1- TAPU HARCI NEDİR?
492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabidir.
2- TAPU HARCININ ÖLÇÜSÜ NEDİR?
Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınır.
3- TAPU HARCINI KİM ÖDER?
Tapu harçlarını Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede belirtilen kişiler; tarifede belirtilmeyen işlemlerde ise, taraflar aksini kararlaştırmadığı müddetçe aşağıda yazılı kişiler ödemekle mükelleftir:
3.1) Mülkiyet ve mülkiyetten gayrı ayni hakları iktisap edenler (İktisap eden kişiler birden fazla ise harçları hisseleri oranında öderler),
3.2) İpotek tesisinde ipoteği tesis edenler,
3.3) Kadastro işlerinde adlarına tescil yapılanlar,
3.4) Miras sebebiyle çıplak mülkiyetin mirasçı adına tescilinde, çıplak mülkiyet sahibi olanlar,
3.5) Rücularda rücu eden taraf,
3.6) Bunlar dışında kalan işlemlerde lehine işlem yapılmış olanlar.
4- TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır.
“Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade eder.
Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir.
Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir.
5- TAPU HARCININ ORANI NEDİR?
Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20’dir. Bir başka anlatımla %2’dir.
Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden
- Devir EDEN %2
- Devir ALAN %2 ayrı ayrı Tapu harcı ödeyecektir.
6- TAPU HARCI ÖDEMESİ NEREYE YAPILIR?
Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir.
Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabilir.
Ayrıca tapu müdürlüklerimizde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.
7- TAPU HARCI EKSİK ÖDENİRSE CEZASI NE KADARDIR?
Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re’sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir.
Ayrıca, bu suretle ilave hesaplanacak tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harç tutarının % 25’i oranında vergi ziyaı (verginin kayba uğratılması hali) cezası kesilir.
8- BANKA KREDİSİ İLE ALINAN GAYRİMENKULLERDE TAPU HARCI NASIL HESAPLANIR?
Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alsanız, tapu harcınızı yine gerçek devir bedeli üzerinden ödemeniz gerekir.
Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekir.
9- MÜTEAHHİT EKSİK FATURA KESERSE TAPU HARCINI NASIL ÖDEMELİYİM?
Müteahhitler, satın aldığınız konutlar için ödeyeceğiniz toplam bedelden daha düşük bedelli fatura düzenlese bile, tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekir.
10- GAYRİMENKULÜNÜZÜ 5 YIL DOLMADAN SATARSANIZ DİKKAT EDİN. VERGİSİ VAR!
Sahip olduğunuz gayrimenkulü aldığınız tarihten itibaren beş yıl içinde satmanız halinde elde ettiğiniz kazanç, ilgili yıl için belirlenen istisna haddinin üzerindeyse Gelir Vergisi Beyannamesi vermeniz gerekir.
11- ANTALYA’DAKİ GAYRİMENKULÜMÜN SATIŞINI, İSTANBUL’DAKİ TAPU MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPABİLİR MİYİM?
EVET BU MÜMKÜN.
Taşınmaz alım satım işleminizi taşınmazınızın bulunduğu ilçenin tapu müdürlüğünde, başka bir şehirde oturuyor iseniz size en yakın tapu müdürlüğüne giderek yapabilirsiniz. Tüm tapu müdürlükleri birbirleri adına işlem yapmaya yetkilidir. Ayrıca yurtdışında da Berlin Başkonsolosluğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Temsilciliğinde işlem yaptırabilirsiniz.
12- TAPU İŞLEMİ İÇİN BAŞVURUYU NASIL YAPABİLİRİM?
Tapu müdürlüklerinde yapacağınız işlemleri için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya (https://randevu.tkgm.gov.tr) adresinden online başvuru yaparak randevu alabilir, size gönderilecek kısa mesaj (SMS) doğrultusunda işleminizi belirlenen gün ve saatte yapabilirsiniz.
13- HABERİM OLMADAN SAHTE BİR ŞEKİLDE GAYRİMENKULÜM SATILABİLİR Mİ?
E-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr) üzerinden cep telefon numaranızı sisteme kaydettirerek, taşınmazınızla ilgili olarak bilginiz dâhilinde olan yada olmayan herhangi bir tasarrufi işlem talebi olduğunda haberdar olabilirsiniz.
Bunun için öncelikle e-devlet şifresi almanız ve yukarıdaki kaydı yapmanız gerekmektedir.
Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.