Ana Sayfa Vergi Teminatlar hangi hesapta takip edilmelidir?

    Teminatlar hangi hesapta takip edilmelidir?

    ALINAN VE VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR HESAPLARI

    2114
    0

    Mahkemeye 59.500 TL teminat yatırdık. Bu bakiyeyi hangi hesaplarda izleyebiliriz?

    126 hesap (B) 102 hesap (A) şeklinde kayıt yapılır. 

    Teminat süresi 1 yıldan fazla ise, 126 hesap yerine 226 hesap kullanılır

    126.VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 

    İşletmece üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak geri alınmak üzere verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır. 

    İşleyişi : 

    Verilen depozito ve teminatlar bu hesabın borcuna, geri alınanlar veya hesaba sayılanlar alacağına kaydedilir.

    226.VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 

    İşletmede, üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi ve bir akdin karşılığı olarak, geri alınmak üzere verilen, bir yıldan uzun süreli depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.

    326.ALINAN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 

    Üçüncü kişilerin belli bir işi yapmalarını, aldıkları bir değeri geri vermelerini sağlamak amacıyla ve belli sözleşmeler nedeniyle gerçekleşecek bir alacağın karşılığı olarak alınan depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır. 

    İşleyişi : 

    Alınan depozito ve teminatlar bu hesabın alacağına, geri verilenler veya hesaba sayılanlar borcuna kaydedilir.

    426.ALINAN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR 

    “326. Alınan Depozito ve Teminatlar” hesabında alış amaçları belirtilen depozito ve teminattan vadeleri bir yıldan fazla olan kısımları bu hesap kapsamına girer. 

    İşleyişi : 

    Alınan depozito ve teminatlar bu hesabın alacağına, geri verilenler veya hesaba sayılanlarla, geri verilmemiş bilanço gününde vadeleri bir yılın altına düşenler bu hesabın borcuna yazılarak “326. Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı”na aktarılarak kapatılır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDeğersiz hale gelmiş alacaklar için ödenen KDV indirim konusu yapılır mı?
    Sonraki İçerikEmekli olarak aynı işyerinde çalışmaya devam eden personellerin yıllık izin günleri hesaplamaları nasıl yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz