Ana Sayfa Çalışma Hayatı Suriye uyruklu ve geçici koruma kapsamındaki kişiler için çalışma izni almak gerekir...

    Suriye uyruklu ve geçici koruma kapsamındaki kişiler için çalışma izni almak gerekir mi?

    1
    0

    Suriyeli işçilere çalışma izni şartları;

    Geçici koruma altındaki yabancıların çalışma iznine başvururken sağlaması gereken şartlardır. Zira Suriyeliler geçici koruma statüsündeki yabancılardır.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan bu şartlar şöyle sıralanabilir:

    -Suriye vatandaşı yabancının, geçici koruma statüsünde ve en az 6 aydır Türkiye’de ikamet ediyor olması gerekir.

    -Suriyeli işçinin 99 ile başlayan yabancı kimlik numarasına sahip olması gerekir.

    -Geçici koruma altındakilere yabancı kimlik numarası, geçici koruma kimlik belgesi ile verilir.

    -Yapılan çalışma izni başvurusu, Türk vatandaşlarına hasredilen işlerden biri için olmamalı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca geçici koruma altındaki yabancıların yapabileceği öngörülen işlerden biri için yapılmış olmalıdır.

    -Başvurunun yapıldığı meslek, Sağlık Bakanlığı ya da Milli Eğitim Bakanlığından ön izin alınmasını gerektiriyorsa, çalışma izni başvurusu yapmadan önce ön izin alınmalıdır.

    -Suriyelinin çalıştırılacağı işyerinde Suriyeli çalıştırma kotasına uyulmalıdır. Bu kota aşağıda anlatılmıştır.

    -Suriyelinin çalıştırılacağı işyeri, geçici koruma kimlik kartını aldıkları ilde olmalıdır. Suriyeliler sadece bu illerde çalışabilirler. Ama Bakanlığın uygun görmesi halinde Suriyelinin diğer illerde de çalışması mümkündür.

    -Yapılan çalışma izni başvurusunun olumlu değerlendirilebilmesi için yukarıda yer alan kriterlerin eksiksiz sağlanması gerekmektedir.

    Kriterlerde eksiklik bulunması halinde, eksikliğin giderilmesi için başvuruda bulunan tarafa süre verilebilir.

    -izin alındıktan sonra normal 41/a işçisidir ve sgk hakları uygulanabilir.

    —-

    BENZER İÇERİK

    Geçici koruma sahibi kişiler çalışma iznine başvurabilir mi?


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTasfiyesi devam eden şirketler enflasyon düzeltmesi yapacak mı?
    Sonraki İçerikKira garantisi verilen konut satışlarında inşaat şirketi tarafından ödenen fark kira şirkete gider yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz