Ana Sayfa SGK Stajyer öğrenciler için SGK bildirimi ve Maaş ödemesi nasıl yapılır?

Stajyer öğrenciler için SGK bildirimi ve Maaş ödemesi nasıl yapılır?

Stajyer öğrenciler için SGK bildirimi ve Maaş ödemesi nasıl yapılır?

4343
0

Bünyesi 8 personeli olan bir firmayız. Örgün eğitim gören meslek lisesi 4.sınıfa okuyan bir öğrenciyi haftanın bir kaç günü olmak üzere, işyerimizde staja başlayacak.

Stajyer öğrenciye hangi rakam üzerinden maaş ödeyeceğiz?

Stajyer öğrenciler için devlet desteğine biz işveren olarak başvuru mu yapmalıyız?

Sgk aylık bildirgesinde bu öğrenci ile ilgili bir bildirim yapılacak mı?

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında işletmelere stajyer desteği verileceğinden stajyer ücretleri asgari ücretin net tutarının yüzde 30’u şeklinde ödenecek.

2019 yıllında asgari ücret net 2.020 TL oldu. Buna göre, 2019 yılında stajyer maaşları 548 TL olacak. 2.020 (net asgari ücret) – 191,85 (AGİ) = 1.828,15 TL 1.828,15 X % 30 = 548 TL

Stajerin sgk dosyası okul düzenler. Stajyer öğrenciler 5510 sayılı Kanun gereği 4/a statüsünde sigortalı sayıldıklarından, stajlarını yaptıkları işyerlerinde bir iş kazasına uğradıklarında, kazadan sonraki üç iş günü içerisinde SGK’ya bildirilmeleri gerekmektedir. Bu bildirimi de ilgili okul ya da üniversite yapacaktır.

6764 ayılı kanun kapsamında meslek ve teknik öğrenim gören stajyerlerin meslek hastalığı ya da iş kazası geçirmelerine karşı yapılması gerekli bir bildirimdir. Sigortalı olarak işe girecek olan stajyerlerin işe giriş bildirgesinde 07 Çırak ya da 19 stajyer kodları kullanılmaktadır.

Öte yandan tamamlayıcı eğitim gören öğrencilerin sigorta bildirimleri ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından okul idaresine yapılmaktadır. Öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri de okul tarafından yapılır. Bunun yanı sıra iş kazası ya da meslek hastalığı yaşanması halinde okulun ödeyeceği prim ise yüzde 1 olmaktadır. İş kazalarının yaşanması halinde, durumun öğrenilmesinden itibaren 3 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na durumun bildirilmesi gerekmektedir.

Aksi halde, eğitim gördükleri okul idaresine 6331 sayılı olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında idari para cezası verilmektedir

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikYol Kenarı Otopark İşletmelerinde Yeni nesil ÖKC Kullanımı Esası Nasıl Olmalıdır?
Sonraki İçerikİş yerlerinin adres nakli neticesinde değişiklikleri SGK müdürlüklerine bildirim süresi ne kadardır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz