Kollektif Şirket sözleşmesinde farklı bir düzenleme bulunmayan durumlarda tasfiye, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre yapılır.
1- TASFİYE EDİLEN KOLLEKTİF ŞİRKETLERDE ORTAKLARIN GÖREV VE YETKİLERİ NELERDİR?
1.1- Tasfiye memurları tasfiye süresince ortakların tasfiyeye ilişkin oy birliğiyle verdikleri kararlara göre hareket ederler.
1.2- Tasfiye memurlarının atanmaları ve görevden alınmaları veya onlara verilecek talimatla ilgili kararlara katılma hakkı, bir ortağın iflasında iflas idaresine, ölümünde mirasçılara ve kısıtlanması durumunda kanuni temsilcisine aittir. Mirasçılar kendilerini, oy birliğiyle atayacakları bir temsilci ile temsil ettirirler. Oy birliğine ulaşılmadığı takdirde temsilcinin atanması mahkemeye aittir.
1.3- Ortaklarla tasfiye memurları arasında çıkan uyuşmazlıklar, basit yargılama usulüne göre karara bağlanır. Yargılamada tasfiye memurları ve ortaklar dinlenir. Kararın en kısa zamanda verilmesi gerekir. Bu husustaki kararlar kesindir.
2- TASFİYEYE GİREN KOLLEKTİF ŞİRKET UNVANI DEĞİŞİR Mİ?
Tasfiye hâline giren şirket, ortaklarla ilişkilerinde de, 293’üncü madde hükmü saklı kalmak kaydıyla, ehliyeti tasfiye sonuna kadar bu amaçla sınırlı olarak tüzel kişiliğini korur ve ticaret unvanını buna “tasfiye hâlinde” ibaresini ekleyerek kullanmakta devam eder.
Kaynak: Türk Ticaret Kanunu
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.