Ana Sayfa Vergi Teknokentler ile AR-Ge Tasarım Merkezlerinde çalışanların bölge dışında geçirdikleri süreler

    Teknokentler ile AR-Ge Tasarım Merkezlerinde çalışanların bölge dışında geçirdikleri süreler

    İlgili personelin bu merkezler veya bölge dışında geçirdikleri sürelerin gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesinde maddede belirtilen durumlar haricinde teşvike konu edilen toplam çalışma süresinin yanı sıra bölgede veya bu merkezlerde gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında çalışan personelin toplam sayısının yüzde yirmisine kadarı da dikkate alınabilecektir.

    400
    0

    TÜRMOB 

    VERGİ SİRKÜLERİ -27.12.2021/239-1


    TEKNOKENTLER İLE AR-GE VE TASARIM MERKEZİNDE ÇALIŞAN TOPLAM PERSONELİN EN FAZLA YÜZDE YİRMİSİNE KADARININ BÖLGE DIŞINDA GEÇİRDİKLERİ SÜRELERE İLİŞKİN ÜCRETLERİ GELİR VERGİSİ STOPAJI DESTEĞİNDEN YARARLANABİLİR


    7346 sayılı BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikler uyarınca; ilgili personelin bu merkezler veya bölge dışında geçirdikleri sürelerin gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesinde maddede belirtilen durumlar haricinde teşvike konu edilen toplam çalışma süresinin yanı sıra bölgede veya bu merkezlerde gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında çalışan personelin toplam sayısının yüzde yirmisine kadarı da dikkate alınabilecektir.

    Cumhurbaşkanı, yüzde yirmi olarak belirlenen bu oranı belirleyeceği bölgesel ve/veya sektörel alanlarda yüzde yetmiş beşe kadar artırmaya veya tekrar kanuni oranına kadar indirmeye yetkili kılınmıştır. Cumhurbaşkanı toplam çalışma süresi bakımından bu yetkisini 4625 sayılı Kararı ile kullanmış olup; 31/12/2022 tarihine kadar yüzde yirmi olarak belirlenmiş bu oran yüzde elli olarak uygulanacaktır.

    Değişiklik düzenlemesi 12 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 25 Aralık 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir

    03.02.2021 tarih ve 31384 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7263 sayılı TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da bazı değişiklikler yapılmıştı. Yapılan değişiklikler uyarınca 4691 sayılı Kanunun kapsamında Bölgede yer alan işletmelerde veya Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde gelir vergisi stopajı teşvikine konu edilen toplam çalışma sürelerinin yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla ilgili personelin Bölge dışında veya Ar-Ge veya tasarım merkezleri dışında geçirdikleri sürelerin de gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesine yönelik düzenlemede bulunulmuştu. Yüzde yirmi olarak belirlenen bu oranın Cumhurbaşkanı tarafından yüzde elliye kadar artırılabilmesine ilişkin yetki verilmişti. Konuyla ilgili açıklamalarımıza ise 08.02.2021/43 sayılı Sirkülerimizde yer verilmişti.

    25/12/2021 tarih ve 31700 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7346 sayılı BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da bazı değişiklikler yapılmıştır.

    Yapılan değişiklik uyarınca ilgili personelin bu merkezler veya bölge dışında geçirdikleri sürelerin gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında değerlendirilmesinde teşvike konu edilen toplam çalışma süresinin yanı sıra bölgede veya bu merkezlerde gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında çalışan personelin toplam sayısının yüzde yirmisine kadarı dikkate alınabilecektir.

    Cumhurbaşkanı, yüzde yirmi olarak belirlenen bu oranı belirleyeceği bölgesel ve/veya sektörel alanlarda yüzde yetmiş beşe kadar artırmaya veya tekrar kanuni oranına kadar indirmeye yetkili kılınmıştır

    Cumhurbaşkanı toplam çalışma süresi bakımından bu yetkisini 4625 sayılı Kararı ile kullanmış olup; 31/12/2022 tarihine kadar yüzde yirmi olarak belirlenmiş bu oran yüzde elli olarak uygulanacaktır.

    Yapılan değişiklikler aşağıda karşılaştırmalı tablo halinde verilmiştir. Tablo için tıklayın…

     

     


    Kaynak: TÜRMOB – Vergi Sirküleri
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2022 yılında e-fatura uygulamasına geçecek bir firmanın 2021 aralık ayında yapması gereken işlemler nelerdir?
    Sonraki İçerikİFLAS İDARESİ ÜCRETİ, YAZI VE TEBLİĞ MASRAFI TARİFESİ HAKKINDA TEBLİĞ – 28.12.2021

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz