17 günlük kapanmada çalışmayan işçiler kçö ve nüd faydalanamayanlar için eksik gün nedeni olarak yazılması gereken nedir?
10 genel hayatı etkileyen nedenler seçilerek bildirim yapılmalıdır.
01.05.2021-17.05.2021 tarihleri arası kapanmadan dolayı işyerimiz kapalı kaldı. Bu dönemde nüd desteğinden yararlanmak istiyoruz. 16 gün 28 kod ile bildirdim 15 sgk primi gözükecektir. Aynı zamanda bir tane personelin 17.05.2021-26.05.2021 tarihleri arası raporu var bu personel içinde 29 kod ile sgk bildirim yapılacak doğru mudur?
Belirtmiş olduğunuz gibi nüd ve raporlu işçi içinde 29 kod ve nüd başvurusu doğrudur.
Tam kapanma nedeniyle mayıs ayında 16 gün faaliyetine ara veren işletmelerde mayıs bordrosunda 16 gün hangi koddan gösterilecek? 17.04.2020 tarihinden önce işe girişi olan personel için sektör ayrımı olmaksızın 16 gün Nüd den yararlanabilir miyiz?
Nüdden yararlanabilirsiniz. Eksik günler için NÜD kullanacaksanız.
Tam kapanma içi eksik gün nedeni kodu 10 seçebilirsiniz.
Tam kapanmada işveren elemanları 30 gün üzerinden sigortalı göstermek istiyor. Sigorta bildirgesini 30 gün üzerinden yapılmasında bir sakınca var mıdır?
İşverenin fiilen çalışma olmadığı halde tam bildirimde bulunması ancak çalışmadığına dair bildirim girişi ile raporlu sürelerde olmaktadır.
İşveren fiili çalışma olmadan bildirim yaparsa çalışmadığının tespitini yapan denetmen iptal verebilir.
Ben bağımlı (bordrolu) çalışan bir meslek mensubuyum.
Birincisi bu kapanmayı bizim yıllık izinden düşebilirler mi? Bu şekilde izin kullanmış sayabilirler mi? Bu durumla ilgili bir açıklama var mı?
İkinci sorum 10 yılı geçmiş bir öğretmen kendi işi bırakırsa çalıştığı yıldan dolayı tazminat almaya hak kazanır mı? İstifa etse bile yasal olarak böyle bir hakkı var mı?
İşçi ile işveren anlaşırlarsa yıllık izne mahsup edilir. Anlaşma yok ise zorunlu nedenlerle oluşan kapanmadır ve 10 genel hayatı etkileyen nedenler seçilip eksik gün bildirebilir.
Eylül 1999 öncesi işe girmiş olup 3600 günü dolduranların SGK dan yazı almaları halinde işyerinden tazminat alarak ayrılmaları mümkündür.
Kaynak: ismmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.