Ana Sayfa TTK Tasfiyeye Giren Kollektif Şirketlerde Tasfiye Memuru Seçimi Nasıl Yapılır?

    Tasfiyeye Giren Kollektif Şirketlerde Tasfiye Memuru Seçimi Nasıl Yapılır?

    1823
    0

    1- TASFİYEYE GİREN KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE ORTAKLAR ARASINDAN TASFİYE MEMURU SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
    Tasfiyeye giren kollektif şirketlerde, tasfiye memuru olan ortaklar arasından seçilmiş ise;
    1.1- Sona ermeden önce atanma:
    1.1.1- Tasfiye memurları, şirket sözleşmesiyle veya şirketin sona ermesinden önce bir ortaklar kararıyla, ortaklar arasından seçilmişlerse, diğer ortakların oy birliğiyle verebilecekleri bir kararla görevden alınabilirler. Oy birliğine ulaşılamadığı takdirde, ortaklardan herhangi birinin istemi üzerine, haklı sebepler varsa, mahkemece görevden alınabilirler.
    1.1.2- Görevden alma davası şirketin sona ermesinden önce de açılabilir. 

    1.2- Sona ermeden sonra atama:
    Şirketin sona ermesinden sonra, ortaklar arasından seçilen tasfiye memurları, diğer ortakların oy birliğiyle verecekleri bir kararla görevden alınabilirler. Oy birliğine ulaşılamadığı takdirde ortaklardan herhangi birinin istemi üzerine, haklı sebepler varsa, mahkemece görevden alınabilirler. 

    2- KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE ORTAK OLMAYAN KİŞİLERDEN TASFİYE MEMURU SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
    2.1- Ortak olmayan tasfiye memurları, şirket sözleşmesi veya sonradan verilen bir kararla ya da şirketin sona ermesinden sonra seçilmiş olsalar bile, ancak ortakların oy birliğiyle verecekleri bir kararla görevden alınabilirler. Oy birliğine ulaşılamadığı takdirde, ortaklardan herhangi birinin istemi üzerine haklı sebeplerden dolayı mahkemece görevden alınabilirler.
    2.2- Görevden alınma davası şirketin sona ermesinden önce de açılabilir.

    ***TTK 276’ncı madde, mahkeme tarafından atanan tasfiye memurlarının görevden alınmalarına da uygulanır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikÖTV1 Beyanname Düzenleme Programı Güncellendi!!!
    Sonraki İçerikDoğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneğine Hak Kazanma Şartları Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz