Ana Sayfa Muhasebe Sponsorluk Harcamaları gider midir?

Sponsorluk Harcamaları gider midir?

1379
0
Sponsorluk Harcamaları

Sponsorluk harcamaları, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olmayan veya ilişkisi ölçülemeyen, sosyal amacı öne çıkan harcamalar olup ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilişkili olan reklam harcamalarından farklılık arz etmektedir.

Firmalar, ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan ilgili olan reklam harcamalarını gider olarak vergiden düşebiliyorken, KVK’nun 10/1-b maddesinde şartları belirtilen spor sponsorluğuna ilişkin harcamalar ve KVK’nun 10/1-d bendinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenmesi uygun görülen kültürel sponsorluk harcamaları gider olarak değil kazanç bulunması halinde beyanname üzerinde ayrıca göstermek suretiyle indirim şeklinde dikkate alabileceklerdir.

Bunların dışındaki sponsorluk harcamalarının (sosyal sponsorluk, sanat sponsorluğu, çevre sponsorluğu … v.b.) vergi mevzuatında buna ilişkin bir düzenleme olmaması nedeniyle vergiye tabi kazançtan indirilmesi veya reklam, tanıtım harcaması olarak değerlendirilip doğrudan gider yazılması mümkün bulunmamaktadır.

Uygulamada mükellefler sponsorluk niteliğindeki harcamalarını sehven de olsa reklam, tanıtım harcaması olarak değerlendirip indirim konusu yapabilmektedirler. Belirtmeliyiz ki yasa maddelerinde sponsorluk harcamaları reklam harcaması olarak değerlendirilmemiştir. Hatta aksine sadece yeterli kazanç bulunması halinde indirimine esas verilen harcamalar olarak görülmüştür.

Sponsorluğun doğası gereği içerisinde reklamı da barındırıyor olması sponsorluk harcamalarının firmalar tarafından reklam harcaması mı yoksa sponsorluk harcaması mı olduğu zorluğunu ortaya çıkarabilmektedir.

Vergi mevzuatında sadece spor sponsorluğuna ve kültürel sponsorluğa değinilmiş olup bunun haricindeki sponsorluklara hiç değinilmemiştir.

Sponsorluğun doğası gereği içerisinde reklamı da barındırıyor olması (sponsor olunan faaliyete ilişkin alanlarda, etkinliklerde firmaya ait logo/marka yazılması..v.b.) ticari kazancın elde edilmesi ile doğrudan veya dolaylı ilgili olmayan bu harcamaların reklam harcaması olarak değerlendirilmesini gerektirmemelidir.

Bu gibi harcamalar olması halinde mutlaka konusunda uzman bir meslek mensubundan görüş alınması tavsiyemizdir.

 

 

 


Kaynak: Kurumlar Vergisi Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Ar-Ge İndirimi nedir? Sponsor olursam vergi avantajım olur mu? Bağış ve Yardımları Vergiden düşebilir miyim?

 

Önceki İçerikI. Dünya Savaşı’nda İtalyan Cephesi (Dünya Tarihi / Yakın Tarih (20. Yüzyıl))
Sonraki İçerik19 Nisan 2019 Tarihli ve 30750 Sayılı Resmi Gazete

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz