Ana Sayfa Muhasebe Tasdik edilmeyen defterler için ne yapılır?

    Tasdik edilmeyen defterler için ne yapılır?

    Ticari defterlerin açılış ve kapanış onayı

    370
    0

    E -deftere tabi mükellefin envanter defteri unutularak tasdik edilmedi. Ne yapmalıyız? 

    Yapılacak bir işlem yok. Süresinden sonra yapılacak tasdik hiç yapılmamış sayılır.

    Resmi Gazete No: 

    28502

    Resmi Gazete Tarihi: 

    19/12/2012

    TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ

    BİRİNCİ BÖLÜM

    Fiziki Ortamda Tutulacak Defterlerin Açılış ve Kapanış Onayları

    Açılış onayı yapılacak defterler ve onay zamanı

    MADDE 13 – (1) Tacirler tarafından fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin açılış onayları kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır. Açılış onaylarının noter tarafından yapıldığı hallerde ticaret sicili tasdiknamesinin noterce aranması zorunludur.

    (01.12.2013 tarih ve 28838 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile eklenen fıkra Yürürlük; 01.12.2013 )Ticaret sicili tasdiknamesinin aslı ibraz edilmek kaydıyla bir örneği noterde saklanır.

    (2) Ticaret şirketleri dışındaki gerçek ve tüzel kişi tacirlerin kuruluş sırasında yaptıracakları ticari defterlere ilişkin açılış onaylarında ticaret sicili tasdiknamesi aranmaz.

    (3) Ticaret şirketlerinin ticaret siciline tescili esnasında birinci fıkrada yazılı defterlerin açılış onayları ticaret sicili müdürlükleri tarafından da yapılabilir.

    (4) Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ile yönetim kurulu karar defterinin açılış onaylarının her hesap dönemi için yapılması zorunludur. Pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen hesap dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

    (5) Onaya tabi defterlerin hesap dönemi içinde dolması dolayısıyla veya başka sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce açılış onayı yaptırmak zorundadırlar.

    (01.12.2013 tarih ve 28838 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile değişen fıkra Yürürlük; 01.12.2013 )(6)Pay defteri ve yönetim kurulu karar defterinin yenilenmesinin gerektiği durumlarda açılış onayı yapılacak yeni defter, kullanımına son verilecek defterle veya zayi edilmişse zayi belgesi ile birlikte notere ibraz edilir. Yeni defterin açılış onayının yapıldığı sırada noter, eski deftere veya zayi belgesine, yeni defterin açılış onayının yapıldığını tarih ve sayıyı belirterek şerh düşer. Eski defterde veya zayi belgesinde söz konusu şerhi gören noter tekrar bir açılış onayı yapamaz.(**)

    Onayın şekli

    MADDE 14 – (1) Noterler ile ticaret sicil müdürlüklerinin yapacağı açılış onayları defterin ilk sayfasına yazılır ve aşağıdaki bilgileri içerir:

    a) Defter sahibinin; gerçek kişilerde adı soyadı, tüzel kişilerde unvanı,

    b) Defter sahibinin iletişim bilgileri (adres, telefon, e-posta adresi),

    c) İşletmenin merkezi,

    ç) MERSİS numarası,

    d) Şirketin faaliyet konusu,

    e) Tacir sermaye şirketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı,

    f) Defterin türü,

    g) Defterin kaç sayfadan ibaret olduğu,

    ğ) Defterin kullanılacağı hesap dönemi,

    h) Onay tarihi,

    ı) Onayı yapan makamın resmi mühür ve imzası.

    (2) Defterler aşağıdaki şekilde onaylanır:

    a) Ciltli defterlerin sayfalarının sıra numarasıyla teselsül ettiğine bakılarak, bu sayfalar teker teker onay makamının resmi mührü ile mühürlenir.

    b) Müteharrik yapraklı yevmiye defteri kullanan tacirler bir yıl içinde kullanacaklarını tahmin ettikleri sayıda yaprağı yukarıdaki esaslara göre onaylattırırlar. Onaylı yapraklar bittiği takdirde, yeni yapraklar kullanılmaya başlamadan önce onaylatılır. Bunların sayfa numaraları onaylı yaprakların sayfa numaralarını takiben teselsül ettirilir. Tasdik makamı, ilave yaprakların sayısını ilk onayın altına kaydeder ve bu kaydı usulüne göre onaylar.

    Kapanış onayı yapılacak defterler ile onay zamanı ve şekli

    (06.06.2013 tarih ve 28669 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile değişen madde)MADDE 15 – (1) Kapanış onayı yapılacak defterlerin onay zamanı ve şekline ilişkin hususlar aşağıda belirtilmiştir.

    (Yürürlük; 01.01.2013)a) Yevmiye defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.

    (Yürürlük; 06.06.2013)b) Yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin birinci ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.(*)

    (01.12.2013 tarih ve 28838 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile eklenen fıkra Yürürlük; 01.12.2013 )(2) Vergi Usul Kanununun 13 üncü ve 15 inci maddesi uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep halinin ilan edildiği yerlerde, defterlerin kapanış onayları, mücbir sebebin sona erdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar yapılabilir.

    DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

    Fiziki Ortamda Tutulacak Defterlerde Onay Yenileme

    Genel olarak

    MADDE 16 – (1) Yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı içerisinde onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir.

    (2) Onay yenilemede defterlerin türü değiştirilemez.

    Kapanış onayına tabi defterlerde onay yenilemenin şekli

    MADDE 17 – (1) Kapanış onayına tabi olan yevmiye ve yönetim kurulu karar defterlerinde son kaydın altına yazılacak “Görülmüştür” ibaresinin yanında onay yenileme kısmında aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:

    a) Bu Tebliğin 14 üncü maddesinde açılış onayında bulunması gerektiği hüküm altına alınan hususlarda bir değişiklik olmuşsa bu değişiklikler,

    b) Defterin kalan sayfa adedi,

    c) Kullanılmaya devam edileceği hesap dönemi,

    ç) Onay tarihi,

    d) Onay makamının resmi mühür ve imzası.

    (2) Onay yenileme işleminde defterlerin kalan sayfalarının tekrar mühürlenmesine ve sıra numarası verilmesine gerek yoktur.

    Kapanış onayına tabi olmayan defterlerde onay yenilemenin şekli

    MADDE 18 – (1) Kapanış onayına tabi olmayan defteri kebir ve envanter defterinde onay yenileme son kaydın yer aldığı sayfadan sonraki sayfaya yapılır. Bu sayfada yer alacak bilgilere ve onay yenilemenin şekline ilişkin bu Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ilâ (d) bentleri ile aynı maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.

     


    Kaynak: ismmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikReel Kesim Güven Endeksi 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 113,0 seviyesinde gerçekleşti
    Sonraki İçerikAkdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Moda Devlerinin Ülkesi İspanya’da 14 Kat Artışla İhracat Rekoru Kırdı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz