T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü |
Sayı | : | E-62030549-125[17-2022]-166954 | 03.02.2023 | |
Konu | : | Tasfiye beyannamesinin verilme zamanı hk | ||
İlgi | : | … |
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, şirketinizin …. tarihinde tasfiye kararı aldığı, tasfiye giriş işleminin …. tarihinde tescil edildiği tasfiyeye giriş beyannamesi ile tasfiye sonu beyannamesinin ne zaman verileceği hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun “Beyan Esası” başlıklı 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, kurumlar vergisi beyannamesinin, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verileceği hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun “Tasfiye” başlıklı 17 nci maddesinde de;
“(1) Tasfiye dönemi: Her ne sebeple olursa olsun, tasfiye haline giren kurumların vergilendirilmesinde hesap dönemi yerine tasfiye dönemi geçerli olur.
a) Tasfiye, kurumun tasfiyeye girmesine ilişkin genel kurul kararının tescil edildiği tarihte başlar ve tasfiye kararının tescil edildiği tarihte sona erer. Başlangıç tarihinden aynı takvim yılı sonuna kadar olan dönem ile bu dönemden sonraki her takvim yılı ve tasfiyenin sona erdiği dönem için ilgili takvim yılı başından tasfiyenin bitiş tarihine kadar olan dönem bağımsız bir tasfiye dönemi sayılır.
b) Tasfiyenin başladığı takvim yılı içinde sona ermesi halinde tasfiye dönemi, kurumun tasfiyeye girdiği tarihten başlar ve tasfiyenin bittiği tarihe kadar devam eder.
…
(2) Tasfiye beyannameleri: Tasfiye beyannameleri, tasfiye memurları tarafından tasfiye dönemlerinin sonundan itibaren Kanunun 14. maddesinde yazılı sürelerde; tasfiyenin sona erdiği döneme ilişkin tasfiye beyannamesi ise tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilir.”
hükmü yer almaktadır.
Konuyla ilgili 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “17. Tasfiye” başlıklı bölümünde, ayrıntılı açıklamalar yapılmış olup, “17.3 Tasfiye beyannameleri” başlıklı bölümünde de,
“Tasfiye beyannamesi, tasfiyenin aynı takvim yılı içinde başlayıp sonuçlanması halinde, tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.
Tasfiyeye giriş tarihi ile tasfiyenin sonuçlanma tarihinin farklı takvim yıllarında gerçekleşmesi durumunda, her bir tasfiye dönemine ilişkin tasfiye beyannamesi, tasfiye memuru tarafından tasfiye döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmibeşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Tasfiyenin sona erdiği döneme ilişkin tasfiye beyannamesi ise tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içinde kurumun bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir.
…”
açıklamalarına yer verilmiştir.
Ayrıca 115 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde beyanname verme ve ödeme süreleri değiştirilmiş olup, normal hesap dönemine tabi mükellefler için 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren verilmesi gereken Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin beyanname verme ve ödeme süreleri Nisan ayının son günü olarak düzenlenmiştir.
Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin … tarihinde tasfiyeye giriş kararının tescil edilmesi sebebiyle… dönemine ait kıst dönem beyannamesi … tarihinde verilecektir.
Diğer taraftan, tasfiyenin aynı takvim yılı içinde başlayıp sonuçlanması halinde tasfiye beyannamesinin tasfiyenin sonuçlandığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde verilmesi gerekmektedir. Tasfiyeye giriş tarihi ile tasfiyenin sonuçlanma tarihinin farklı takvim yıllarında gerçekleşmesi halinde ise her bir tasfiye dönemi için dönemin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın son günü akşamına kadar verilmesi gerekmektedir. Bu durumda, tasfiye aynı takvim yılı içinde başlayıp sonuçlanmayacağından, tasfiyenin sona erdiği döneme ilişkin tasfiye beyannamesi, tasfiye sonucunun tescil edildiği tarihten itibaren otuz gün içinde verilecektir.
Ayrıca hesap döneminin başından tasfiyeye giriş tarihine kadar olan dönemi kapsayan kıst dönem beyannamenin tasfiye sonu beyannamesinin verilmesi gereken tarihten sonraki bir tarihte verilmesi gerektiği durumda her iki beyannamenin de tasfiye sonu beyannamesi ile birlikte verilmesi gerekmektedir.
…
Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.