Ana Sayfa TTK Tasfiye Halindeki Kollektif Şirketlerde Envanter ve Bilanço Kim Tarafından Düzenlenir?

    Tasfiye Halindeki Kollektif Şirketlerde Envanter ve Bilanço Kim Tarafından Düzenlenir?

    1573
    0

    1- TASFİYE MEMURUNUN KORUMA ÖNLEMLERİ HAKKINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?
    Tasfiye memurları, tasfiye hâlinde bulunan şirketin bütün mal ve haklarının korunması için basiretli bir iş adamı gibi gerekli önlemleri almakla ve tasfiyeyi olabildiğince en kısa zamanda bitirmekle yükümlüdür.

    2- TASFİYE MEMURUNUN DÜZENLEMEK ZORUNDA OLDUĞU FİNANSAL TABLOLAR NELERDİR?
    2.1-
    Tasfiye memurları, önceden seçilmişlerse şirketin sona ermesini hemen izleyen günlerde ve şirketin sona ermesinden sonra ortaklarca seçilmiş veya mahkemece atanmışlarsa seçimlerinden ve atanmalarından hemen sonra şirket işlerini gören kişileri çağırarak onlarla birlikte, gelmedikleri takdirde yalnız başlarına, şirketin finansal durumunu gösteren bir envanter ile bilanço düzenlerler.
    2.2- Tasfiye memurları gerek görürlerse şirket mallarına değer biçmek için uzmanlara başvurabilirler. Düzenlenen envanter ile bilanço, tasfiye memurlarının önünde şirket işlerini yönetenler tarafından imzalanır.
    2.3- Envanter ve bilançonun imzasından sonra, tasfiye memurları sona ermiş bulunan şirketin envanterde yazılı bütün malları ile belgelerine ve defterlerine el koyarlar.

    3- TASFİYE MEMURUNUN DEFTER TUTMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR MIDIR?
    Tasfiye memurları tasfiye işlemlerinin güvenliğini sağlamak için gereken defterleri tutmakla yükümlüdür. 

    4- TASFİYE HALİNDEKİ KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE SON BİLANÇO NASIL DÜZENLENİR?
    4.1-
    Tasfiye sonunda, tasfiye memurları şirket sözleşmesi veya kanun hükümlerine göre ortakların sermaye ile kâr ve zarardaki paylarını ve diğer haklarını gösteren bir bilanço düzenleyerek ortaklara tebliğ ile yükümlüdürler. Ortaklar bir ay içinde mahkemeye başvurarak itiraz etmezlerse, bilanço kesinleşir.
    4.2- Bundan sonra ortaklar, kendilerine düşen payları almaktan kaçındıkları takdirde tasfiye memurları, bu payları her ortağın ayrı ayrı adlarına TTK 296’ncı maddede gösterilen bankalardan birine yatırırlar. 

    ***Tasfiyenin sonunda belgelerin ve defterlerin saklanması hakkında TTK 82’nci madde hükmü uygulanır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSGK E-Fatura Uygulamasına Dahil Oluyor!!!
    Sonraki İçerikDoğum Yardımı Alacakların Ödemeleri Bayramdan Önce Yapıldı!!!

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz