Ana Sayfa Vergi Taşeron firmaların bir yıldan fazla süren işleri yıllara sari iş olarak değerlendirilir...

    Taşeron firmaların bir yıldan fazla süren işleri yıllara sari iş olarak değerlendirilir mi?

    Yıllara sari inşaat işleri

    424
    0

    Kat karşılığı inşaat işinde; yüklenici firma ile alt işveren sözleşmesi imzalayan taşeron firma, işi birden fazla takvim yılı içinde teslim etmesi durumunda GVK.42 kapsamında yıllara yaygın inşaat onarım işi olarak değerlendirilir mi? Kat karşılığı inşaat işinin özel inşaat işi olması bu durumu etkiler mi?
    Taşeron firma, işi birden fazla takvim yılı içinde teslim etmesi durumunda GVK.42 kapsamında yıllara yaygın inşaat onarım işi olarak değerlendirilir.
    Özel inşaat; Ticari olarak yapılmayan vergi mükellefi olmayan kişilerin kendi ihtiyacı için yaptırdıkları inşaat dır. GVK 42 ile ilgisi olmaz.

    GELİR VERGİSİ KANUNU

    Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat ve onarma işleri

    Madde 42

    (2361 sayılı Kanunun 30 uncu maddesiyle değişen madde.) Birden fazla takvim yılına sirayet eden (5035 sayılı Kanunun 48/4-a maddesiyle değişen ibare. Geçerlilik; 01.01.2004, Yürürlük; 02.01.2004) inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde(1) kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir.

    Mükellefler bu madde kapsamına giren hallerde her inşaat ve onarma işinin hasılat ve giderlerini ayrı bir defterde veya tutmakta oldukları defterlerin ayrı sayfalarında göstermeye ve düzenleyecekleri beyannameleri işlerin ikmal edildiği takvim yılını takip eden yılın (5766 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişen ibare, Yürürlük: 06.06.2008) Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar(2) vermeye mecburdurlar.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karenaudit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik%15’lik dilime göre matrah artırımından hangi mükellefler faydalanabilir?
    Sonraki İçerikKağıt olarak düzenlenen faturalar B formuna dahil edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz