Ana Sayfa Muhasebe Taşınmaz ticareti ile uğraşan firmalar alışını ve satışını yaptığı taşınmazların faturasını alış...

    Taşınmaz ticareti ile uğraşan firmalar alışını ve satışını yaptığı taşınmazların faturasını alış ve satış arasında kalan tutar üzerinden mi düzenler?

    Vergi mükellefi olanlardan KDV ödenerek alınan taşınmazların teslimlerinde özel matrah sistemi uygulanır mı?, KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan taşınmazların satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden mi KDV hesaplanır?,  Taşınmaz ticareti ile uğraşan firmaların alım satım yaptığı ikinci el gayrimenkullerde özel matrah uygulaması nasıldır?

    544
    0

    Konut alım satımı yapan gerçek kişi firması vergi mükellefi olmayan kişi veya kişilerden konut satın alıp bazı konutlarda tadilat yapıp satışını yapmaktadır. Maliyet bedeline kdv uygulamıyoruz. Elde ettiğimiz kazanca 150 m2 altında ise %1 KDV ilave edip faturasını kesiyoruz. Yaptığımız bu işlem doğru mudur?

    3065 sayılı Kanunun 7104 sayılı Kanunla değişik (23/f) maddesine göre, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan taşınmazların (Gayrimenkul /Bina –arsa –arazi)) tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.

    KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan taşınmazların satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır.

    Vergi mükellefi olanlardan KDV ödenerek alınan taşınmazların teslimlerinde ise özel matrah sistemi uygulanmaz!

    Yapılan düzenlemeye göre; Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan Gayrimenkullerin alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farka KDV hesaplanacaktır. Düzenlenecek faturada KDV uygulanmayan tutar KDV beyannamesinde Özel matrah bölümünde beyan edilecek KDV tabi olan kısım normal teslimler arasında yer alacaktır.

    Yapı ruhsatı 1.1.2017 tarihinden (bu tarih dâhil) sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi 1.1.2017 tarihinden itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m2 vergi değeri;

    a) Bin Türk Lirası ile iki bin Türk Lirası (iki bin Türk Lirası dâhil) arasında olan konutların tesliminde %8, b) İki bin Türk Lirasının üzerinde olan konutların tesliminde %18,

    c) Dolayısıyla yukarıdaki belirlemelerin dışında kalan;


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikLogo Tiger 3 ERP Programı
    Sonraki İçerikİnternet erişiminde en büyük sorun “pahalılık”

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz