Ana Sayfa VİDEO Tekstilde kumaş kırpıntılarının faturalarında KDV olacak mı?

    Tekstilde kumaş kırpıntılarının faturalarında KDV olacak mı?

    905
    0
    Tekstil de kumaş kırpıntılarının faturalarında KDV olacak mı? yoksa KDV’den muaf mıdır?

    KDVK’de “muafiyet “kavramı olmaz. “istisna” kavramı veya KDV’ye tabi olmayan satışlar kavramı olur.

    Tekstilde kumaş kırpıntılarının satışı için düzenlenecek faturada  % 8 KDV hesaplanır.


    Örme kumaş imalatında ortaya çıkan kırpıntıların kısmi istisna kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyceği

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Manisa Vergi Dairesi Başkanlığı
    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    33775506-130[KDV 53.01.09]-E.94768

    17.07.2019

    Konu

    :

    Örme kumaş imalatında ortaya çıkan kırpıntıların kısmi istisna kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyceği

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Şirketinizin çeşitli ipliklerin örülmesi sonucu örme kumaş ve örülen kumaşların boyanması sonucu boyalı örme kumaş imal ettiğini, söz konusu kumaşların üretimi aşamasında aynı konfeksiyonda olduğu gibi onarılmak suretiyle tekrar kullanılması mümkün olmayan kırpıntıların oluştuğu belirtilerek, örme ve boyalı kumaş imalatı sırasında ortaya çıkan kırpıntıların tesliminde kısmi istisnadan yararlanıp yararlanamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    Bilindiği üzere, 06/04/2018 tarih ve 30383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7104 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 178 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesi ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun (17/4-g) maddesinde yapılan değişiklikle konfeksiyon kırpıntılarının tesliminin KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

    Ayrıca, söz konusu değişiklikle ilgili 7104 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin gerekçesinde, “Konfeksiyon sektöründe ortaya çıkan, aynen veya onarılmak suretiyle kullanılması mümkün olmayan kırpıntıların teslimi vergiden istisna tutulmaktadır.” denilmektedir.

    Öte yandan, Türk Dil Kurumu konfeksiyonu, hazır giyim eşyası ile hazır giyim eşyası diken sanayi kolu olarak; tekstili ise, dokuma ve dokumacılık olarak tanımlamaktadır.  Buna göre, tekstil sektörünün faaliyet alanı, elyafın elde edilmesinden elyaftan iplik ve mamul kumaş yapımına kadar uzanırken, hazır giyim ise kumaştan giyim eşyası elde edilene kadar olan süreci kapsamaktadır.

    Bu itibarla, hazır giyim eşyası üretiminde kullanılan hammadde ve yardımcı malzemelerin üretimi tekstil sektörü içinde değerlendirilecek bir üretim süreci olup, konfeksiyon sektörü içinde değerlendirilmesi mümkün bulunmayan örme ve boyalı kumaş imalatı sırasında ortaya çıkan kırpıntıların tesliminde KDV Kanununun (17/4-g) maddesi kapsamında istisna uygulanması söz konusu değildir.


    Kaynak: İSMMMO, GİB ÖZELGE
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSMMM mükellefiyeti yanında dijital dönüşüm asistanı olarak faaliyet gösterilmesi meslek mevzuatına uygun mudur?
    Sonraki İçerik19.04.22 İtibariyle çıkan dövizli ödeme kısıtlaması zorunluluğu serbest bölgedeki firmaları da kapsıyor mu?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz