Ana Sayfa Vergi Tapuda arsa sahibi adına kayıtlı olmakla birlikte sözleşmeye göre müteahhide ait dairelerin...

    Tapuda arsa sahibi adına kayıtlı olmakla birlikte sözleşmeye göre müteahhide ait dairelerin satışında vergileme

    217
    0

    Kat karşılığı konut inşaatlarında, arsa sahibi adına düzenlenmiş, sözleşme gereği müteahhit firmanın yaptığı ödemeler ve KDV’leri giderleştirilip, KDV’leri indirim konusu yapılabilir mi?

    KDV mükellefleri ödedikleri KDV ni giderleştiremez. İndirim yapılır.(191) Tahsil edilen KDV ise beyan edilir (391).


     

    Şirket karına karşılık firma mevcut gayri menkulünü şirket ortaklarına, satışını yapmak istiyor. Bu satış için noter sözleşmesi yeterli mi? Fatura kesmek gerekiyor mu? Faturada KDV oranı ne olmalıdır?

    Şirket karına karşılık Gayrimenkul takası olmaz. Şirketler kar dağıtımı yapar. Kar dağıtımında % 15 GV stopajı yapılır. 

    Şirketin aktifinde bulunan Gayrimenkul ortaklara veya 3. şahıslara satışı yapılabilir. 

    Satış Tapudan tescil ile yapılır. Fatura düzenlenecek. Gayrimenkulün vasfına göre KDV hesaplanır.

     


    Özelge: Tapuda arsa sahibi adına kayıtlı olmakla birlikte sözleşmeye göre müteahhide ait dairelerin satışında vergileme hk.

     

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

    Sayı   :B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 37-200                                                                 25/03/2011

    Konu : Tapuda arsa sahibi adına kayıtlı olmakla birlikte sözleşmeye göre müteahhide ait dairelerin satışında vergileme

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda; … vergi kimlik numarasında kayıtlı Gelir Vergisi mükellefi olduğunuzu, kat karşılığı inşaat alımı ve satımı işi ile iştigal ettiğinizi, kat karşılığı inşaat sözleşmenizde anlaşma gereği kat irtifakının arsa sahibi adına kurulduğunu, dolayısıyla payınıza düşen ancak arsa sahibi adına kayıtlı olan daire satışlarından arsa sahibinin vergi yükümlülüğünün olup olmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiş, söz konusu maddenin (4) numaralı bendinde ise gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden elde ettikleri kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

    Vergi Usul Kanununun 3 üncü maddesinin (B) fıkrasında; vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin yemin hariç her türlü delille ispatlanabileceği, vergiyi doğuran olayla ilgisi tabii ve açık bulunmayan şahit ifadesinin ispatlama vasıtası olarak kullanılamayacağı, iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan ve olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfetinin bunu iddia eden tarafa ait olduğu hükme bağlanmıştır.

    Öte yandan, dilekçeniz ekindeki, arsa sahibiyle yapılan sözleşmenin Genel Şartlar başlıklı 2 nci ve 3 üncü maddelerinde;

    “2-Arsa sahibine ait bağımsız bölümler; sözleşme eki projelerde tanımlanmıştır. Söz konusu 11 pafta 3255 parselde arsa sahibi 198/395 hisseyi kendi üzerine 197/395 hisseyi ise toplam 9 bağımsız bölümden oluşan daireleri kendi adına almayı kabul eden müteahhit … ile ilgilidir.

    3-Her katta 3 bağımsız bölüm olmak üzere toplam 18 bağımsız bölümden ibaret inşaattan, 8 adet tam ve 2 adet ½ hisseden oluşan toplam 10 adet bağımsız bölümün arsa sahibi …’e teslim edileceği, yine 8 adet tam, 2 adette ½ hisseden ibaret bağımsız bölümler ise müteahhide ait olacaktır.” denilmektedir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre; tapuda … adına kayıtlı olmakla birlikte aranızdaki sözleşme gereği fiilen …’e ait olmayıp gerçekte şahsınıza ait olan dairelerin üçüncü kişilere satışından elde edeceğiniz gelirin ticari kazancınızın tespitinde dikkate alınması gerekmektedir.

    Diğer taraftan, söz konusu dairelerin satışı sırasında … tarafından üçüncü kişilere tapuda devir işlemi gerçek bir satış işlemi olmayacağından arsa sahibi adına herhangi bir vergileme olmayacaktır.




    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVarlık Barışı Kapsamında Yurt Dışından Getirilen ve Özel Fonlar Hesabındaki Tutarlardan Yedek Akçe Ayrılır Mı?
    Sonraki İçerik7440 Sayılı Yapılandırma Kanununda Bağ-Kur affına ilişkin bir düzenleme var mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz