Ana Sayfa Vergi Tasfiyeye giriş kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilecek?

    Tasfiyeye giriş kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilecek?

    11
    0

    30.06.2024 tarihinde tasfiye kararı alınan ancak ticaret sicilde tescili 03.07.2024 olan bir şirketin tasfiye giriş kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilecek?

    Tasfiyeye giriş ile ilgili Kurumlar Vergisi Beyannamesi; Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14/3. maddesindeki hükme göre hesap döneminin kapandığı ayı takip eden 4. ayın birinci gününden son günü sonuna kadar verilir.

    Şirketin tasfiye girişe ilişkin tescil tarihi 03.07.2024 ise kurumlar vergisi beyannamesi
    01 Kasım 2024 ila 30 Kasım 2024 tarihleri arasında verilecektir.

    Bu tarihten önce beyanname verilmeyecektir.

    GİB’in BDP programından e-beyanname olarak verilecek kurumlar vergisi beyannamesinin dönem tipi “kıst dönem” olarak seçilecektir.

    Kurumlar Vergisi beyannamesinin ilgili maddesi;

    Beyan esası
    Madde 14

    (1) Kurumlar vergisi, mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanı üzerine tarh olunur. Beyanname, ilgili bulunduğu hesap döneminin sonuçlarını içerir.(2) Her mükellef vergiye tâbi kazancının tamamı için bir beyanname verir. Ancak, tüzel kişiliği bulunmayan iktisadî kamu kuruluşları ile dernek ve vakıflara ait iktisadî işletmelerden her biri için, bunların bağlı olduğu kamu tüzel kişileri ile dernek ve vakıflar tarafından ayrı beyanname verilir.(3) Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilir.

    (4) Mükelleflerin şubeleri, ajansları, alım-satım büro ve mağazaları, imalâthaneleri veya kendilerine bağlı diğer iş yerleri için, bunların bağımsız muhasebeleri ve ayrılmış sermayeleri olsa dahi ayrı beyanname verilmez.

    (5) Kooperatiflerin gelirlerinin vergi kesintisine tâbi tutulan taşınmaz kira gelirlerinden ibaret olması halinde, bu gelirler için beyanname verilmez.

    (6) Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesi, kurumun kanunî veya iş merkezinin bulunduğu yerin vergi dairesidir.

    (7) Maliye Bakanlığı, mükelleflerin bağlı oldukları vergi dairelerini, kanunî veya iş merkezlerine bakmaksızın belirlemeye yetkilidir.

    (8) Beyannamelerin şekil, içerik ve ekleri Maliye Bakanlığınca belirlenir. Mükellefler beyanlarını bu beyanname ile yapmak veya bu beyannamelerde yazılı bilgilere uygun olarak bildirmek zorundadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÖzel inşaat yapanlar vergi mükellefiyet açacak mı?
    Sonraki İçerikTasfiye sonu öncesinde hesapların kapanışı nasıl yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz