Ana Sayfa Mevzuat Sporculara transfer ödül ücreti için gelir vergisi kesilir mi?

Sporculara transfer ödül ücreti için gelir vergisi kesilir mi?

Kulübünüz tarafından sporculara transfer ödül ücreti ve benzeri adlar altında yapılan ödemeler ile  ücret olarak değerlendirilecek gündelikler  Gelir Vergisi Kanununun 61, 62, 63, 94 ve geçici 72 nci maddesine  göre ücret olarak  gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

551
0

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı

:

46480499-120.03.04[2014/1476]-107

19/12/2014

Konu

:

Spor Kulübü Derneği tarafından yapılan ödemelerin vergilendirilmesi

          İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, Kulübünüzün amatör ligde faaliyet gösterdiği, Kulüp tarafından sporculara ödenen transfer ödül ücretleri ile yol harcırahları için gider pusulası düzenlendiği belirtilerek, bu giderler için stopaj kesintisi yapılıp yapılmayacağı yapılacaksa yüzde kaç oranında kesinti yapılacağı konusunda bilgi istenildiği, anlaşılmaktadır.

             193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun;

            24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, “Harcırah Kanunu kapsamı dışında kalan müesseseler tarafından idare meclisi başkanı ve üyeleri ile denetçilerine, tasfiye memurlarına ve hizmet erbabına (Harcırah Kanununa tabi olsun olmasın her türlü sözleşmeli personel dahil) verilen gerçek yol giderlerinin tamamı ile yemek ve yatmak giderlerine karşılık verilen gündelikler (Bu gündelikler aynı aylık seviyesindeki Devlet memurlarına verilen gündeliklerden fazla ise veya Devletçe verilen gündeliklerin en yüksek haddini aşarsa, aradaki fark ücret olarak vergiye tabi tutulur.)”,

            29 uncu maddesinin (3) numaralı bendinde “Spor yarışmalarına katılan amatör sporculara ödenen ödül ve ikramiyeler” ,

            61 inci maddesinde, “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.”

            hükümleri yer almıştır

            Aynı Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapmak zorunda olanlar sayılmış, aynı fıkranın 1 numaralı bendinde ise “Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104 üncü maddelere göre” vergi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

            Diğer taraftan, aynı Kanunun geçici 72 nci maddesinde, “31/12/2017 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden aşağıdaki oranlarda gelir vergisi tevkifatı yapılır.

            a) Lig usulüne tabi spor dallarında;

             1) En üst ligdekiler için % 15,

             2) En üst altı ligdekiler için % 10,

             3) Diğer liglerdekiler için % 5,

             b) Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslar arası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden % 5.

             (2) Bu ödemeler üzerinden 94’üncü madde kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz. Bu gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler dolayısıyla beyanname verilmesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmez.

             (3) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan ücret ve ücret sayılan ödemelerin vergilendirilmesinde 31/12/2007 tarihinde yürürlükte olan hükümler uygulanır.

             (4) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir”

            hükmüne yer verilmiştir.

            Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 238 inci maddesinde “İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (Ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar. Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz” hükmü yer almaktadır.

            Öte yandan,  Türkiye Futbol Federasyonunun çıkardığı “Profesyonel Futbolcuların Statüsü ve Transferlerinin Talimatı” nın 3 üncü maddesi profesyonel futbolcuyu “Bir kulüple yazılı sözleşme yapmış olan ve kendisine futbol faaliyetleri kapsamında yaptığı harcamalardan daha fazla miktarda ödeme yapılan futbolcudur.” şeklinde tanımlanmıştır.

            Buna göre, Gelir Vergisi Kanunun 29 uncu maddesinin (3) numaralı bendinde yer alan istisnadan yararlanılabilmesi için sporcunun amatör olması ve  ödülün katılınan yarışma sonucu verilmiş olması gerekmekte olup, Kulübünüze bağlı sporcuların bu madde kapsamında istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

            Aynı Kanunun 24 üncü maddesinin (2) numaralı bendi hükmünün ne şekilde uygulanacağına yönelik olarak yayımlanan 138 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan açıklamalara göre, Harcırah Kanununa tabi olmayan kurumların, çalıştırdıkları personele fiili yemek ve yatmak giderlerini belgelendirmeleri şartıyla bu giderlere karşılık olarak verdikleri gündelikler, Devlet memurlarına ödenen gündelikler ile karşılaştırılmaksızın tamamen vergiden müstesna tutulacaktır. Fiili yemek ve yatmak giderlerinin kısmen ayın olarak kısmen de nakden karşılanması halinde, ayın olarak sağlanan menfaatin belgelendirilmesi kaydıyla tamamı vergiden müstesna tutulacak, nakden yapılan ödemelerin ise tamamı ücret olarak vergilendirilecektir. Dolayısıyla, sporculara fiili yemek ve yatma giderleri dışında ayrıca gündelik de ödenmesi durumunda bu gündeliklerin tamamının ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekir.

            Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde, Kulübünüz tarafından sporculara transfer ödül ücreti ve benzeri adlar altında yapılan ödemeler ile  ücret olarak değerlendirilecek gündelikler  Gelir Vergisi Kanununun 61, 62, 63, 94 ve geçici 72 nci maddesine  göre ücret olarak  gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir.


Kaynak: GİB Özelge
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTOBB: Bankalar, kredi faizlerini maliyetlerindeki artışın çok üzerinde artırarak, büyümeye destek değil köstek oluyorlar
Sonraki İçerikKıdem tazminatı hesabına yıl içindeki ek ödemeler dahil edilir mi?