Ana Sayfa YAZARLAR-YENİ Teknoparklar ile Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinde uzaktan çalışma süresi uygulamasında yeni dönem

Teknoparklar ile Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinde uzaktan çalışma süresi uygulamasında yeni dönem

1149
0

Güneri GÖZÜAÇIK

Yeminli Mali Müşavir
guneri.gozuacik@modernymm.com


MODERN Ar-Ge bülten

27.12.2021

25.12.2021 günü Resmi Gazete’de yayımlanan 7346 sayılı Kanun ile Ar-Ge ve Tasarım merkezleri ile Teknopark girişimcileri açısından dışarıda geçirilen teşvikli süre uygulaması geçmişe yürüyecek şekilde, 12.10.2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirildi.

Buna göre daha önce 7263 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemenin Covid 19 dönemi dışarıda geçirilen süre uygulamasına benzer şekilde revize edildiği görülmektedir. Yapılan değişiklikle artık hiç merkeze veya teknoloji geliştirme bölgesindeki işyerine gelinmese de belirlenen şartlara uyulması halinde dışarıda geçirilen süreler kapsamında teşviklerden yararlanılması mümkün hale gelmektedir. Bu kapsamda bazı teknoloji geliştirme bölgelerinde kullanılmakta olan portalda değişiklik yapılması gerekebilecektir. Yine Ar-Ge ve tasarım merkezlerince kullanılan portalın da(AGTM)  yeni düzenlemeye uyumlu olacak şekilde güncellenmesi beklenmektedir.

Hesaplamada toplu olarak yapılacak ve personel sayısı veya süre esas alınacak

Yapılan düzenlemeye göre, gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında Teknoparklarda veya Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinde çalışan personelin toplam sayısının veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerinin %20’sini (17.10.2021 tarih ve 4625 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bu oran yeni bir belirleme yapılmadığı sürece içinde bulunulan 2021 yılı kasım ayı dahil 31.12.2022 tarihine kadar % 50 olarak uygulanır) aşmamak kaydıyla, dışarıda geçirilen diğer teşvikli süreler (örneğin iş ve  lisansüstü eğitim sebebiyle dışarıda geçirilen süreler) haricinde merkezler ve teknoloji geliştirme bölgesi dışında geçirilen süreler de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilir.

Konuya ilişkin ayrıntıların yayımlanacak yönetmelik veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı duyurusu ile netleşeceği beklenmekle birlikte uygulamanın aşağıdaki gibi olacağı öngörülmektedir:

Örneğin, Kasım 2021 döneminde gelir vergisi stopaj teşvikinden yararlanan toplam 30 personeli bulunan bir Ar-Ge merkezinde çalışan 30 kişinin toplam çalışma saatinin %50’sini merkezde, kalan %50’sini ise merkez dışında çalışarak geçirmesi halinde gelir vergisi stopaj teşvikinden tam olarak yararlanılabilecektir.

Diğer yandan, toplam çalışma saatinin %50’sinin aşılmaması kaydıyla, gelir vergisi stopaj teşvikinden yararlanan 30 personelden 15’inin çalışma saatinin tümünü merkezde, geri kalan 15’inin de çalışma saatinin tamamını merkez dışında uzaktan çalışarak geçirmesi halinde de gelir vergisi stopaj teşvikinden tam olarak yararlanılabilecektir.

Sektörel ve/veya bölgesel alanlarda farklı oran belirlenebilecek

Kanun ile Cumhurbaşkanı’na, belirleyeceği bölgesel ve/veya sektörel alanlarda oranı %75’e kadar arttırma veya tekrar %20 olarak belirleme konusunda yetki verilmektedir.

Bu konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde, sektörel ve/veya bölgesel alanlar için farklı oranların belirlenebileceği Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanması beklenmektedir.

 


Kaynak: İşbu yazı YMM Güneri GÖZÜAÇIK’ın özel izni ile yayınlanmıştır. Yazıya ilişkin tüm hak ve sorumluluk yazara aittir.
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGelir vergisi mükellefi yanında çalıştıracağı eşi ve çocukları için SGK teşviklerinden faydalanabilir mi?
Sonraki İçerikTıp fakültelerinin altıncı yılındaki öğrencilerinin intörn eğitimi sırasındaki sigortalılığı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz