Ana Sayfa Vergi Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka...

    Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda KDV tevkifat yapılmaz

    585
    0

    Kurumlar vergisi mükellefi olan bir Anonim Şirket olarak faaliyet alanımız; iş makinası kule vinç kiralama ve bu makinalar için servis bakım onarım hizmetidir. İş makinasının müşteri şantiyesine götürülmesi için nakliye firmasından tevkifatlı fatura geliyor bu faturayı müşteriye yansıtırken kdv tevkifat uygulamamız gerekiyor mu ?

    -müşteri şantiyesine iş makinası için aylık periyodik bakım onarım için personelimiz gidiyor servis bakım onarım için servis bakım onarım hizmetini müşteri ye fatura ederken kdv tevkifat uygulanması gerekiyor mu ?

    1-İş makinası kule vinç kiralama bedeli, müşteri ye fatura edilirken kdv tevkifat uygulamamız gerekiyor mu ? (müşteriler özel sektör iş yapan firmalar anonim şirket ve ltd şti)

    2-Nakliye yansıtma bedeli fatura edilirken kdv tevkifat uygulamamız gerekiyor mu ?

    3-Servis bakım onarım hizmeti faturalarımızda kdv tevkifat uygulamamız gerekiyor mu ?


    Yansıtma faturasında KDV tevkifatı yapılmaz.

    Sizin elemanınız sürekli olarak müşteriniz hizmet vermesi halinde İş gücü kiralama sözleşmesi yapılması halinde, düzenlenecek faturada KDV tevkifatı yapılır. 9/10

    Sürekli hizmet verilmemesi halinde KDV tevkifatı yapılmaz.

    Sadece, Belirlenmiş alıcılara verilecek servis bakım onarım için düzenlenecek faturada KDV tevkifatı yapılır.7/10

    KDV TEVKİFATI YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR
    BELİRLENMİŞ ALICILAR :
    ( KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞ Bölüm No: I/C-2.1.3.1)

    – 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,
    – Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları,
    – Döner sermayeli kuruluşlar,
    – Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
    – Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,
    – Bankalar,
    – Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri,
    – Sendikalar ve üst kuruluşları,
    – Vakıf üniversiteleri,
    – Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,
    – Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri,
    – Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),
    – Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,
    – Türkiye Varlık Fonu ile alt fonlara devredilen kuruluşlar,
    – Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,
    -Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,
    – Payları Borsa İstanbul (BİST) A.Ş.’nde işlem gören şirketler,
    – Kalkınma ve yatırım ajansları


    KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “2.1.3.2.11. Taşımacılık Hizmetleri” başlıklı bölümünde adı geçen Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    denmiştir.

    Yine tebliğin ilgili bölümünün sonunda ise; Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmaz.

    Ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanır.

    şeklinde belirtilmiştir. Yukarıdaki açıklamalara göre verdiğiniz hizmetin KDV tevkifatına tabi olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

    Tebliğ’deki ilgili bölüm aşağıda da belirtilmiştir.

    2.1.3.2.11. Taşımacılık Hizmetleri

    2.1.3.2.11.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    2.1.3.2.11.2. Kapsam

    Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir.

    Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.

    Servis hizmetinin, personel veya öğrencilerin (veya velilerin) kendi aralarında anlaşmak suretiyle doğrudan taşımacı ile sözleşme yapılması/anlaşılması suretiyle sağlanması halinde, esas olarak hizmete ait faturaların servis hizmetinden yararlanan personel, öğrenci (veya velisi) adına düzenlenmesi gerektiğinden, tevkifat uygulanmaz. Ancak, faturanın tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar adına düzenlenmesi halinde tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesis edilir.

    Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmaz.

    Ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanır


    Adı geçen Tebliğin Bakım Onarım Hizmetleri için uygulanacak KDV tevkifatı ile ilgili bölümü de yine aşağıda belirtilmiştir.

    2.1.3.2.3. Makine, Teçhizat, Demirbaş ve Taşıtlara Ait Tadil, Bakım ve Onarım Hizmetleri

    2.1.3.2.3.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde alıcılar tarafından (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    2.1.3.2.3.2. Kapsam

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) ayırımında sayılanlara ait veya bunlara tahsis edilen ve faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri tevkifat kapsamındadır.

    Örnek 1: Hisse senetleri BİST’te işlem gören (A) A.Ş. tarafından satın alınan kamyon şasisi üzerinde kasa, depo ve benzeri ilaveler yaptırmak suretiyle tadilat uygulanması halinde, tadilat bedelleri üzerinden hesaplanan KDV tevkifata tabi olacaktır.

    Örnek 2: (A) kamu kurumu otomasyon sisteminin oluşturulması amacıyla (X) Yazılım ve Otomasyon Şirketi ile anlaşmıştır.

    Sözleşme kapsamında otomasyon sistemlerine ilişkin yazılım temini, satış sonrası güncelleme, bakım vb. hizmetler de verilmektedir.

    Otomasyon sisteminin ve bilgisayarların kullanımında gerekli olan işletim sistemi yazılımlarına ilişkin olarak verilen değişiklik, sorun giderme, yenileme, bakım, güncelleme ve benzeri hizmetlere ilişkin bedel üzerinden hesaplanan KDV’nin 7/10’u (A) tarafından tevkifata tabi tutulacaktır.


    Kaynak: KDVK GUT, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSosyal medya üzerinden ürün linki paylaşım üzerinden komisyon elde eden kişiler GV 318 Tebliğindeki açıklamalardan yararlanabilir mi?
    Sonraki İçerikMali Müşavirler serbest meslek mükellefiyeti devam ederken SMMM Ltd. veya A.Ş.’ye ortak ve imza yetkilisi olabilir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz