Ana Sayfa Çalışma Hayatı Süt izni kullanan personellere yarım gün çalışma hakkı verilir mi?

    Süt izni kullanan personellere yarım gün çalışma hakkı verilir mi?

    853
    0

    Personelimiz doğum sonrası yarım çalışma izni kullandı. Yarım çalışma izni bittikten sonra süt izni kullanacak mı?

    Mesai saatleri içerisinde, annenin bebeğini emzirmesi için belirlenen süt izninin toplam süresi 12 aydır ve 16 haftanın bitiminden itibaren kullanılır. 

    Süt izni süresi boyunca, annelerin maaşlarından kesinti yapılmaz ve annelere yarım gün çalışma hakkı verilir.

    Şube işyerimizde çalışan 1 sigortalımızı 31.12.2020 tarihinde işten çıkarttık. Şube Ocak 2021’de kapanacak. İlgili çalışanımıza ücreti, kullanılmayan izin ücretleri ve primler nedeniyle aralık ayında 36.658,83 TL hakedişi vardır. Aralık bildirgesinde 22.072,50 TL tavan ücretten sgk bildirimi yapılacak. Sormak istediğim tavanı aşan kısım için arta kalan kısım 2 ayı geçmemek üzere sonraki aylara dahil edilir kuralı işten ayrıldığında da geçerli midir?

    Bilindiği üzere, bazı işverenlerce sigortalılara ay içinde hem ücret hem de ücret dışı ödeme yapılabilmektedir. Bu durumda, ücret ve ücret dışı ödemelerin toplamı kimi zaman prime esas aylık kazanç üst sınırını aşabilmektedir. 5510 sayılı Kanunun, 01.10.2008 tarihinden bu yana uygulanmakta olan ikinci fıkrasında yer alan, “……………………ücret dışındaki ödemelerin, yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilâve edilir.” İşten çıkış tarihinden sonraki aylarda prime ilave edilemeyecektir.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKonfeksiyonda genç işçi çalışabilir mi?
    Sonraki İçerikEmeğinin Karşılığını Alamayan Muhasebeciler, Kolay Gelsin, Eğlenceli Bir Durum Daha Olabilir; Mali Tablolarda Enflasyon Düzeltmesi

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz