalarınızdan dolayı elde edilecek hasılata münhasır olmak üzere Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesinde yer alan istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

    Ayrıca, söz konusu çalışmalarınızın istisna kapsamında bulunması durumunda Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasına istinaden tevkifat yapmak mecburiyetinde olanlarca tarafınıza yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacağı ve istisna hadleri içinde kalan bu kazançlarınız için yıllık beyanname verilmeyeceği tabiidir.

    Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 18  inci maddesi kapsamında değerlendirilmeyecek tercüme faaliyetinize istinaden elde ettiğiniz serbest meslek kazancı dolayısıyla , tarafınıza yapılacak ödemeler üzerinden ise  Kanunun 94 üncü maddesinin 2/b bendi uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılacağı tabidir.

    3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

    KDV Kanununun 1/1 inci maddesine göre serbest meslek faaliyeti kapsamındaki teslim ve hizmetler KDV ye tabidir.

    Kanunun 20 nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde katma değer vergisi matrahının, bu işlemlerin karşılığınıteşkil eden bedel olduğu; bedel deyiminin ise malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılanpara, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

    Ayrıca Kanunun 24/b maddesi uyarınca vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurların katma değer vergisi matrahına dahil olması zorunludur.

    Bu hükümler çerçevesinde; ifa ettiğiniz tercümanlık hizmeti karşılığında tahsil ettiğiniz (gelir vergisi kesintisi dahil) toplam bedel, KDV matrahı kabul edilecek, vergi de bu bedel üzerinden hesaplanarak beyan edilecektir.


    Kaynak:GİB,  İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirketimiz eylül ayında binek araç aldı, araç KDV’siz bedelin sadece 230.000 TL’sini mi maliyete atmalıyız?
    Sonraki İçerikAsıl işi gayrimenkul ticareti olmayan şirketin 2 yıl dolmadan sattığı arsa için yapılacak muhasebe kaydı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz