1- YILSONU İTİBARİYLE STOK SAYIMI YAPMAK ZORUNLU MU?
Faaliyet alanı özellikle, mal alımı, satımı, üretim ve her türlü fiziki ürün hareketi olan işletmelerin Geçici vergi hesaplamalarında kullanılmak üzere en az üç ayda bir stok sayımı yapma zorunluluğu vardır.
2- STOK SAYIMI SADECE 3 AYDA BİR Mİ YAPILMALI?
Aslında, sayım yapmaya uygun altyapısı olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde en ideali HER AY SONU stok sayımının yapılmasıdır.
Bu sayede stoklarda oluşan azalış ve artışlar bir önceki ay ile karşılaştırılabilecek, kayıp ve kaçakların bulunması için sadece bir aylık verilerin kontrol edilmesi yeterli olacaktır.
Ayrıca aylık kar-zarar hesaplamalarının da daha doğru yapılmasını sağlayacaktır.
3- STOK SAYIMI YAPMANIN KANUNİ ZORUNLULUĞU VAR MI?
EVET.
İlgili döneme ait kar zarar hesaplaması ve şirketin anlık mali durumunun ortaya çıkartılması için değerleme yapılmalıdır. Değerleme için ise önce sayım yapmak gerekir.
VUK’un 186 maddesinde Envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle kesin bir şekilde ve müfredatlı olarak tespit etmektir.
Envanterin kelime anlamı ise basit olarak; Mal ve değerlere ait döküm demektir.
4- SAYILAMAYAN VARLIKLARIN DEĞERİ NASIL BULUNUR?
Ticari teamüle göre tartılması, sayılması ve ölçülmesi mümkün olmayan malların değerleri tahminen tespit edilir.
5- SADECE ÜRÜN VEYA MAL MI SAYILIR?
HAYIR.
Envanter çıkartmak demek sadece stokları saymak demek değildir.
İşletmedeki tüm varlıklar ve borçların sayılması ve listelenmesi demektir.
Envanter listesi hazırlarken; kasa ve bankalardaki nakit para hisse senetleri, tahviller, çekler, senetler, müşterilerden alacaklar, stoklar, sabit kıymetler, krediler, tedarikçilere borçlar, konsinye verilen mallar ve benzeri tüm varlıklar sayılır ve akabinde kanunlarca belirlenmiş değerleme ölçülerine göre değerlenir.
6- HİZMET FİRMALARI ENVANTER YAPAR MI?
EVET.
Sadece hizmet firmaları değil tüm işletmeler tüm varlık ve borçlarını sayar ve değerler.
7- YILSONU STOK SAYIMI NE ZAMAN YAPILABİLİR?
Envanter 31 Aralık 2017 tarihinde yapılamadıysa, 02 Ocak 2018 tarihinde de yapılabilir. 01 ve 02 Ocak 2018 tarihlerindeki ticari aktiviteler indirgenir ve geçen yıl net tutarları bulunabilir. İleriki günlerde de benzer çalışma yapılabilir. Ancak ideal olanı zamanında yapmaktır.
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.