Ana Sayfa Mevzuat Şube olarak kullanılan iş yerinin devralınması halinde genç girişimci kazanç istisnasından yararlanılır...

Şube olarak kullanılan iş yerinin devralınması halinde genç girişimci kazanç istisnasından yararlanılır mı?

0
0
T.C.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı
  
Sayı:E-17192610-120[GV-21-140]-6126706.03.2024
Konu:Şube olarak kullanılan iş yerinin devralınması halinde genç girişimcilerde kazanç istisnası 
İlgi:../../202. tarih ve … sayılı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; yeni işe başlayan bir mükellef olarak genç girişimcilerde kazanç istisnası uygulamasından faydalanma talebinizin bulunduğu, iş yeri adresi olarak gösterdiğiniz yerde daha önce dayınızın aynı faaliyet kodu ile şube olarak faaliyet göstermesi nedeniyle bu talebinizin reddedildiği, ancak dayınız tarafından merkez şubede halen faaliyetin yürütülmekte olduğu ve tarafınıza işletmenin tamamıyla devrinin yapılmadığı, iş yerinde kullanılan demirbaşlardan sadece klimanın ve tezgahın dayınızdan, diğer demirbaşların ise …’dan (….) fatura karşılığında satın alındığı belirtilerek, genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanma talebinizin Başkanlığımız tarafından uygun görülmesinin talep edildiği anlaşılmış olup, konu hakkında Başkanlığımız görüşüne aşağıda yer verilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Genç girişimcilerde kazanç istisnası” başlıklı mükerrer 20 nci maddesinde;

”Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci diliminde yer alan tutara kadar olan kısmı, aşağıdaki şartlarla gelir vergisinden müstesnadır.

1.İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması,

2.Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi (Çırak, kalfa veya yardımcı işçi çalıştırmak ya da seyahat, hastalık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak işinde bilfiil çalışmamak bu şartı bozmaz.),

3.Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması hâlinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibarıyla bu maddedeki şartları taşıması,

4.Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hâli hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması,

5.Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.

…”

hükümleri yer almaktadır.

Öte yandan, konuya ilişkin olarak 292 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ayrıntılı açıklamalara yer verilmiş olup, anılan Tebliğin “İstisnadan faydalanacaklar ve faydalanma şartları” başlıklı 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında,

” (3) Genç girişimcilerde kazanç istisnasında, özellikli durumlara ilişkin hususlar şunlardır:

b) İşletmenin devralınması.

1) Bir işletmenin veya mesleki faaliyetin devralınması halinde, istisnadan yararlanılabilmesi için işletmenin ya da mesleki faaliyetin devralındığı kişinin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dâhil) kan veya kayın hısımlarından olmaması gerekmektedir.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 156 ncı maddesinde; ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yer olarak tarif edilmiştir.

Ayrıca, özelge talep formu ekinde yer alan kayıtlardan; “….” adresinde “Pastanelerin ve tatlıcıların faaliyeti” kapsamında  …. tarihinde adınıza ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti tesis edildiği, …. tarihi itibarıyla genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanma talebi ile bağlı bulunduğunuz Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvuruda bulunduğunuz, iş yeri olarak belirttiğiniz adresin, …. tarihleri arasında aynı faaliyetten dolayı mükellefiyetsiz şube iş yeri adresi olarak dayınız …. adına kayıtlı olduğu, dayınız nezdinde yapılan şube kapanış yoklamasında; dayınızın mükellefiyetsiz şubesindeki faaliyetine …. tarihinde son vermesine müteakip, aynı adreste aynı faaliyet kolunda …. tarihi itibarıyla faaliyete başladığınız, tarafınız nezdinde yapılan işe başlama yoklamasında; iş yerinizi ….’tan aylık 400 TL karşılığında kiraladığınız, söz konusu faaliyette kullanılan demirbaşlardan; yazar kasa, klima, metal tezgahın dayınızdan, buzdolabı, fırın, terazi, çay ocağı kazanının ise ….’dan (….) fatura karşılığı satın aldığınız, dayınız ve şahsınız nezdinde yapılan şube kapanış ve işe başlama yoklamasında kullanılan tabela unvanlarının (….) aynı olduğu anlaşılmıştır.

Diğer yandan; … Vergi Dairesi Müdürlüğü mükelleflerinden dayınız ….’in …. tarihinden itibaren ”Pastanecilerin ve tatlıcıların faaliyeti” kapsamında faaliyetini yürütmeye devam ettiği ancak Vergi Usul Kanununa göre iş yeri olarak kabul edilen …. Mahallesindeki şubesinde yürüttüğü söz konusu faaliyetini …. tarihinde sonlandırdığı ve aynı adreste …. tarihinden itibaren adınıza mükellefiyet tesisi yapılarak aynı faaliyeti aynı tabela unvanıyla yürütmeye başladığınız ilgili vergi dairelerince yapılan yoklamalarla tespit edilmiştir.

 Bununla birlikte, …. tarihli iş bırakma dilekçenize istinaden ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğünce nezdinizde yapılan …. tarihli ve …. benzersiz kodlu iş bırakma yoklaması ile faaliyetinizi bıraktığınız tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, şube iş yeri adresi olarak dayınız adına kayıtlı şube iş yerini devralarak aynı faaliyet kodu ile ….-…. tarihleri arası faaliyette bulunmanız, mezkur Kanun maddesindeki “Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması”şartının ihlali anlamına geleceğinden, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesinde düzenlenen genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

***

TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİK


Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBilanço defterine tabi defter tutan dernekler 1.1.2025 tarihinde e-Deftere geçmek zorunda mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz