Şubeler için e-defter kullanmak zorunlu mu?
KONU:
Farklı ilçelerde şubeleri bulunan ve 01/01/2015 tarihi itibariyle e-defter uygulamasına tabi olan kurumunuzun, merkez ve şubeleri için ayrı defterler tutularak KDV, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi vb. beyanlarını konsolide bilanço ile merkezden verildiği belirtilerek, merkez için ayrı, şube için ayrı kullanılacak yasal defterlerin e-defter uygulamasındaki durumu nasıl olacaktır
SORU:
İşyeri merkezi ve şubelerinin e-defter kullanımı hk.
CEVAP
Elektronik defter uygulamasında merkez için başvuru yapılması şartıyla şubeleriniz için ayrı defter tutulması mümkün olup, Başkanlığımızca 04.04.2014 tarihinde teknik kılavuzlarda yapılan güncelleme ile şube bazında defter tutma imkânı getirilmiştir. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak kullanacağınız uyumlu yazılım firmasından bilgi alınması mümkündür.
Sayı: 11395140-105[Mük242-2014/VUK1-18940]-638
Tarih: 08/04/2015
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
|
||||
Sayı | : | 11395140-105[Mük242-2014/VUK1-18940]-638 | ||
Konu | : | İşyeri merkezi ve şubelerinin e-defter kullanımı hk. | ||
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, …….,…….,……. ilçelerinde şubeleri bulunan ve 01/01/2015 tarihi itibariyle e-defter uygulamasına tabi olan kurumunuzun, merkez ve şubeleri için ayrı defterler tutularak KDV, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi vb. beyanlarını konsolide bilanço ile merkezden verildiği belirtilerek, merkez için ayrı, şube için ayrı kullanılacak yasal defterlerin e-defter uygulamasında tereddüt hasıl olduğundan Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 242 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası ile Maliye Bakanlığı; elektronik defter, belge ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafaza ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulması ve düzenlenmesi uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye, elektronik ortamda tutulmasına ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer alması gereken bilgileri internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında Maliye Bakanlığına veya Maliye Bakanlığının gözetim ve denetimine tabi olup, kuruluşu, faaliyetleri, çalışma ve denetim esasları Bakanlar Kurulunca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek olan özel hukuk tüzel kişiliğini haiz bir şirkete aktarma zorunluluğu getirmeye, bilgi aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu Kanun kapsamına giren işlemlerde elektronik imza kullanım usul ve esaslarını düzenlemeye ve denetlemeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği ile Vergi Usul Kanunu kapsamında tutulması zorunlu olan defterlerden www.edefter.gov.tr internet adresinde format ve standardı yayımlanan defterlerin elektronik ortamda oluşturulmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenerek elektronik defter kullanımına izin verilmiştir.
1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliğinin 3.1.2 bölümünde; … şartları taşıyanlardan, bu Tebliğ kapsamında elektronik defter oluşturmak, kaydetmek, muhafaza ve ibraz etmek isteyenler, Tebliğde yer alan bilgi ve belgeler ile www.edefter.gov.tr. internet sitesinde belirtilen Başkanlık veya Genel Müdürlük adresine yazılı olarak başvuruda bulunulabilecekleri belirtilmiştir.
Bununla birlikte, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Defter Tutma” bölümünün “Maksat” başlıklı 171 inci maddesinde, mükelleflerin bu kanuna göre tutmaları gereken defterleri vergi uygulaması bakımından bu maddede yazılı maksatları taşıyacak şekilde tutacakları, 175 inci maddede ise mükelleflerin, anılan Kanunun 171 inci ve müteakip maddelerinde belirtilen maksat ve esaslara uymaları şartıyla defterlerini ve muhasebelerini işlerinin bünyesine uygun olarak diledikleri usul ve tarzda tanzim etmekte serbest oldukları belirtilmiştir. Kanunun 220 ve müteakip maddelerinde de defterlerin tasdikine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
Bu itibarla, mükellefler esas itibariyle defterlerini kanuni merkez veya iş merkezlerinin bulunduğu yer noterliklerinde veya noterlik görevini yapanlarca tasdik ettirerek kullanacaklardır.
Birden fazla işyeri bulunan mükelleflerin her bir iş yeri için ayrı ayrı defter tasdik ettirmek suretiyle defter tutmaları mümkün olup bu durumda işyerlerinin mali tablolarının hesap dönemi sonunda konsolide edilmeleri gerekmektedir. Ancak, her bir iş yeri için ayrı ayrı defter tasdik ettirmek yerine merkezden tek bir defter tasdik ettirilerek bu defterde merkez ve şube hesaplarının ayrı ayrı kodlanarak izlenmesi de mümkün bulunmaktadır.
Yukarıdaki hüküm ve açıklamalara göre, elektronik defter uygulamasında merkez için başvuru yapılması şartıyla şubeleriniz için ayrı defter tutulması mümkün olup, Başkanlığımızca 04.04.2014 tarihinde teknik kılavuzlarda yapılan güncelleme ile şube bazında defter tutma imkanı getirilmiştir. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak kullanacağınız uyumlu yazılım firmasından bilgi alınması mümkündür.
Kaynak:Gib
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER
YMM Karşıt İnceleme Tutanakları, E-Defter Mükellefleri İçin Nasıl Düzenlenecektir?
E-DEFTER Vergi Detaylı/Detaysız Defter Yükleme Nasıl Yapılır ?
E-DEFTER Nevi Değişikliği Nedeni ile E-Defter Geçme Zorunluluğu
Firmalar Şubeleri İçin E-Defter Uygulamasına Başvuru Yapmalı mıdır?