Ana Sayfa Vergi SPK Hisse Alım satımı sonuç formu düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?

    SPK Hisse Alım satımı sonuç formu düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?

    271
    0

    İşlem sonuç formu düzenlenmesi gereken durumlar

    243 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği uyarınca, Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca menkul kıymet alım-satımlarına aracılık faaliyetinde bulunan kurumlar, menkul kıymet alım-satım işlemlerini Sermaye Piyasası Kurulunca yayımlanan ilgili Tebliğle düzenlenmesi öngörülen işlem sonuç formları ile belgelendirmek zorundadırlar. Aktiflerinde bulunan menkul kıymetleri aracı kurumlar vasıtasıyla satan gerçek usulde gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefleri, bu satışları için ayrıca fatura veya diğer herhangi bir belge düzenlemek zorunda değildir. Bu satışlarını aracı kurumlar tarafından kendilerine verilecek olan belgelerle belgelendirmeleri gerekmektedir. Ancak bu mükelleflerin doğrudan alıcıya yapacakları menkul kıymet satışları için Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi gereken belgeleri
    düzenlemeleri ve vermeleri icap etmektedir.

    Bu formların düzenlenmesine ilişkin olarak bahse konu VUK Genel Tebliğinde yer alan hususlara uyulması gerekmektedir. Bunların anlaşmalı matbaalara bastırılması veya notere tasdik ettirilme zorunluluğu bulunmamaktadır.

    İşlem sonuç formuna ilişkin liste

    Aracı kurumların (Ocak-Haziran) ve Temmuz-Aralık olmak üzere her yıl 6’şar aylık dönemler itibariyle düzenledikleri işlem sonuç formlarının seri ve sıra numaralarını, bunları düzenleyen birim ve şubelerin kod numaralarıyla birlikte bir liste haline getirerek dönemin bitimini izleyen ayın son günü mesai bitimine kadar kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir.


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSigorta poliçesi düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?
    Sonraki İçerikDöviz Alım/Satım Belgesi düzenlenmesi gereken durumlar nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz